На 16.03.2017 френско-немската обществена телевизия ARTE излъчи документалния филм „Българи срещу корупцията“ с участието на Асен Йорданов от Биволъ. Пред камерите на немските журналисти той разказва кой е истинският собственик на концесионера „Юлен“, завзел незаконно огромни територии в Национален Парк Пирин. Официално „Юлен“ се води на кипърски безработен, зад който се крият собствениците на Първа инвестиционна банка (FIBANK), припомня той разследванията на Биволъ (виж тук и тук). 

Биволъ вече публикува видеоматериал, в който се вижда как охранителните екипи на „Юлен“ пречат на немските журналисти да снимат. Според пазачите и техния шеф Иван Обрейков ски-зоната била частна територия. Всъщност концесията не дава такива права на оператора на въжените линии и пистите, а терените винаги са били и остават държавна собственост и по закон и конституция трябва да са достъпни за всички. В България обаче върховенството е не на закона, а на самозабравилите се мутро-олигарси, които вече считат държавата за своя частна собственост. 

След униформените пазачи на Юлен в „респектирането“ на журналистите се включиха няколко здрави момчета, без опознавателни знаци на фирмата. Те демонстративно се разхождаха плътно край снимачния екип и придружаващите го природозащитници, като ги снимаха брутално тайно и явно.

Освен тях на помощ на концесионера се притече и известният икономист от ИПИ Красен Станчев. От година насам той публично защитава правото на кипърския безработен да върши беззакония в Пирин и да се възползва от обществения ресурс, макар че в анализите си се обявява против държавната помощ за бизнеса. Станчев е и един от основните автори на антихуманния закон за Частните съдебни изпълнители, чрез който бе узаконено престъпното ограбване на частно имущество в България, без възможност на набелязаната жертва да се защити. Чрез този закон бяха съсипани и продължават да бъдат изпепелявани съдбите на десетки хиляди българи. Именно чрез този закон в момента се разграбват активите на фалиралата КТБ от структури и фирми от структурата на Пеевски.

От репортажа става ясно, че журналистите от ARTE са изпратили покана за интервю до собственика на FIBANK и председател на Българската федерация по ски Цеко Минев.  Минев отказал интервю и изпратил мейл, че БФС нямала нищо общо с темата за незаконното изсичане и строежи на ски писти, които немските журналисти виждат с очите си. Наистина, по документи Минев няма нищо общо нито с „Юлен“ нито с десетките милиони, които банката му е дала на фирмата на един кипърски безработен.

На следващия ден вестниците на Пеевски започнаха злостна клеветническа кампания срещу екипа на ARTE и българските еколози, припомня телевизията. Във всички медии на Пеевски бяха публикувани „опорки“, че една от най-големите европейски телевизии атакува Банско, за да го неутрализира като конкурент на алпийските ски курорти. Безумни в цинизма си публикации, измислени в типичния клеветнически стил на медийната същност на пропагандните рупори на управляващата мафия.

Делян Пеевски и „пибаджиите“ установиха цветущи бизнес отношения след като олигархът унищожи КТБ, откъдето черпеше евтин ресурс, а след това се прекредитира в ПИБ (FIBANK). Както показа разследване на Биволъ на базата на данни от Кредитния регистър, фирмите свързани с бившия шеф на ДАНС са усвоили над 280 милиона лева в периода, когато банката беше спасена с държавни пари. Освен чрез пропагандните издания на Пеевски – „Телеграф“, „Монитор“ и „Политика“, „Блиц“, телевизия „Канал 3“, пибаджиите водят клеветнически кампании чрез вестниците „24 часа“, „Стандарт“ и  „Труд“  на Петьо Блъсков, който има кредити за над 20 милиона към банката. Напоследък атаката на мръсната кампания за превръщането на световния парк в тяхна ски зона се разшири и към други медии и предавания, които доскоро се ползваха с авторитета на независими от влиянието на Прас-Прес. 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English