#PanamaPapers

Николай Банев скрил 40 милиона евро в панамска офшорка

"Червеното куфарче" се оказа с чешко-панамски генезис режисиран от ДС
by Екип на Биволъ

Над осемдесет и един милиона лева са доказаните до момента средства на Баневи по сметки на офшорни фирми. Тайните фирми на Банев и съпругата му бяха разкрити от вестник 24 часа, партньор на ICIJ в проекта #PanamaPapers. Скритите в тях пари обаче не бяха оповестени от изданието, което единствено има достъп до документите.

В предишно разследване Биволъ разкри, че една от офшорните фирми на Банев ХЪНТЛИ ОУВЪРСИЙЗ ТРЕЙДИНГ КОРПОРЕЙШЪН  е използвана за обявяване в несъстоятелност на друга фирма на Банев в България. Това е станало чрез съдебен иск за $ 2 млн. уважен от съдия Ченалова по търговско дело 455/2013 г. по описа на СГС. Целта на операцията е да не се върнат парите на държавата, които Банев дължи по приватизационен договор.

Оказва се, че съдия Ченалова е потвърдила и друг иск на същата офшорка, този път за внушителната сума от 40 милиона евро. Това става с определение по друго търговско дело номер 4008 от 2013 г. по описа на СГС, което също е заведено от ХЪНТЛИ и също така се е разпределило “случайно” на съдия Румяна Ченалова.

huntley-40mln

С определение 1450 от 11.03.2014 г. Ченалова приема, че има доказателства за кредити от 40 млн. евро отпуснати от ХЪНТЛИ на “Полимери Инвест”, за които “Финансово-клирингова къща Сконто Съсекс” издала запис за заповед. Тя налага обезпечителна мярка на “Полимери Инвест” и назначава за временен синдик Христо Христов.

Делото продължава да се точи още две години, като ХЪНТЛИ (Банев) се опитва да блокира публичната разпродажба на имущество на фалиралата “Полимери АД”, с които да се удовлетворят кредиторите – работниците и държавата. Задълженията на “Полимери АД” само към НАП са за 5 млн. лв. към АЕЦ “Козлодуй” надвишават 10 млн. лв. с лихвите. В крайна сметка делото е прекратено окончателно през февруари 2016 от Варненския окръжен съд, където е изпратено по подсъдност, показа справка за движението на делото в информационната система на СГС.

#PanamaPapers  Николай Банев скрил 40 милиона евро в панамска офшорка#PanamaPapers  Николай Банев скрил 40 милиона евро в панамска офшорка#PanamaPapers  Николай Банев скрил 40 милиона евро в панамска офшорка#PanamaPapers  Николай Банев скрил 40 милиона евро в панамска офшорка

Пред Биволъ съдия Ченалова заяви, че няма как да се установи кой стои зад офшорките. Съдът може само да провери дали документите на фирмата и представителната власт на пълномощниците са изрядни. Относно случайното попадане на две дела на една и съща офшорна фирма при нея тя каза, че няма обяснение за този феномен.  (Не)случайното разпределение на делата в СГС от години е на мушката на критичните доклади на ЕК за съдебната реформа, а разследване на Биволъ доказа математически, че в това разпределение няма нищо случайно.

 

Откуда деньги? “Червени куфарчета” с чешко-панамска следа

Николай Банев приватизира “Полимери АД” в средата на 90-те с фонда “АКБ – Форес” (виж подробно изследване на този процес тук). Той е кредитиран през чешка фирма от малката чешка банка “Форесбанк”, която вече не съществува. Фондът така и не връща кредита.

Чешкият “Център за разследваща журналистика”, който е партньор на Биволъ в рамките на мрежата OCCRP откри информация, че същата банка е участвала в съмнителни сделки и е кредитирала Чешко-панамската търговска палата. Така панамската връзка става още по-отчетлива.

“В чешката банка бяха парите от т. нар. “задгранични дружества”

Това каза източник на Биволъ от средите на бившата Държавна сигурност, пожелал анонимност. Той потвърди тезата за “червеното куфарче” на Банев (тоест за милионите на ДС), минали през Чехия. Според него обаче те били дадени на Николай Банев, за да развива производство в България. Банев не спазил уговорката и решил да развие най-вече собственото си благосъстояние.

Наличието на 81 млн. лв. в офшорни сметки на Банев, докато в същото време предприятието му в България трупа дългове и изпада в неплатежоспособност, говори за престъпно източване по проста схема: продукцията на предприятието се реализира и парите отиват в частните офшорни сметки на Баневи, вместо да се инвестират обратно в завода и развитието на производството.

Резултатът е известен: съсипване на работещ завод, огромни дългове към държавата и над 10 000 работника на улицата.

Преди няколко години стана ясно, че САЩ считат Банев за фигура на организираната престъпност на прехода. В грама на посланик Пардю от 2005 г. пише, че Банев се занимава с приватизационни престъпления.

Бизнесменът обаче нямаше никакви проблеми с наказателното правораздаване. Проблемите му с правосъдието се изчерпват с многобройните дела срещу държавата заради приватизационни задължения. И до днес Банев отказва да плаща за най-апетитните имоти по Черноморието, приватизирани за жълти стотинки.

След разкритието за укрити 40 милиона евро, принадлежащи на Баневи са налице предостатъчно основания да бъде потърсена и наказателна, и данъчно-административна отговорност. До момента обаче няма никакъв сигнал от правоохранителните органи, че проявяват интерес да проверят офшорните авоари на “новия евразиец” Банев и неговата съпруга.

Междувременно Банев вече се обяви за кандидат-президент, което може да му донесе временен имунитет ако успее да регистрира кандидатурата си.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also