romi-bdz-4

Читател на Биволъ изпрати снимки на сгради в Димитровград, в процес на разрушаване от роми. Те се намират в северната част на града до железопътната линия и по-рано са служили за ремонтна база за контейнери. 

Проверка на Биволъ в кадастралния регистър установи, че земята е публична държавна собственост и се стопанисва от Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ). Халетата и административните сгради върху нея са собственост на нароченото за приватизация дружество БДЖ – Товарни превози.

Една от сградите, която вече е почти изчезнала, принадлежи на частна фирма. През 2008 г. БДЖ – Товарни превози я продава за 190000 лв. Месец по-късно сградата е препродадена на друга фирма за същата цена. Финансирането на последната сделка е станало със заем от ДСК, за което е учредена иоптека. През 2011 г. ДСК е запорирала имота, от който сега са останали само парчета руини.

От Google Street View се вижда какво е състоянието на сградите преди година. 

gsv-mars-2013

Състоянието на сградите през март 2012 г. Снимка от Google Street View

romi-bdz-2

Снимка от 6 април 2013 г. Сградата на ДСК вече я няма. Липсва покривът и стени от административната сграда на БДЖ – Товарни превози

Според подателя на сигнала всички халета от ремонтната база също са в напреднал стадий на разграбване. Случващото се не се връзва с идеята за добро стопанисване, с цел получаване на по-висока цена при евентуална продажба на активите на дружеството.

Биволъ изпрати въпроси до БДЖ – Товарни превози за стопанисването на тeзи обекти. Решихме да избързаме с публикацията, за да не изчезнат съвсем сградите докато чакаме отговор.

kadastralna1

kadastralna2

bdz-tovarni-sgrada1

bdz-tovarni-sgrada2

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.