bobeva

Втори кабинков лифт ще се строи над Банско, правителството застава зад проекта. Това увериха вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на поредица от срещи с представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Дневник 06.09.2013 г.

Въпреки Виденовата зима, най-голямата криза преживяна в България, заводът за дървени играчки „Изгрев“ Банско е печеливш. Единственото подобно предприятие у нас изнася през 1996 г. продукция за 1 млн. марки в Германия, Италия и Франция. Ето защо 90% от капитала на „Изгрев“ се продават още на първия търг от масовата приватизация. „33.4% купи АКБ Форест, а 42% – група граждани от София, сред които Даниела Бобева, служебен министър на търговията, и Векил Ванов, бивш социален министър. Столичната група се надява да привлече още 9% от дяловете на завода чрез пълномощно управление на преференциалните акции. Така ще се постигне контрол върху 51% от капитала на дружеството. Новите собственици обещават инвестиции за разширяване на производството“ – пише Дневник на 1 март 1997 г.

http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1997/03/01/1430514_durveni_igrachki_za_1_mln_dem_prodade_izgrev_-_bansko/

Вместо инвестиции в производство се случва друго. През 2003 г. предприятието е ликвидирано, а апетитният терен на завода в Банско е продаден на офшорката „Антуеп овърсийз лимитид“, собственик на „Юлен плюс“ ЕООД и съсобственик в „Пирин Турист“ ООД , която е акционер в „Юлен“ АД. Проучване на Биволъ показа, че собствеността на „Юлен“ е добре скрита в офшорки, свързвани с Цеко Минев и неговата „Първа инвестиционна банка“, основен лобист за строежите в Пирин.

Преди това да се случи, бившият служебен министър и акционер в „Изгрев“ АД Даниела Бобева взима дейно участие в групирането на приватизационни бонове от дребни приносители. Те си нямат идея за плановете на хитрата министърка и не си превръщат боновете в акции. Така в крайна сметка собствеността на „Изгрев“ АД се разпределя между тесен кръг от посветени, които планират „удар“ с ликвидацията на печелившия завод и продажбата на терена.

Съветът на директорите на „Изгрев-Банско“ АД решава на 13.03.2003 г. да вкара дружеството в ликвидация. Производството на завода, което носи милионни печалби от гарантиран западен пазар спира и десетки квалифицирани работници губят работата си. Само месец по-късно всички недвижими активи на завода са продадени за 120 000 лв на „Антуеп“ ЕООД.

Година по-късно, на 07.06.2004 „Антуел“ продава имота на загуба за 79957,2 лв. на фирмата „Гехард“ АД, която също е собственост на кипърска офшорка и тогава се управлява от Иван Крумов Шарланджиев, настоящ управител в „ПСТ Холдинг“ на Васил Божков – Черепа (за връзката Бобева – Черепа вижте тук).

Загубата явно е пресметната, тъй като три дни след покупката „Гехард“ и Шарланджиев ипотекират имота срещу 11 млн лева заем от Първа инвестиционна банка. Заем, с който е построен днешният хотел „Кемпински Гранд Арена“, оценен през 2006 г. на 15 491 954,4 млн лв.

Днес управител на „Гехард „е лицето Боян Мариянов, който е също така в управата на „Антуеп“, „Пирин-Турист“, „Кемпински Хотел Гранд Арена“, „Юлен“ и заедно с Цеко Минев е член на Българската федерация по ски.

След терена за луксозния си хотел, тези любезни спортсмени искат и нов лифт. Ще им го даде същата тази Даниела Бобева, бивш министър, изкласила до вицепремиер в правителството на Орешарски.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet