Daily Mail:

Ирина Бокова осигурила имунитет на бизнесмен, издирван чрез Интерпол за пране на пари

Българката била спрягана за друг висш пост в йерархията на ООН, съобщава швейцарска медия
Екип на Биволъ

Мавританският бизнесмен Мохамед Улд Буамату (Mohamed Ould Bouamatou) се е възползвал по времето на Ирина Бокова в ЮНЕСКО “договор за един долар”, който му гарантира дипломатически имунитет като специален съветник към организацията. Буамату е обвинен в собствената си страна за пране на пари, данъчни престъпления и корупция, и е пуснат за издирване в Интерпол. Това пише английският Дейли Мейл и отбелязва, че Бокова е подписала договора въпреки мнението на нейните съветници.

Мохамед Улд Буамату е преследван в Мавритания за пране на пари.

Буамату е един от големите бизнесмени в Мавритания, където има позиции във финансовия сектор, телекомите и националния авиопревозвач. Той е бивш поддръжник на режима на президента Мохамед Улд Абдел Азис, който е негов братовчед, преди да се превърне в негов опонент и да бъде обвинен във финансиране на група сенатори, организирали политически бунт. Буамату отрича обвиненията в пране на пари и твърди, че те са политически мотивирани.

Попитани за коментар от Дейли Мейл, от централата на ЮНЕСКО са потвърдили за договора на Мохамед Улд Буамату, който изтича на 7 август тази година. Бокова лично е подписала договора в последните три месеца от нейните пълномощия в ЮНЕСКО и след като на Буамату вече са повдигнати обвинения – пише британското издание, което по-рано характеризира българката като “Кандидата на Путин” за поста Генерален секретар на ООН. Сега Дейли Мейл пише за нея като за “противоречивия бивш генерален директор на ЮНЕСКО”.

По-рано Биволъ писа, че Ирина Бокова и съпругът й Калин Митрев също ползват дипломатически имунитет благодарение на такъв “договор за един долар”, подписан с новата директорка на агенцията Одри Азуле. Договорът се нарича така, защото не предвижда възнаграждение, но осигурява протекциите и привилегиите на служител на ООН, включително и за данъчни нужди. Сега Бокова не е длъжна да декларира доходи във Франция, където е постоянното й местожителство, сумите получавани от руския химически гигант “Фосагро”. Тя стана член на борда на компанията след като напусна лидерския пост в международната организация.

Калин Митрев пък попадна във фокуса на международното журналистическо разследване “Азербайджанската перачница“, разкрило източването на 3 милиарда долара от бюджета на Азербайджан чрез кухи фирми и подставени лица. Част от парите са използвани за заплащане на лобистки услуги в полза на правителството в Баку. Митрев е получил преводи по швейцарски и български сметки за близо 400 000 евро, но твърди, че тези пари били редовно платени за консултантски услуги. Биволъ и партньорите му от OCCRP обаче разкриха, че фирмата, платила тези суми на Митрев, се управлява от местен малоимотен гражданин и никога не е извършвала дейност свързана с хидроложкото стратегическо планиране, за което Митрев претендира, че я консултирал.

Българската прокуратура започна проверка по случая с Митрев, но не е ясно докъде е стигнала тя. След скандала правителството на Борисов обаче не отстрани финансиста, известен и с агентурното си име от ДС “Симеонов”, от поста представител на България в ЕБРД. Така Митрев продължава да ползва дипломатически имунитет и от България. Договорът на Бокова с ЮНЕСКО му дава още едно ниво на защита, тъй като привилегиите и протекциите на дипломатите към ООН се разпростират и над членовете на семейството.

Биволъ направи и разкрития за имотното състояние на семейство Бокови, които са придобили апартаменти в Париж, Лондон и Манхатън на обща стойност над 4,7 милиона долара, при известни доходи за последните 10 години около 2,7 милиона долара.

Бокова – самономиниран кандидат за поста на Върховен комисар на ООН за правата на човека

Българката Ирина Бокова е спрягана като една от кандидатурите за шефския пост на Комисариата на ООН по човешките права в Женева (OHCHR), за който трябва да бъде взето решение в близките седмици. Това съобщава швейцарската телевизия RTS, която отразява официалната кандидатура на швейцареца Нилс Мейзер.

Не е известно България да е правила дипломатически демарши, с които застава зад такава номинация на Ирина Бокова. Източници на Биволъ в дипломатическите среди съобщиха, че Бокова всъщност се е самономинирала и води предварителна кампания за своя сметка.

Ирина Бокова е дъщеря на известния с мрачна слава комунистически лидер Георги Боков, бивш главен редактор на Работническо дело, който е възхвалявал престъпния комунистически режим на Сталин (виж тук) и е преследвал неговите противници . Политологът Алекс Алексиев твърди, че Боков лично е участвал и в убийството на неговия баща – карикатуриста Райко Алексиев.

Още при кандидатурата на Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО, писателят Илия Троянов, който живее в Германия попита, дали ако “дъщерята на Гьобелс” се беше кандидатирала за такъв пост, това щеше да мине без възмущение от страна на мреждународната правозащитна общност.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English