Документален филм по ARTE.TV

Българи срещу корупцията и мутрите на Цеко

Немските журналисти бяха показно следени и снимани от дебеловрати мъже
by Екип на Биволъ

На 16.03.2017 френско-немската обществена телевизия ARTE излъчи документалния филм “Българи срещу корупцията” с участието на Асен Йорданов от Биволъ. Пред камерите на немските журналисти той разказва кой е истинският собственик на концесионера “Юлен”, завзел незаконно огромни територии в Национален Парк Пирин. Официално “Юлен” се води на кипърски безработен, зад който се крият собствениците на Първа инвестиционна банка (FIBANK), припомня той разследванията на Биволъ (виж тук и тук).

Биволъ вече публикува видеоматериал, в който се вижда как охранителните екипи на “Юлен” пречат на немските журналисти да снимат. Според пазачите и техния шеф Иван Обрейков ски-зоната била частна територия. Всъщност концесията не дава такива права на оператора на въжените линии и пистите, а терените винаги са били и остават държавна собственост и по закон и конституция трябва да са достъпни за всички. В България обаче върховенството е не на закона, а на самозабравилите се мутро-олигарси, които вече считат държавата за своя частна собственост.

След униформените пазачи на Юлен в “респектирането” на журналистите се включиха няколко здрави момчета, без опознавателни знаци на фирмата. Те демонстративно се разхождаха плътно край снимачния екип и придружаващите го природозащитници, като ги снимаха брутално тайно и явно.

Освен тях на помощ на концесионера се притече и известният икономист от ИПИ Красен Станчев. От година насам той публично защитава правото на кипърския безработен да върши беззакония в Пирин и да се възползва от обществения ресурс, макар че в анализите си се обявява против държавната помощ за бизнеса. Станчев е и един от основните автори на антихуманния закон за Частните съдебни изпълнители, чрез който бе узаконено престъпното ограбване на частно имущество в България, без възможност на набелязаната жертва да се защити. Чрез този закон бяха съсипани и продължават да бъдат изпепелявани съдбите на десетки хиляди българи. Именно чрез този закон в момента се разграбват активите на фалиралата КТБ от структури и фирми от структурата на Пеевски.

От репортажа става ясно, че журналистите от ARTE са изпратили покана за интервю до собственика на FIBANK и председател на Българската федерация по ски Цеко Минев.  Минев отказал интервю и изпратил мейл, че БФС нямала нищо общо с темата за незаконното изсичане и строежи на ски писти, които немските журналисти виждат с очите си. Наистина, по документи Минев няма нищо общо нито с “Юлен” нито с десетките милиони, които банката му е дала на фирмата на един кипърски безработен.

На следващия ден вестниците на Пеевски започнаха злостна клеветническа кампания срещу екипа на ARTE и българските еколози, припомня телевизията. Във всички медии на Пеевски бяха публикувани “опорки”, че една от най-големите европейски телевизии атакува Банско, за да го неутрализира като конкурент на алпийските ски курорти. Безумни в цинизма си публикации, измислени в типичния клеветнически стил на медийната същност на пропагандните рупори на управляващата мафия.

Делян Пеевски и “пибаджиите” установиха цветущи бизнес отношения след като олигархът унищожи КТБ, откъдето черпеше евтин ресурс, а след това се прекредитира в ПИБ (FIBANK). Както показа разследване на Биволъ на базата на данни от Кредитния регистър, фирмите свързани с бившия шеф на ДАНС са усвоили над 280 милиона лева в периода, когато банката беше спасена с държавни пари. Освен чрез пропагандните издания на Пеевски – “Телеграф”, “Монитор” и “Политика”, “Блиц”, телевизия “Канал 3”, пибаджиите водят клеветнически кампании чрез вестниците “24 часа”, “Стандарт” и  “Труд”  на Петьо Блъсков, който има кредити за над 20 милиона към банката. Напоследък атаката на мръсната кампания за превръщането на световния парк в тяхна ски зона се разшири и към други медии и предавания, които доскоро се ползваха с авторитета на независими от влиянието на Прас-Прес.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also