Яневагейт – Сексът и съдът: Ако отида при Бойко няма да си говорим за СРС-та

#Яневагейт С2, Е3: Бившата шефка на СГС удържала 5 г. да не стане сексуална играчка
by Екип на Биволъ

В последния публикуван от Биволъ епизод на #Яневагейт бившата шефка на Софийски градски съд съд споделя пред колежката си Румяна Ченалова и пред неизвестен мъж-юрист, че близкият приятел на Бойко Борисов, който “взел Рубин” я е посъветвал да се обади лично на премиера и да си се срещне с него, защото Бойко си искал..

От изповедта на Владимира Янева става ясно, че Александър Сталийски я посъветвал:

“Той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе, така, че аз не мога да посреднича, съжалявам! Мога след като ти си говорила с него да го ръчкам после и да говоря..”.

Тук се намесва Ченалова с въпроса: “Ами ти защо не отидеш и да си говориш с него?” На което Янева отговаря простодушно: “Ами защото не искам.”

Тогава остана открита загадката защо Янева не иска да се срещне лично и да говори по своя проблем с Премиера, а предпочита посредничество на различни лица и евентуално СМС и Viber комуникация? Кое възпира от подобен контакт тогавашната шефка на най-големия съд в България?

“Опрасканата” съдийка не искала да се среща с Бойко, защото се страхувала, че ще попадне в ситуация с твърде интимен и деликатен контекст. Янева силно се е притеснявала, че евентуалната провокирана среща и разговор с Премиера всъщност едва ли ще протекат в обичаен служебен и организационен контекст, какъвто подобава да бъдат между хора с голяма реална власт по тема, засягаща важен национален въпрос.

“Ти къв мислиш ще ми бъде разговора с него?” – пита тя Ченалова.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

“Че ме пита юридически правилно ли съм подписала СРС-та ли?”

Юридическата правилност на СРС-тата подписани от Янева (сред които и такива за подслушване на посолства), се е коментирала в по-ранен разговор на бившата шефка на СГС с главния прокурор Цацаров. След като Янева научава, че Борисов наредил да я “опраскат” заради аферата “Червеи”, тя изтичала при Цацаров и подробно му е развила своите доводи защо смята, че не е извършила нарушение. Цацаров обещал да “завоалира” нещата, но впоследствие натискът на Борисов станал много силен и се стигнало до “опраскването” от ВСС. На 19 февруари т.г. съдебният съвет гласува да отстрани Янева от шефския пост и от съдебната система.

Седмица преди това да се случи обаче Янева си общувала с Бойко Борисов по СМС и по Вайбър и той я успокоил, че няма да я закачат, след като се изцепил в Брюксел, че заслужава 400 г. затвор. Членът на ВСС Димитър Узунов, който минава за протеже на Борисов й предал: „Току що ми се обади човекът от Брюксел и каза да не се притесняваш, че това изказване го е направил само за пред медиите, за 400-е години. Въобще да не го мислиш, да не се притесняваш“. От Брюксел Бойко дори й изпратил успокоителен СМС по Viber, в който я успокоил и дори предложил “да се разходят в парка”. Тя обаче не откликнала на призива.

Двусмисленият намек за тази разходка придобива съвсем реален релеф в интерпретацията на Янева, според която да се разговаря с Борисов е равносилно на това тя да се окаже обект на сексуално посегателство. Магистратката признава, че е имало интерес “преди 5 години”. Но това не й харесвало.

“Аз ако съм искала да преспя с Бойко съм щяла да преспя преди 5 години…

Ся зорлем да го правя пет години по-късно, просто, когато не искам, няма смисъл.” – резюмира тя с Ченалова предмета на евентуалния си разговор с премиера за смекчаване на нейната зла участ.

Новата светлина на измеренията и методите на комуникация между Министър-председател и шеф на най-големия съд в България са безпрецедентни, особено за страна член на ЕС и НАТО. Тези изповеди на Янева обаче няма как да не наведат на спомен за избухналия сексуален скандал по време на първия мандат на ГЕРБ. Преди две години и половина известната тенесистка Сесил Каратанчева призна, че е станала обект на сексуални мераци от страна на Бойко Борисов, едва на 14 г. Баща й Радослав Каратанчев тогава дори беше категоричен, че Бойко Борисов е социопат. (виж тук)

Владимира Янева беше назначена за шеф на СГС след силен натиск от нейния “семеен приятел” Цветан Цветанов през юни 2011 г. Година по-рано (май 2010 г.), тя беше единственият представител на съдебната власт в правителствена делегация начело с премиера Борисов, която посети Ватикана и се срещна с папата (виж тук).

Владимира Янева при папата в официална делегация начело с Бойко Борисов

Владимира Янева при папата в официална делегация начело с Бойко Борисов

В разговорите между Янева и Ченалова липсват коментари за това какво би ги питал Борисов за по-комплексни юридически и държавни въпроси като съдебната реформа.  От продължението обаче става ясно, че лежерните преживявания покрай премиера са свързани с много по-сериозни въпроси за корупционни практики в упражняването на властта. До момента обаче няма знак, че прокуратурата и ВСС имат воля да проведат независимо и обективно разследване.

ВЯ: Аз ако съм искала да преспя с Бойко съм щяла да преспя преди 5 години.

ВЯ: Ся зорлем да го правя пет години по-късно, просто, когато не искам, няма смисъл.

ВЯ: Ся за кво трябва да отида да влизам в някаква ситуация, в която да се чудя ни напред, ни назад, да стане още по-лошо.

ВЯ: Няма смисъл си влизам в такава ситуация.

ВЯ: Ти къв мислиш ще ми бъде разговора с него?

ВЯ: Че ме пита юридически правилно ли съм подписала СРС-та ли?

 

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also