Мавританският бизнесмен Мохамед Улд Буамату (Mohamed Ould Bouamatou) се е възползвал по времето на Ирина Бокова в ЮНЕСКО „договор за един долар“, който му гарантира дипломатически имунитет като специален съветник към организацията. Буамату е обвинен в собствената си страна за пране на пари, данъчни престъпления и корупция, и е пуснат за издирване в Интерпол. Това пише английският Дейли Мейл и отбелязва, че Бокова е подписала договора въпреки мнението на нейните съветници.

Мохамед Улд Буамату е преследван в Мавритания за пране на пари.

Буамату е един от големите бизнесмени в Мавритания, където има позиции във финансовия сектор, телекомите и националния авиопревозвач. Той е бивш поддръжник на режима на президента Мохамед Улд Абдел Азис, който е негов братовчед, преди да се превърне в негов опонент и да бъде обвинен във финансиране на група сенатори, организирали политически бунт. Буамату отрича обвиненията в пране на пари и твърди, че те са политически мотивирани.

Попитани за коментар от Дейли Мейл, от централата на ЮНЕСКО са потвърдили за договора на Мохамед Улд Буамату, който изтича на 7 август тази година. Бокова лично е подписала договора в последните три месеца от нейните пълномощия в ЮНЕСКО и след като на Буамату вече са повдигнати обвинения – пише британското издание, което по-рано характеризира българката като „Кандидата на Путин“ за поста Генерален секретар на ООН. Сега Дейли Мейл пише за нея като за „противоречивия бивш генерален директор на ЮНЕСКО“.

По-рано Биволъ писа, че Ирина Бокова и съпругът й Калин Митрев също ползват дипломатически имунитет благодарение на такъв „договор за един долар“, подписан с новата директорка на агенцията Одри Азуле. Договорът се нарича така, защото не предвижда възнаграждение, но осигурява протекциите и привилегиите на служител на ООН, включително и за данъчни нужди. Сега Бокова не е длъжна да декларира доходи във Франция, където е постоянното й местожителство, сумите получавани от руския химически гигант „Фосагро“. Тя стана член на борда на компанията след като напусна лидерския пост в международната организация.

Калин Митрев пък попадна във фокуса на международното журналистическо разследване „Азербайджанската перачница„, разкрило източването на 3 милиарда долара от бюджета на Азербайджан чрез кухи фирми и подставени лица. Част от парите са използвани за заплащане на лобистки услуги в полза на правителството в Баку. Митрев е получил преводи по швейцарски и български сметки за близо 400 000 евро, но твърди, че тези пари били редовно платени за консултантски услуги. Биволъ и партньорите му от OCCRP обаче разкриха, че фирмата, платила тези суми на Митрев, се управлява от местен малоимотен гражданин и никога не е извършвала дейност свързана с хидроложкото стратегическо планиране, за което Митрев претендира, че я консултирал.

Българската прокуратура започна проверка по случая с Митрев, но не е ясно докъде е стигнала тя. След скандала правителството на Борисов обаче не отстрани финансиста, известен и с агентурното си име от ДС „Симеонов“, от поста представител на България в ЕБРД. Така Митрев продължава да ползва дипломатически имунитет и от България. Договорът на Бокова с ЮНЕСКО му дава още едно ниво на защита, тъй като привилегиите и протекциите на дипломатите към ООН се разпростират и над членовете на семейството.

Биволъ направи и разкрития за имотното състояние на семейство Бокови, които са придобили апартаменти в Париж, Лондон и Манхатън на обща стойност над 4,7 милиона долара, при известни доходи за последните 10 години около 2,7 милиона долара.

Бокова – самономиниран кандидат за поста на Върховен комисар на ООН за правата на човека

Българката Ирина Бокова е спрягана като една от кандидатурите за шефския пост на Комисариата на ООН по човешките права в Женева (OHCHR), за който трябва да бъде взето решение в близките седмици. Това съобщава швейцарската телевизия RTS, която отразява официалната кандидатура на швейцареца Нилс Мейзер.

Не е известно България да е правила дипломатически демарши, с които застава зад такава номинация на Ирина Бокова. Източници на Биволъ в дипломатическите среди съобщиха, че Бокова всъщност се е самономинирала и води предварителна кампания за своя сметка.

Ирина Бокова е дъщеря на известния с мрачна слава комунистически лидер Георги Боков, бивш главен редактор на Работническо дело, който е възхвалявал престъпния комунистически режим на Сталин (виж тук) и е преследвал неговите противници . Политологът Алекс Алексиев твърди, че Боков лично е участвал и в убийството на неговия баща – карикатуриста Райко Алексиев.

Още при кандидатурата на Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО, писателят Илия Троянов, който живее в Германия попита, дали ако „дъщерята на Гьобелс“ се беше кандидатирала за такъв пост, това щеше да мине без възмущение от страна на мреждународната правозащитна общност.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English