Борисов купил къща в Барцелона за 1,5 млн. евро на своя метреса

#Яневагейт С2, Е4: Данни за търговия с власт, кариерно израстване срещу секс, незаконни доходи и данъчни престъпления на премиера лъснаха в нов запис от Сезон 2
Екип на Биволъ

Къща за милион и половина евро в испанския град Барселона купил Борисов на своя любовница, към която имал “положително отношение”. Друга, независимо че е съпруга на негов приятел, сложил за свой “протокол”, а тя ходела облечена в скъпата италианска марка “Шервиньо”. Премиерът дори имал отношение към нея, не му било само за “едното ……”. А “за Мая разбрала половин София…”

Разкритията са от поредния запис в поредицата “Яневагейт”. Той следва откровенията на бившия шеф на СГС, съдия Владимира Янева, че ако преспи с Борисов, каквато оферта е получила по Александър Сталийски, можело да изпадне в неловката ситуация – “ни напред – ни назад”. От продължението може да се заключи, че “ни напред – ни назад” означава Янева да бъде употребена сексуално след обяснителна среща с Министър-председателя, но въпреки това да не получи височайшата милост за спиране на задействаното срещу нея “опраскване”, а да й се струпат допълнителни неприятности.

Янева твърди, че имало факти как към някои жени Борисов проявявал “и положително отношение”. Не му е било само “като за едното чукане” – уточнява тя. Отношението се изразявало чрез постове, скъпи подаръци и дискретност. Към други жени обаче нямал такова специално отношение, а ги възприемал единствено като сексуален трофей.  “За сметка на това за Мая бяха разбрали половин София, което е страшно неприятно да ти кажа” – казва Янева. “Ужасно” – потвърждава Ченалова. Не е известно коя е “Мая”, но може да се предполага…

От записания разговор се разбира също, че Бойко Борисов е имал специална връзка с жена на свой близък от кръга на “Котараците”. Тази компания се състои от близки на премиера, получаващи облаги под формата на обществени поръчки. Най-изтъкнатият “котарак” е Александър Сталийски, за когото се разбра, че е “взел Рубин” чрез цесии на милионите си в КТБ. Дамата, за която става дума в този запис “ходи в Шервиньо” (облечена в дрехи от италианския дизайнер Ermanno Scervino), и е била назначена като сътрудник по протокола на премиера Борисов. На такова описание отговаря Десислава Кръстева, съпруга на Ивайло Кръстев, който е собственик на дискотеката “Син Сити”. Десислава Кръстева е назначена за Главен специалист в Дирекция “Правителствен протокол” към МС на 2 ноември 2009 г. – показа проверка на Биволъ.

Сексуалният живот или “залюбването” на който и да е във властта не би представлявал въобще обществен интерес, ако не бяха свързани с търговия с влияние, евентуална злоупотреба с власт и недопустимо смесване на лично и политическо пространство. Става ясно от преминалия в много интимни сфери разговор, че специалното отношение на Борисов не се изразява с писане на поезия и изнасяне на серенади, а в конкретни материални придобивки и назначения. Отношенията “като за едното чукане”, или за нещо повече опират всъщност до най-вулгарна консумация на власт. Кариерното израстване и получаването на облаги от властимащите срещу секс са по същество недопустима и тежко осъдителна в нормалните държави форма на корупция. Освен всичко друго е много опасно държава да бъде управлявана по такъв принцип.

Друг аспект от изнесеното в записа е, че официално Борисов не притежава 1,5 млн. евро. Такава сума той не е декларирал за цялата си кариера на политик. Редно е прокуратурата да разшири проверката по “Яневагейт” с данни за укриване на доходи и данъчни престъпления. Това са данни, научени от разказ не на “кака в кварталния козметичен салон”, а от шефа на най-големия съд в България Владимира Янева, на колежката й Румяна Ченалова и “непознатия” мъж. #КОЙ е той? Двамата присъстват и в този запис, макар че произнасят само откъслечни думи, с които дават знак, че съгласяват с всичко разказано от магистратката. А тя е повече от авторитетен източник, защото както твърди в друг запис,  “се познавам с Бойко лично, при това много добре”. Тя и мъжа й са бивши най-близки семейни приятели на несменяемия съратник в политиката на Борисов и негов заместник в ГЕРБ Цветан Цветанов. Освен това да не забравяме и факта, че лично Янева е имала пълен достъп до твърде чувствителната информация и до хиляди досиета на ДАНС за използване на СРС-та и подслушвания, включително и на чуждите мисии в София.

До момента Борисов нямаше как да бъде замесен в престъпен състав на базата на записите от “Яневагейт”, въпреки “опраскването”. Да, това е груба намеса на изпълнителната в съдебната власт и се нарушава Конституцията, но деянието трудно може да бъде  квалифицирано с член по Наказателния кодекс. След този запис обаче нещата вече не стоят така.

Освен в България, разследване може да започне и в Испания. Придобиването на имот с пари от незаконен доход е пране на пари, осъществено на испанска територия. В тази връзка ако испанските магистрати започнат разследване, те могат да изискат от Вайбър разпечатките, от които българската прокуратура и ВСС бягат като “дявол от тамян”.

В Испания няма да има и проблем и със зависимостите на Съдебната система от Борисов и Пеевски. Тази зависимост пролича вчера по най-скандален начин след като Борисов нахълта на заседание на ВСС без да е канен, а всички членове на съдебната власт (без Лозан Панов и Сотир Цацаров), му станаха на крака.

За сравнение е достатъчно да припомним, че неотдавна испанската принцеса Кристина беше изправена пред правосъдието за данъчна измама. В България няма, но там Има прокурор да ме обвини, съдия да ме осъди., както каза самия Борисов.

Записът в SoundCloud е обработен с филтри за шумоочистване и е конвертиран в MP3 формат от редакцията. Чуват се отчетливо маркерите (бипове) на всеки няколко секунди. Първичният запис, който е получен в платформата за анонимно споделяне Balkanleaks може да бъде свален от тук. В Balkanleaks са качени всички публикувани до момента записи във вида, в който са получени. 

Транскрипция:

В. Я.: Факт е, че към определени жени има и положително отношение. От тия, с които е бил.

Неизвестен Мъж: Сигурно.

В.Я.: Така е, ся, има една, на която и купи къща в Барцелона за милион и половина евро! Има една друга, тя ходи в “Шервиньо”, забраих й името как се казваше, която беше на един негов много близък приятел от “Котараците” жена. Как се казваше не мога да се сетя в момента. Както и да е. Тя му беше протокол.

Мъж: Ъ-хъ.

В.Я. Ииии… Макар че тоя му беше много близък приятел той се залюби с нея, ма в смисъл, не знам после какво стана, в смисъл още ли са заедно, разделиха ли се, нямам представа. Не мога ти кажа кво стана.

Мъж: (въздиша).

В.Я. Но към нея определено имаше отношение, в смисъл, не му беше като за едното чукане.

Мъж: Да. (въздиша).

В.Я.: За сметка на това за Мая бяха разбрали половин София.

Мъж: Ъ-хъ.

В.Я.: Което е страшно неприятно да ти кажа.

Р.Ч: Ужасно.

В.Я.: Все пак.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also