Разследващи репортери от три държави разкриват аферата

Откраднатите евромилиони от Румъния са се върнали в България

Престъпната група “Килърите” и ПИБ са в основата на изпирането на парите
Екип на Биволъ

Офшорна банка с унгарски собственик е помогнала за изпирането на евро-милионите откраднати от Румъния, заради които преди дни бяха запорирани сметките на ПИБ. Парите са използвани от български бандити от групата за поръчкови убийства “Килърите” – Георги и Ивайло Божилов – Тенисите и Мила Георгиева – разкриват репортерите на Биволъ, румънския център за разследваща журналистика RiseProject и унгарския разследващ сайт Atlastzo.

В продължение на това разследване Биволъ разкри, че ПИБ също участва в  организацията на грабежа. Банката има документирана връзка с офшорните фирми по пътя на парите. Налице са бизнес отношения на банката на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев с номиналните собственици на офшорките. На едно от подставените лица дори са издадени банкови референции, послужили за откриване на сметка, през която са източени милионите.

Клошарят, който откраднал залъка на бедния

През октомври 2012 г. 19 милиона евро на румънската земеделска агенция APIA изчезват. Парите са предназначени като социална помощ от Европейската комисия за хранителни продукти на най-бедните граждани в Румъния. Те са преведени след провеждане на конкурс на българската фирма “Ви Ем Корпорейшън” по договор за доставка на храните. Фирмата е фиктивна и се оказва де юре собственост на бездомник, но е успяла да спечели търга за милиони. Решаващи за нейния успех са били банковите гаранции издадени от ПИБ.

Оказва се, че банката е гарантирала 33 милиона евро на социално слабия Валери Милорадов от София. Самият бедняк няма никаква идея, че по документи се води милионер и е усвоил такива суми. Пред репортер на Биволъ беднякът-милионер призна пред камера, че си е продал самоличността на адвокат, а всички негови подписи са фалшифицирани. Документите и печатите на фирмата му “Ви Ем Корпорейшън” се намирали в Централния офис на ПИБ на бул. Драган Цанков. Там го водил адвокатът, когато се налагало да се оформят някои формалности, а печатите на фирмата ги сваляли “от горе от етажите”. Самата банка ПИБ, г-н Милорадов определи с думите “Най-измамническата банка” (видео тук).

Пред Биволъ Валери Милорадов даде пълномощно за достъп до сметките на фирмата му в ПИБ. Когато наш репортер отиде заедно с него като титуляр да поиска разпечатки, банковите служители отказаха да ги предоставят. Подобно действие е в разрез с всички банкови правила и закони и беше квалифицирано като нередно от БНБ. И също така знак за гузност и обвързаност на банката в операциите на сенчестата фирма, откраднала милионите от Румъния.

“Понеже няма олио…”

Бързо става ясно, че парите са били получени от фирмата-фантом, но доставки няма. Румънските бедни остават без брашно и олио през тежката зима на 2013 г. ПИБ обаче отказва да плати гаранцията, както е била задължена и оспорва в български съд румънските претенции. В крайна сметка след окончателното решение на ВКС Румъния успя да запорира сметки на ПИБ в България за 44 млн. лева.

В България случаят практически се потулва и реално разследване на аферата няма, въпреки че за нея знаят отговорните институции, като Прокуратура, ГДБОП, ДАНС. Българските власти не съдействат особено усърдно на структурите на ОЛАФ в разкриване на престъплението и връщането на откраднатите пари.

В Румъния случаят се разследва от антикорупционната прокуратура DNA, според която кражбата е организирана от престъпна група в състав Иван Танев , Мила Георгиева, Стефка Стоева, Веселин Лафчиев,Николай Христов и адв. Снежинка Стойкова. Последваха арести на официални лица от APIA в Румъния в края на 2015 г. В дело 35899/3/2015 на Наказателния съд в Букурещ, което Биволъ публикува в края на миналата година, изрично е посочено, че банката е съучаствала в това ужилване.

cadrul-fibank

Тогава от ПИБ реагираха със съобщение, че банката е жертва на измама и в началото на 2013 г. е подала сигнали до ДАНС и ОЛАФ  Същото прессъобщение беше цитирано по медиите наскоро след новината за запора на сметките.

Паралелното журналистическо разследване на Биволъ и неговите партньори от мрежата OCCRP:  Atlastzo Унгария и Rise Romania обаче потвърждава данните за съпричастност на ПИБ и по-конкретно на нейните собственици Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев.

Фактите и документите са категорични, че банката е имала подробна информация за офшорните фирми и лица, през които минават откраднатите пари.

Преводи от ПИБ към офшорките откраднали парите

Още миналата година източници на румънските разследващи журналисти от Rise съобщиха, че парите от сметката на Ви Ем Корпорейшън в Кипър са преведени първо към сметките на офшорните фирми Beach Enterprises – Сейшелите (14,5 милиона) и Grand Ocean Services – Британски вирджински острови (3,6 милиона), а оттам на четири фирми в Хонг-Конг.

apia_bulgari_005_v2

Според източници на Rise Romania една от тези фирми е Sun Power Industrial.

