assen-leipzig

Октомври 2010 г.: Асен Йорданов получава наградата Leipzig Media Award („Европейски Пулицър“)  в Лайпциг, в присъствието на министъра на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер

Основателят на сайта Биволъ Асен Йорданов е номиниран за наградата „Netizen Prize 2013“, която се присъжда на журналисти, блогъри и интернет активисти допринесли за защитата на свободата на словото в Интернет.

Организацията за защита на свободата на пресата е селекционирала тази година девет номинирани. Това са изявени личности, които чрез своите инициативи, разследвания и проекти са допринесли за напредъка на свободата на информацията онлайн и са модел за вдъхновение за други интернет активисти по света – се съобщава в прескомюникето на Репортери без граници и Гугъл.

За пръв път тази година наградата ще бъде определена с гласуване от публиката. Вотът е отворен от момента до 5-ти март на адрес http://www.youtube.com/netizen2013 а победителят ще бъде оповестен официално на 7-ми март. Връчването на наградата ще стане на специална церемония на 12 март в офиса на Гугъл в Париж.

Асен Йорданов е единственият номиниран от страна членка на ЕС. От няколко години България се срина в класациите за свободата на словото и е повод за притеснение за европейските институции. Другите номинирани са Итсманиа Пинеда Платеро (Хондурас), Шейх Фал (Сенегал), Умару Мохамед Ламине (Мали), Сурен Газарян (Русия), Мурат Тунгишбаев (Казахстан), Хуин Нгок Чен (Виетнам), Мозирин (Египт и Шива Назар Ахари (Иран)

Линк за гласуване: https://www.youtube.com/rsfinternet?x=fr-fr_showcase_62_6

А. Йорданов: Правят се последни, отчаяни опити да се задържи властта

Интервю за агенция БГНЕС

Има един опит да се тушира общественото недоволство, има един опит за последно вкопчване на политическата и икономическата олигархия във властта, каза пред БГНЕС журналистът Асен Йорданов.

Това е с цел размиване на това напрежение, което се е зародило от непоносимостта на хората повече да траят тази прогнила от корупция политическа система в страната.

Според него в момента заради този опит за туширане се имитират някакви процеси, но в крайна сметка се правят последни, отчаяни опити да се задържи статуквото, като се разчита на това, че хората лека – полека ще се уморят, протестите да бъдат подменени и да не се стигне до катарзиса на действителни, реални промени, от които ние имаме жизнено важна нужда, за да оцелее България. „Тук вече става въпрос за оцеляването на България, за оцеляването на нацията ни въобще. Не можем да продължаваме да съществуваме в латентно-леталната форма на обществена апатия, в която съществувахме толкова години при зверския, при хищнически грабеж на държавата и на всички обществени ресурси“, каза той.

Българският журналист, собственик на сайта Биволъ е номиниран за наградата „Netizen Prize 2013“, която се присъжда на журналисти, блогъри и интернет активисти допринесли за защитата на свободата на словото в Интернет.

За него е важно, че номинацията му има голямо значение за България, защото страната ни излиза в епицентър на световните новини. Инициативата е на най – авторитетната световна организация за изследване на свободата на словото и на Google. „Най – големият актив е за нашата страна, тъй като това е едно признание, че в България нещо се случва, че България се появява в световните новини, че световното обществено мнение започва да се интересува за това какво се случва в България. Така че според мен е положително и една голяма, силна подкрепа за зараждащото се гражданско общество в страната“, каза Йорданов.

Именно срива в класациите за свободата на словото, според него е една от големите причини за силното обществено недоволство. „Свободата на словото е една оценка за развитието на демократичните процеси в България. Един критерий – най – важният критерий и затова се правят тези класации. Един от знаците доколко има реална демокрация в едно общество е свободата на словото и тези класации са обективни и безпристрастни и показват нашия истински облик, не изкривен в кривото огледало на родната пропаганда, а истинския образ на България пред света“, изтъкна той. Драстичния срив на страната ни в тези класации в последните 1-2 години, той определи като много лош знак и индикатор. „Но всички ние виждаме в крайна сметка, че това не е нещо нереално. Усещаме го, според ситуацията, в която живеем и българският народ си дава сметка, че нещата в България не вървят добре, че липсва реална демокрация, има липса на обществен контрол върху процесите в страната. Политическата ни система е безкрайно порочна, има недостиг на реално действащо законодателство, т.е и съдебната ни система не работи ефективно. Доверието в НС се е сринало до критичен минимум и т. н. Всичко това доказва, че класациите, в които Българи се срива като свободна страна, като демократична страна са обективни“, заяви собственикът на сайта Биволъ. Йорданов посочи, че от тази гледна точка не е случайно, че ние попадаме във фокуса на внимание на тези организации, които са ангажирани да следят за развитието на демократичните процеси в света.

„Жалко, на мен лично ми е мъчно, че ние сме единствената страна в ЕС, която е толкова срината надолу в тези класации, че ние сме единствената страна от ЕС, която вече почти може да бъде причислена към страните с недемократични общества, с диктаторски режими и се надявам това да го променим всички заедно, защото това е нашата задача, мисия. Не можем да се примирим с това в никакъв случай, нямаме друг избор, нямаме друга алтернатива, освен да се борим с всичко това и да изтрием това срамно петно от страната си, но това може да стане само с обществено усилие. Никой не може индивидуално да тръгне и да води лични битки, защото това е работа на цялото общество“, категоричен е Асен Йорданов. /БГНЕС

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.