Биволъ цитиран в обширен материал на ДПА-Инсайт за Делян Пеевски

Разследванията на Биволъ за финансирането на медийната империя на Ирена Кръстева и Делян Пеевски от КТБ и Цветан Василев са цитирани в обширен материал на германската информационна агенция DPA-Insight. Емисията е предназначена за абонати на агенцията, специализирана в теми за Европейския съюз. Биволъ получи текста от свой източник в Европейския парламент и предоставя пълния превод на статията от английски. По време на кампанията за Европейските избори Биволъ беше потърсен за коментари и от водещи световни медии като ARD, Euronews и Le Monde

powered by Advanced iFrame. Get the Pro version on CodeCanyon.

България ще изпрати олигарх в Европейския парламент

ДПА-Инсайт

През 2013 г. назначението на Делян Пеевски на държавна длъжност предизвика най-големите спонтанни обществени протести в България след падането на комунизма, символизиращи борбата на страната с корупцията. Очаква се присъединяването на Пеевски към редиците на либералите в Европейския парламент.

Брюксел (ДПА Insight) – Известно е, че Европейският парламент понякога привлича странни герои, но малцина от тях са така спорни като българския олигарх и медиен магнат Делян Пеевски.

На 14 юни 2013 г. назначението на Пеевски за шеф на Държавната агенция по национална сигурност (ДАНС) предизвика най-големите спонтанни политически протести в България от десетилетия насам, когато десетки хиляди граждани протестираха срещу символа на ширещите се в страната политически клиентелизъм и корупция. Заради силен обществен натиск още същия месец българският парламент беше принуден да отмени решението си с единодушие. По-късно Конституционният съд постанови, че Пеевски може да продължи да бъде депутат.

Макар и обруган от протестиращите срещу корупцията, 33-годишният Пеевски вероятно ще бъде избран за евродепутат, тъй като е на второ място в избирателната листа на Движението за права и свободи (ДПС), което в болшинството си е партия на българските етнически турци. Почти е сигурно, че той ще спечели място в групата на либералите в парламента на ЕС.

За критично настроените вероятното избиране на Пеевски за евродепутат е символ на неефективността на съдебната система и на кръвосмесителните връзки между политическите партии, големия бизнес и средствата за масова информация.

Пеевски не направи дори и опит да привлече избиратели, но разчита да бъде избран чрез сделка с ДПС, чиято „марка” е много могъща сред етническите турци. Всъщност въпросният кандидат не е правил публични изявления след оттеглянето си като директор на ДАНС, не участва в никакви митинги на ДПС и в предизборни срещи с избиратели от провинцията.

Обществеността беше силно възмутена от назначаването Пеевски в ДАНС, защото богатството на семейството му далеч надвишава това, което би могло да си позволи според официалните заплати и заради политизирането на медийната му група. Последната показва ясна тенденция на подкрепа на която и да е политическа партия, стига да е на власт, и има доказателства, че в замяна е получила щедро държавно финансиране.

Пеевски е обвиняван и в оказване на влияние върху съдебната система с цел сплашване на конкурентите и е бил разследван по подозрения за злоупотреба с власт и корупция през периода 2005 г. – 2009 г., когато заемаше уговорения пост на Заместник-министър на извънредните ситуации, пост предлагащ значителни възможности за измами при търгове за обществени поръчки.

Назначението му в ДАНС беше последната капка, която взриви народния гняв, задвижен още и от потискащо ниския жизнен стандарт, липса на видими ползи от членството в ЕС и корупцията на политическата класа. Протестите обаче затихнаха заради липсата на водачи и на ясна политическа алтернатива. Нито една политическа партия не можа да се възползва от тях, тъй като протестиращите отправиха закани към целия политически елит, без да предложат нещо, което да го замени.

Бърза кариера и тъмно минало

Политическата кариера на Пеевски започва през 2001 г., когато се присъединява към Национално движение Симеон II (НДСВ), партията на бившия български монарх Симеон II, и оглавява младежката й организация. През същата година, на крехката възраст от 21 години, Пеевски е назначен от политическите си връзки да оглави ръководството на пристанище Варна, който е най-големият морски град в България. Обаче бързо губи тази работа, тъй като все още е студент и му липсва необходимата квалификация.

НДСВ управлява в коалиция с ДПС до 2005 г., а след това се присъедини към правителството на Тройната коалиция, включващо и социалистите и ДПС, което управлява до средата на 2009 г. Веднага след дипломирането си през 2005 г. Пеевски беше назначен като следовател в Софийската следствена служба, която е институцията отговаряща за предварителното наказателно производство. Беше назначен въпреки задължителното изискване да има две години предишен опит.