Проверка в регистъра на Хонг-Конг извършена от Биволъ установи, че Sun Power Industrial е собственост на кипърската Orsha Ltd., която е собственост на известния нам кипърския адвокат Орестис Шамбартас (виж документите тук и тук).

През октомври миналата година наш екип посети Кипър и установи, че сметките на Ви Ем Корпорейшън в Bank of Cyprus, по които са получени парите от Румъния, са отворени и затворени точно от адв. Орестис Шамбартас. Нашият екип се срещна с него, но Шамбартас отказа коментар като се позова на професионалната тайна.

Орестис Шамбартас. Снимка в Linked In

Орестис Шамбартас. Снимка в Linked In

Обновена на 28 април 2017 г. От кантората на Шамбартас се получи коментар, който звучи така:

Dear Sirs,

In light of references publicly made of our law firm on your website, we wish to bring to your attention that all services provided by our law firm are always in adherence to the highest professional standards and in line with all regulations and guidelines issued by our regulatory and supervisory bodies.

Best regards

Orestis Shambartas

Managing Director

SHAMBARTAS LLC

Advocates | International Tax and Legal Consultants

Кантората на Шамбартас обаче е получавала преводи от сметка в ПИБ на името на фантомната фирма “Брандъл Сент 2000″. Мотивът за превода е “правни услуги”.

brandel-shambartas

От същата сметка са правени няколко превода и към офшорката Grand Ocean Services, през която са транзитирали откраднатите румънски пари.

brandel-grand-ocean-2

Нещо повече. От същата банкова сметка са превеждани големи суми към Balkan Holidays Ltd., фирма собственост на съпругата на Цеко Минев – Радка Минева и брата на съдружника му Ивайло Мутафчиев.

brandel-balkan-holidays

Плащани са милиони и на офшорката Santa Fe Trading, която по документи е на свързано със собствениците на банката подставено лице – Евдокия Макламузи (виж тук). Същата е съдружник на известния Георгиус Георгиу в поредица от фирми, получили кредити за над милиард лева от ПИБ.  Santa Fe фигурира и в тайните доклади на БНБ за ПИБ, като получавала големи кредити, които обаче в нарушение не са били описани като такива към свързани лица. Кредитите са описани като необслужвани.

Плащания от същата сметка на “Брандъл Сент” има и към офшорката Zorgane Asia, свързана с Мила Георгиева. Zorgane Asia е собственик на българската фирма “Дженезис Лаборатори”, чийто директор е била Мила Георгиева.

Така излиза, че “Брандъл Сент” е нещо като гара-разпределителна за пари с неясен произход. Пари, които текат към фирми свързани с Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев, Мила Георгиева, но също и към фирмите, които са препрали откраднатите милиони от Румъния: Grand Ocean Services, и адвокатът Шамбартас – номинален собственик на Sun Power Industrial.

Логично следват въпросите: Кой и за какво дава пари на собствениците на банката, на “Килърите” и на номиналния собственик на фирмата, където изчезват част от румънските милиони? Какъв е произходът на тези пари?

Със сигурност парите не са от търговска дейност. “Брандъл Сент” е фантомна фирма, която дори не е регистрирана по ДДС и никога не е осъществявала внос или износ на каквото и да било. Нейната сметка в ПИБ се захранва в кеш от лицето Димитър Симеонов Георгиев, който носи огромни суми: 50, 100, 200 хиляди евро на каса в банката…

brandel-cash-dimitar

Налице са очевидни данни за пране на пари през сметки на фирма-фантом. По закон при такива трансфери на огромни суми кеш от гише е задължително банката да съобщи и на финансовото разузнаване в ДАНС. По това време обаче шефката на финансовото разузнаване Полина Кавръкова има щедър потребителски кредит от 100 000 лв. издаден от… ПИБ. (виж тук имотната декларация на Кавръкова).

Но доказателствата за съпричастност на банката и “Килърите” към “румънското ужилване” не свършват с това.

Кредитни карти от Sun Power Industrial за “Килърите”

Миналата седмица Atlastzo Унгария публикува информация за банкова сметка на Sun Power Industrial в офшорната банка Loyal Bank на островите Сейнт Винсент и Гренадини. Разкритията в Panama Papers извадиха на светло собственика на тази банка – унгарският предприемач Ото Хужбер, който има репутацията на “червен бизнесмен”, свързан със социалистическата партия от ранните години на прехода.

Документът, който цитира Atlastzo, е искане за издаване на кредитни карти на името на Ивайло Божилов и Георги Божилов. Те са известни като Малкия Тенис и Големия Тенис. Георги Божилов – Големия Тенис е един от арестуваните членове на ОПГ по делото “Килърите 6” заедно с Мила Георгиева.

Разследващи репортери от три държави разкриват аферата  Откраднатите евромилиони от Румъния са се върнали в БългарияРазследващи репортери от три държави разкриват аферата  Откраднатите евромилиони от Румъния са се върнали в България

 

На документа, с който Биволъ се сдоби, личи и подписа на държателя на банковата сметка, който много силно прилича на подписа на доведената дъщеря на бившия митнически шеф Христо Кулишев – Мила Георгиева. Една квалифицирана експертиза може да докаже дали подписите не са направени от едно и също лице, т.е. сметката в банката да е била открита именно от Георгиева.

Подпис на Мила Георгиева в документ в българския търговски регистър (ляво). Подпис на титуляра на сметката на Sun Power Industrial (дясно)

 

Също така на 12 юни 2013 от сметката на Sun Power са преведени 200 000 евро, към сметка на сейшелската фирма Villa Overseas.

Трансфер на 200 000 евро от сметка на Sun Power Industrial към Villa Overseas

Трансфер на 200 000 евро от сметка на Sun Power Industrial към Villa Overseas

 

До юни т.г. Villa Overseas е собственик на българската фирма “MиМ Корпорейшън”, в която Георги Божилов е бил управител. Пълномощници на Villa Overseas са синът на Мила Георгиева – Мартин (издирван след арестите на “Килърите”) и нейната майка Валентина Георгиева.

Разследващи репортери от три държави разкриват аферата  Откраднатите евромилиони от Румъния са се върнали в БългарияРазследващи репортери от три държави разкриват аферата  Откраднатите евромилиони от Румъния са се върнали в България

На 9 август, два месеца след превода, “МиМ Корпорейшън” придобива имот от 750 кв.м. на ул. Владимир Димитров Майстора 33 в Бояна. По тогавашните цени от 160 евро на кв.м. стойността на този имот е около 120 000 евро. Съседният имот на номер 31 принадлежи на сина на Мила Георгиева – Михаил.

Имот придобит от МиМ Корпорейшън в Бояна

Имот придобит от МиМ Корпорейшън в Бояна

Така кръгът на парите, откраднати от Румъния се затваря. Налице са неопровержими доказателства, че след Хонг-Конг и Сейнт Винсент някаква част от тези пари са се върнали отново към “Килърите”. Унгарските колеги от Atlastzo заключават, че става дума за операция за пране на крадени пари през съмнителната Loyal Bank, която вече е забранена в много европейски страни именно заради сенчестите си операции и клиенти, много от които са руснаци.

Биволъ и Rise Romania успяха да се свържат със сочения за организатор на схемата Иван Танев. Във видеоинтервю той отрече да е получавал пари от милионите, изчезнали в Хонг-Конг. Танев посочи Мила Георгиева като организатор на схемата със съучастието на ПИБ. Опитите ни да се свържем с нея и с други членове на групата “Килърите” засега са без резултат, но продължават.

Референции за Grand Ocean Services – още едно доказателство за съпричастност на ПИБ

Да се върнем към ролята на ПИБ. Втората фирма по пътя на парите от Румъния към Хонг-Конг, а оттам към България, е Grand Ocean Services, регистрирана в  Както вече споменахме, в банковите извлечения на “Брандъл Сент” има преводи за 215 000 евро към тази фирма.

brandel-grand-ocean-1

Но освен преводите към Grand Ocean Services има и друго доказателство, че ПИБ е замесена в схемата и прекрасно е знаела къде отиват парите от Румъния.

Румънските разследващи живо се интересуват от лицето Иван Карацанов, защото той се явява пълномощник на Grand Ocean Services. Те са изискали чрез българското следствие референтно банково писмо издадено от ПИБ на Карацанов. Писмото е с номер 11-7017 и е подписано от директорите на банката Димитър Костов и Васил Христов. Поискани са и всички документи, които са били основание за издаването на писмото.

Такива референции се издават като уверение от банката, че приносителят е добър клиент, на когото тя има пълно доверие. Обикновено служат, за да се отвори банкова сметка в чужбина.

В същото време именно Карацанов се явява и пълномощник на “Ви Ем Корпорейшън” – фирмата собственост на бедняка Валери Милорадов Петров. Така кръгът се затваря. Излиза, че

банката много добре е знаела кой контролира Grand Ocean Services и как тя е свързана с “Ви Ем Корпорейшън”.

При всички тези факти е комично да се твърди, че банката е била измамена. Определени лица в ПИБ явно много добре знаят кои са номиналните собственици на фирмите, през които са източени парите преведени от румънската агенция. Дали банката е съобщила всичко това на ДАНС, Прокуратурата, ОЛАФ и ДНА предстои да разберем.

Засега няма публична информация за съдбата на лъвския пай от плячката – 14,5 милиона евро, които потъват в сейшелската офшорка Beach Enterprises, преди да стигнат до Хонг-Конг. Но според източници на Rise Romania разследването на цялата тази особено брутална и мащабна кражба на европейски фондове върви уверено към успешно разкриване.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: