Борисов купил къща в Барцелона за 1,5 млн. евро на своя метреса

#Яневагейт С2, Е4: Данни за търговия с власт, кариерно израстване срещу секс, незаконни доходи и данъчни престъпления на премиера лъснаха в нов запис от Сезон 2
by Екип на Биволъ

Къща за милион и половина евро в испанския град Барселона купил Борисов на своя любовница, към която имал “положително отношение”. Друга, независимо че е съпруга на негов приятел, сложил за свой “протокол”, а тя ходела облечена в скъпата италианска марка “Шервиньо”. Премиерът дори имал отношение към нея, не му било само за “едното ……”. А “за Мая разбрала половин София…”

Разкритията са от поредния запис в поредицата “Яневагейт”. Той следва откровенията на бившия шеф на СГС, съдия Владимира Янева, че ако преспи с Борисов, каквато оферта е получила по Александър Сталийски, можело да изпадне в неловката ситуация – “ни напред – ни назад”. От продължението може да се заключи, че “ни напред – ни назад” означава Янева да бъде употребена сексуално след обяснителна среща с Министър-председателя, но въпреки това да не получи височайшата милост за спиране на задействаното срещу нея “опраскване”, а да й се струпат допълнителни неприятности.

Янева твърди, че имало факти как към някои жени Борисов проявявал “и положително отношение”. Не му е било само “като за едното чукане” – уточнява тя. Отношението се изразявало чрез постове, скъпи подаръци и дискретност. Към други жени обаче нямал такова специално отношение, а ги възприемал единствено като сексуален трофей.  “За сметка на това за Мая бяха разбрали половин София, което е страшно неприятно да ти кажа” – казва Янева. “Ужасно” – потвърждава Ченалова. Не е известно коя е “Мая”, но може да се предполага…

От записания разговор се разбира също, че Бойко Борисов е имал специална връзка с жена на свой близък от кръга на “Котараците”. Тази компания се състои от близки на премиера, получаващи облаги под формата на обществени поръчки. Най-изтъкнатият “котарак” е Александър Сталийски, за когото се разбра, че е “взел Рубин” чрез цесии на милионите си в КТБ. Дамата, за която става дума в този запис “ходи в Шервиньо” (облечена в дрехи от италианския дизайнер Ermanno Scervino), и е била назначена като сътрудник по протокола на премиера Борисов. На такова описание отговаря Десислава Кръстева, съпруга на Ивайло Кръстев, който е собственик на дискотеката “Син Сити”. Десислава Кръстева е назначена за Главен специалист в Дирекция “Правителствен протокол” към МС на 2 ноември 2009 г. – показа проверка на Биволъ.

Сексуалният живот или “залюбването” на който и да е във властта не би представлявал въобще обществен интерес, ако не бяха свързани с търговия с влияние, евентуална злоупотреба с власт и недопустимо смесване на лично и политическо пространство. Става ясно от преминалия в много интимни сфери разговор, че специалното отношение на Борисов не се изразява с писане на поезия и изнасяне на серенади, а в конкретни материални придобивки и назначения. Отношенията “като за едното чукане”, или за нещо повече опират всъщност до най-вулгарна консумация на власт. Кариерното израстване и получаването на облаги от властимащите срещу секс са по същество недопустима и тежко осъдителна в нормалните държави форма на корупция. Освен всичко друго е много опасно държава да бъде управлявана по такъв принцип.

Друг аспект от изнесеното в записа е, че официално Борисов не притежава 1,5 млн. евро. Такава сума той не е декларирал за цялата си кариера на политик. Редно е прокуратурата да разшири проверката по “Яневагейт” с данни за укриване на доходи и данъчни престъпления. Това са данни, научени от разказ не на “кака в кварталния козметичен салон”, а от шефа на най-големия съд в България Владимира Янева, на колежката й Румяна Ченалова и “непознатия” мъж. #КОЙ е той? Двамата присъстват и в този запис, макар че произнасят само откъслечни думи, с които дават знак, че съгласяват с всичко разказано от магистратката. А тя е повече от авторитетен източник, защото както твърди в друг запис,  “се познавам с Бойко лично, при това много добре”. Тя и мъжа й са бивши най-близки семейни приятели на несменяемия съратник в политиката на Борисов и негов заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов. Освен това да не забравяме и факта, че лично Янева е имала пълен достъп до твърде чувствителната информация и до хиляди досиета на ДАНС за използване на СРС-та и подслушвания, включително и на чуждите мисии в София.

До момента Борисов нямаше как да бъде замесен в престъпен състав на базата на записите от “Яневагейт”, въпреки “опраскването”. Да, това е груба намеса на изпълнителната в съдебната власт и се нарушава Конституцията, но деянието трудно може да бъде  квалифицирано с член по Наказателния кодекс. След този запис обаче нещата вече не стоят така.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Освен в България, разследване може да започне и в Испания. Придобиването на имот с пари от незаконен доход е пране на пари, осъществено на испанска територия. В тази връзка ако испанските магистрати започнат разследване, те могат да изискат от Вайбър разпечатките, от които българската прокуратура и ВСС бягат като “дявол от тамян”.

В Испания няма да има и проблем и със зависимостите на Съдебната система от Борисов и Пеевски. Тази зависимост пролича вчера по най-скандален начин след като Борисов нахълта на заседание на ВСС без да е канен, а всички членове на съдебната власт (без Лозан Панов и Сотир Цацаров), му станаха на крака.

За сравнение е достатъчно да припомним, че неотдавна испанската принцеса Кристина беше изправена пред правосъдието за данъчна измама. В България няма, но там Има прокурор да ме обвини, съдия да ме осъди., както каза самия Борисов.

Записът в SoundCloud е обработен с филтри за шумоочистване и е конвертиран в MP3 формат от редакцията. Чуват се отчетливо маркерите (бипове) на всеки няколко секунди. Първичният запис, който е получен в платформата за анонимно споделяне Balkanleaks може да бъде свален от тук. В Balkanleaks са качени всички публикувани до момента записи във вида, в който са получени. 

Транскрипция:

В. Я.: Факт е, че към определени жени има и положително отношение. От тия, с които е бил.

Неизвестен Мъж: Сигурно.

В.Я.: Така е, ся, има една, на която и купи къща в Барцелона за милион и половина евро! Има една друга, тя ходи в “Шервиньо”, забраих й името как се казваше, която беше на един негов много близък приятел от “Котараците” жена. Как се казваше не мога да се сетя в момента. Както и да е. Тя му беше протокол.

Мъж: Ъ-хъ.

В.Я. Ииии… Макар че тоя му беше много близък приятел той се залюби с нея, ма в смисъл, не знам после какво стана, в смисъл още ли са заедно, разделиха ли се, нямам представа. Не мога ти кажа кво стана.

Мъж: (въздиша).

В.Я. Но към нея определено имаше отношение, в смисъл, не му беше като за едното чукане.

Мъж: Да. (въздиша).

В.Я.: За сметка на това за Мая бяха разбрали половин София.

Мъж: Ъ-хъ.

В.Я.: Което е страшно неприятно да ти кажа.

Р.Ч: Ужасно.

В.Я.: Все пак.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also