Само пет месеца по-късно той израства до поста Заместник-министър на извънредните ситуации, където отговаря и за спешните доставки, и става член на Държавната комисия за надзор над оръжейните продажби. Постовете се контролират от ДПС и Пеевски вече е сред най-доверените хора на тогавашния лидер на движението Ахмед Доган.

Бившият министър-председател Сергей Станишев, който в момента оглавява Партията на европейските социалисти, уволни Пеевски през 2007 г. заради официални обвинения в злоупотреба с власт и корупция. Христо Лачев, шеф на държавния тютюнев холдинг Булгартабак се оплака, че Пеевски се е опитал да го принуди да възлагат апетитни договори на близки до него фирми. Скоро след това прокурорите преустановиха разследването срещу Пеевски, позовавайки се на липса на доказателства и той беше възстановен на длъжност като заместник-министър.

През 2009 г. Пеевски кандидатства за място в българското Народно събрание от листата на ДПС и е избран за депутат. Доган се оттегля от ръководството на ДПС през януари 2013 г. и е наследен на поста от Лютви Местан. Смята се, че бившият лидер продължава задкулисно да упражнява пълен контрол върху партията.

Доскоро майката на Пеевски, Ирена Кръстева, бивш шеф на държавната лотария, притежаваше най-голямата медийна група в България – Нова българска медийна група (НБМГ). Тя включва шест вестника, една телевизия и едно радио. На 11 април 2014 г. Кръстева продаде вестниците на Мedia Maker ООД със седалище в Дъблин за неоповестена сума.

Групата има спорна репутация заради непрозрачното й финансиране и многократните обратни завои в подкрепата й за политическите партии в зависимост от това дали са на власт.

НБМГ беше яростен критик на десноцентристкия лидер Бойко Борисов, докато неговата консервативна партия ГЕРБ не спечели убедителна изборна победа на 4-ти юли 2009 г., измествайки социалистите. На следващия ден НБМГ започна да обсипва Борисов с похвали и продължи да го прави, докато улични бунтове срещу рязкото увеличение на цените на електроенергията го принудиха да подаде оставка на 20 февруари 2013 г.. След това медийната група превключи обратно към жестоко охулване на Борисов.

„Въпреки, че Пеевски официално няма медийна собственост, той е този, който фактически контролира редакционната политика”, казва Асен Йорданов, водещ разследващ журналист и редактор на сайта Бивол (bivol.bg) – българският клон на Уикилийкс. „Мога да потвърдя това като бивш служител на първите вестници, които майка му купи – Монитор, Телеграф и Политика”. Йорданов беше принуден да напусне тези вестници поради несъгласие с редакционната им политика.

Опозиционни и граждански групи многократно са критикували Борисов заради твърдения, че толерира НБМГ, която е заподозряна в нарушаване на правилата на конкуренцията в замяна на благоприятно отразяване.

Критиките са насочени и към дългогодишните и близки връзки между издателската дейност на семейството на Пеевски и частната Корпоративна търговска банка (КТБ), в която правителството на Борисов депозира лъвския пай от парите на държавните компании. Твърди се, че тези пари се използват за косвено субсидиране на медиите на НБМГ в замяна на тяхната лоялност към правителството, което е незаконна държавна помощ, според жалба подадена от конкурентна медийна група в Европейската комисия на 8 юни, 2013 г..

Вестниците на НБМГ се продават на по-ниски цени, отколкото останалата казионна преса в България, която се бори за оцеляване в условията на икономическа криза. Бивол публикува документи показващи как КТБ е финансирала създаването на НБМГ и на медийните й придобивки.

Няколко дни след подаването на жалбата в ЕК софийски прокурори повдигнаха обвинения на бизнесмените ищци. Любомир Павлов, който по това време беше издател на всекидневниците „Труд” и „24 часа”, и партньорът му Огнян Донев бяха обвинени в пране на пари и фалшифициране на документи. Обвиненията бяха свалени веднага след падането на Борисов. Павлов продаде вестниците си и изтегли жалбите си срещу обвиненията.

„Феодална система”

Експерти обясняват, че случаят е симптоматичен за българското общество, разочаровано до голяма степен от клиентелиската политика на страната. „Пеевски е символ на това как държавата постепенно бива заграбена от различни олигарси, картели и от мафията”, казва политологът Евгени Дайнов пред ДПА Insight. „Не България изпраща този човек в Брюксел. Това е окаяният, окован в плен електорат на една политическа партия, която се държи със избирателите си като средновековен владетел”.

