Охранители на концесионера ЮЛЕН респектират екип на немската обществена телевизия ARD, който снима репортаж за Национален парк Пирин. Забраняват им да снимат ски-зоната все едно тя е частна собственост. Лично шефът на ЮЛЕН Обрейков твърди, че за да се снима в Националния парк трябва разрешение от концесионера.

Това се вижда и чува на кадрите заснети от Биволъ през ноември миналата година. Скоро те ще бъдат излъчени пред десетки милиони зрители в Германия. За пореден път ще се види какво е нивото на правовия ред в най-корумпираната държава на Европейския съюз, превърнала се във феодално владение на мафията. Въпреки, че и по Конституция и по закон територията на Националния парк „Пирин“ няма как да бъде приватизирана и е свободна за достъп за всички граждани, на практика се оказва, че не е.

В няколко свои разследвания Биволъ разкри, че ЮЛЕН АД е собственост на кипърския безработен Георгиус Георгиу, който служи за параван на собственика на ПИБ Цеко Минев. ПИБ е и основния кредитор на ЮЛЕН, задлъжняла с над 90 милиона лева. Всъщност става дума за класическо източване на банката. Парите на вложителите се инвестират в хронично губещ ски курорт.

Единственият начин да бъдат покрити загубите на ЮЛЕН е да се изсече и продаде гората на Национален парк Пирин!

Това обяснява и постоянния натиск над властта да се приеме без екологична оценка разширяване на ски-зоната и на практика да се узакони поголовна сеч в парка.

Подвизите на „пибаджиите“ отекват и в Европа

Скритите собственици на ЮЛЕН са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, известни като „пибаджиите“. Те са собственици и на  Първа инвестиционна банка, представяща се и като FIBANK.

Чрез кипърски офшорки и подставени лица „пибаджиите“  контролират разностранен бизнес, финансиран с парите на вложителите в ПИБ. Сред многобройните им фирми е и „Булмаркет„, чиито цистерни се взривиха в Хитрино.

Кредитирането на частния бизнес на „пибаджиите“ с пари от банката обезпокои и Европейската комисия, която посочи ПИБ като системна банка предизвикваща безпокойство в последния си доклад за макроикономическите дисбаланси в България. БНБ и българските политици отдавна са наясно какво се случва в банката и как тя се източва в полза на нейните собственици. Фактите са констатирани в доклади на надзора на БНБ от 2011 и 2014 г.. Въпреки това банката на няколко пъти получи държавна помощ, част от която също е оттекла в офшорните сметки на „пибаджиите“ – това става ясно от постановление на прокуратурата, което Биволъ публикува.

Въпреки всички скандали около тях, „пибаджиите“ нямат никакви проблеми от страна на правоохранителните органи. След като прекредитираха с над 250 милиона лева фирмите свързани с корпулентния олигарх Делян Пеевски те се чувстват над закона. Безнаказаността на Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев се корени и в корупционните им отношения със съдебната система и властта. В един от записите „Яневагейт“ техният приближен Момчил Мондешки казва, че „пибаджиите“ били много обезпокоени от евентуалното отстраняване на шефката на СГС Владимира Янева и събирали пари да я спасяват.

Мила Георгиева, Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев

Развръзката обаче може да дойде от Румъния, където Цеко и Ивайло нямат чадър и имунитет. Там ПИБ е замесена в мащабна криминална схема с ограбването на 20 милиона евро за бедните. В обвинителния акт на румънските антикорупционни прокурори е записано, че кражбата е станала с помощта на банката и е осъществена от криминалната група на „Килърите“, чиято шефка Мила Георгиева е особено близка с „пибаджиите“.

Следва: Какво още си позволиха мутрите на ЮЛЕН? Как немските журналисти се убедиха на дело, че България си заслужава репутацията на държава на мафията и последното място по свобода на словото в ЕС.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English