Иван Танев: Мила Георгиева и ПИБ са зад кражбата на 20 милиона евро от Румъния

Екслузивно интервю за Биволъ и RISE Romania
Екип на Биволъ

ПИБ застана зад мой бизнес конкурент и фалшифицира мои подписи, за да ме натопи по случая “Универсалните”. Той е малък, с голям нос и е имал бизнес със захар и бензиностанции. Кражбата на 26 милиона евро от парите за бедните в Румъния е организирана от “Килърката” Мила Георгиева с финансов гръб от банката. Пътят на парите лесно може да бъде проследен – Мила Георгиева инвестира във фабрики и води луксозен начин на живот. А ПИБ продължава да я подкрепя финансово.

Това разказа издирвания от Интерпол бизнесмен Иван Танев в екслузивно интервю за Бивол и разследващия сайт RISE Romania. Танев заяви, че би говорил пред български и румънски прокурори, но се страхува за живота си ако се върне в България. Причината е, че може да стане мишена на “Фабриката за убийства” на Мила Георгиева.

Ударът е изключително нагъл – може би най-голямата в историята еднократна кражба на европейски пари. Става дума за търг за доставка на брашно и олио, спечелен от българската фирма “Ви Ем Корпорейшън”. Румънската агенция APIA превежда 19 милиона евро на сметка в Кипър, но доставки няма. От Кипър парите изчезват в няколко офшорни сметки. До момента румънската прокуратура не е успяла да ги намери. ОЛАФ също следи казуса, защото парите са от бюджета на Европейския съюз и са предназначени за храни за бедните.

На хартия кражбата на храните за румънските бедни е дело на български бедняк. Фирмата “Ви Ем” се води на Валери Милорадов Петров, социално слаб бездомник. За да спечели търга в Румъния фирмата е представила гаранции за 20 милиона евро от ПИБ. В интервю за Биволъ Валери Петров заяви, че е подписвал документи свързани с фирмата и гаранциите, а печатът на “Ви Ем” се пазел в централата на ПИБ.

Според румънските прокурори обаче Иван Танев е контролирал фирмата и схемата. На въпрос на румънския колега дали това е така Танев отрича категорично. “Формулата на румънската афера е създадена от Мила” – директно заявява той. “Аз й помогнах да продаде някакви количества ечемик в Италия, но след това нямам нищо общо с тази афера” – казва Танев. Според него Мила Георгиева е в отлични отношения със собствениците и директорите на ПИБ, които са гарантирали търга. Доказателство за това е, че тя продължава да бъде кредитирана от банката – подчертава Танев.

Информацията, че Мила Георгиева е в близки отношения с единия от собствениците на ПИБ Ивайло Мутафчиев беше обнародвана първо от Биволъ с разкритието, че Мутафчиев е продал на Георгиева луксозен апартамент за 200 000 евро. Тя беше потвърдена в оперативен доклад за нейната криминална дейност, която е свързана с наркотрафик и поръчкови убийства. Името на Георгиева е посочено и в обвинителния акт на DNA срещу румънските шефове на APIA, които са в ареста. В същия обвинителен акт се твърди, че кражбата е осъществена с помощ от… ПИБ.

През април т.г. Иван Танев е депозирал чрез адвоката си писмо в румънската антикорупционна прокуратура DNA, в което заявява, че желае да съдейства на разследването. Никой обаче не го е потърсил официално. За сметка на това няколко дни след като праща писмото с него се свързал известен румънски адвокат и предлага да уреди проблемите му срещу определена сума. Танев отказал. Последвала втора оферта, която той също отказал да обсъжда.

“Много интересно ще е дали някой друг от групата няма да се възползва от услугите на този адвокат и хората около него и да излезе от делото изнанадващо” – държи да подчертае Танев.

Интервюто на Иван Танев повдига и много други въпроси. Биволъ и колегите от RISE Romania продължават работа по случая. Звучи невероятно, че през 2013 г. 19 милиона евро могат да се изпарят в природата. Твърденията на Танев за необясними инвестиции във фабрики и луксозни покупки на Мила Георгиева трябва да бъдат подробно изследвани. Според него информацията е публична, но до момента никой не е направил връзката с приближените на Мила Георгиева, на чието име се водят активите.

Засега интерес към тази грандиозна афера проявяват единствено разследващите журналисти.  Българската прокуратура пасува. Вероятно защото следите водят към собственик на “банката на властта”, която обгрижва фирмите на депутата Делян Пеевски, а в замяна БНБ си затваря очите за огромната дупка в капитала и други драстични злоупотреби с парите на вложителите.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also