ARD и Euronews търсят за коментар независимия Биволъ

by Екип на Биволъ

Capture_2014-05-11_a_12.02.45

Признанието за независимия сайт за разследваща журналистика Биволъ от страна на европейските медии продължава да расте заедно с международния му авторитет. В България разследванията на Биволъ за тъмните сделки на властта и „бизнеса” обикновено се премълчават от казионните медии, но се следят в чужбина, защото подобни казуси предизвикват сериозен медиен и обществен интерес. Така темите, които би трябвало да вълнуват българските медии и общество намират отразяване извън страната, а западните журналисти все по-често се обръщат към колегите си от Биволъ именно в качеството му на независим сайт с фокус върху обективна разследваща журналистика.

Наскоро две от най-популярните в Европа телевизии ARD и Euronews (Евронюз) излъчиха репортажи за България с участието на основателя и директор на Биволъ Асен Йорданов.

ARD е обществена медия в Германия с общо 11 телевизионни канала и 55 радио-програми, а Евронюз е най-гледаният телевизионен канал в Европа, основан от 10 европейски обществени медии, който излъчва програми на 13 езика.

Репортажът на ARD на журналиста Матиас Еберт включва коментар на Асен Йорданов за незаконната сделка за застрояването на един от последните девствени плажове по българското Черноморие – Карадере – и превръщането на това невероятно красиво кътче в поредното бетонно гето. Двамата посещават и протеста на малцина местни жители, които настояват застрояването да стане реалност, подлъгани от обещания за работа и доходи, а повечето и подведени от „инвеститорите”, както обяснява Йорданов.

 

Репортажът за България по ARD

За германската национална телевизия е много важна и темата за медийния монопол в България, който е сринал страната до непрестижното стотно място в класацията на „Репортери без граници” за свободата на словото (за сравнение се посочва 14-то място на Германия и първото на Финландия). Споменава се, че този монопол на Нова българска медийна група е вид диктатура и прави работата на българските журналисти, които желаят да бъдат независими, не само много трудна, а и често много опасна.

По повод на последното, Еберт се интересува от нападението срещу Асен Йорданов през 2007 г., когато срещу него е извършен опит за убийство. Нападнат е с нож и метални тръби пред дома си, но поради черния си колан по карате успява да отблъсне неизвестните извършители. Инцидентът е отдавна забравен от българските медии, а разследващите така и не успяват да разкрият нападателите – и в този, и в редица други случаи със заплахи над журналисти.

Репортажът на Шандор Зирош за Евронюз носи заглавието „Богат беден” и се фокусира върху най-бедната страна в Европейския съюз – България, и най-богатата – Люксембург като илюстрация на „социалната желязна завеса” в съвременна Европа.

 

 

Йорданов показва на Зирош друго безобразие по Черноморието – живописният плаж „Корал”, където има разрушени дюни и заличаване на защитена територия. Според Йорданов „Корал” е един от символите на политическа корупция и на срастването на властта, олигархическите интереси и мафията.

Екипът на Евронюз е имал възможност да „се наслади” и на друга гледка – така нареченият Кроко бийч – ужасяващ бетонен тумор върху едно от най-красивите места по южното ни Черноморие – Царският плаж близо до Царево, където гнездят диви лебеди.

Уродливото бетонно творение пустее недовършено, защото все още няма държавна и обществена воля за разрушаването му, макар че е замислено единствено като перачница на пари и принадлежи на обявените за престъпници и в България и в Русия и екстрадирани от България руски граждани Циганов и Пампурин.

И от двата репортажа става ясно, че Биволъ е търсен от европейските си колеги заради разследванията си за случаите на унищожаване на природни забележителности с цел застрояване от съмнителни групировки и свързаната с това административна, съдебна и политическа /т.е. на всички властови нива/ корупция.

Също наскоро, Йорданов стана единственият българин, който намери място в първата по рода си класация на “Репортери без граници” – “100 герои на информацията”, публикувана по повод на 3-ти май – Международен ден на свободата на медиите и беше отличен от Проекта за разследваща журналистика (OCCRP) като един от двамата им партньори получили високото признание.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also