„Нивото на турското малцинство, което ще изпрати Пеевски Брюксел, е сведено до там, че то не е в състояние да направи информиран избор”, добави той, цитирайки тясната зависимост на избирателите на ДПС от партийния елит за работни места и прехрана. „Пеевски в Брюксел е унижение за страната ни”.

Дайнов споменава и липсата на каквото и да е правосъдно разследване на „крещящото несъответствие” между луксозния начин на живот на Пеевски и скромните му официално декларирани доходи. „Но най-големият му грях е политически”, добави той. „Той успя да преплете държавни пари, депозирани в частна банка, с медийна империя със сериозно политическо влияние.”

Йорданов е съгласен с несъответствието по отношение на богатството. „Начинът му на живот показва необичайно богатство”, каза той. „Пеевски винаги е придружен от тълпа бодигардове, живее в луксозна къща в София и официално декларираните му приходи по никакъв начин не съответстват на очевидните разходи за осигуряване на такъв начин на живот”.

„Пеевски е много подходящ пример да се обясни на хората, незапознати с българската действителност, как функционират държавата и обществото”, каза Огнян Минчев, професор по политология в Софийския университет. „Той характеризира всемогъществото на един арогантен феодал – Ахмед Доган, който иска да докаже, че не българските граждани, а той взема решенията”.

През годините олигархията, в която Доган е основна фигура, всели пълен контрол над ключови държавни постове, включително и в съдебната система и очевидно контролира и изпълнителната власт”, добави той. „Не може да очаквате съдебната власт в България, която се контролира от Доган, да произведе доказателства за неговите закононарушения или за тези на довереника му Пеевски”.

От присъединяването си към ЕС на 1-ви януари 2007 г. България е под наблюдение от Европейската комисия заради незавършените реформи в областта на правосъдието и вътрешните работи. Докладите на Комисията относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка сочат като ключови проблеми наличието на политически натиск върху съдебната система, корупцията по високите етажи и организираната престъпност.

„Ако проследите заеманите постове, биографиите, кариерното развитие и механизмите, по които се избират основните фигури в съдебната система, ще стигнете до едно и също място”, каза Минчев.

„Пеевски е символ на задкулисните сделки в българската политика”, каза Йорданов. „България е фасадна демокрация, която прикрива нео-феодален модел на управление. Пеевски е пример за това как задкулисни фактори създават свои марионетки, чрез които контролират политиката, медиите и други процеси в държавата.”

Заразява ли българската корупция Европа?

Корупцията често засяга отношенията на България с ЕС. През юли 2008 г. Европейската комисия дори спря изплащането на над 500 милиона евро финансова помощ за страната заради измами и конфликти на интереси при разходването им. По това време ДПС беше миноритарен коалиционен партньор в правителството и имаше няколко поста отговорни за управлението на голяма част от европейското финансиране. По времето, когато Министерството на земеделието беше под контрола на ДПС, звеното на ЕС за борба с измамите ОЛАФ също разследва десетки случаи на съмнения за измами със европейски субсидии за земеделските стопанства.

Въпреки това лидерите на АЛДЕ многократно отказаха да разгледат случая Пеевски, заявявайки, че той е вътрешен проблем на ДПС. „Всяка национална партия има право да избере кандидатите, които счита за най-подходящи да я представляват в Европейския парламент, а след това за българските гласоподаватели могат да ги одобрят или отхвърлят”, заяви говорителят на АЛДЕ Нийл Корлет на 16-ти април, 2014 г..

Той каза, че не е работа на лидера на АЛДЕ в Европейския парламент Ги Верхофстад „да упражнява контрол или да преценява допустимостта или годността на всеки кандидат от всяка либерална партия в Европа”.

„Демокрацията не работи по този начин”, добави Корлет. „Решението за българските евродепутати принадлежи изцяло на българския народ”.

Лидерът на ДПС Местан заяви, че Пеевски е несправедливо клеветен и хулен. „Искаме Европа да види разликата между мита и реалността Пеевски”, каза той след обявяването на кандидатурата му. Но това не успя да убеди критиците.

Минчев посочи, че е било „неразумно от страна на Греъм Уотсън, който ръководи общата организация на европейските либерални партии, да посети конгреса на ДПС през 2013 г. и да хвали движението като „образцова либералната партия”.

„Мисля, че българската корупция вече е заразила европейските институции”, каза Йорданов. „И Пеевски не е единственият лакмус за това. Изглежда, че облечените с власт българските бандити са добре приети на европейско равнище.”

„Това повдига сериозни съмнения, че очевидно интересът от присвояване на европейски фондове, което се случи в България, се простира далеч отвъд нейните граници”, добави той.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: