Чрез съмнителен консултантски договор с ЮНЕСКО...

Ирина Бокова осигурила имунитет за себе си и за Калин Митрев

Доходите на Бокова от руската "Фосагро" не подлежат на деклариране
by Екип на Биволъ

Бившата шефка на ЮНЕСКО Ирина Бокова е подписала с новата директорка на агенцията Одри Азуле консултантски договор, който й гарантира съдебен имунитет и освобождаване от данъци,  съобщава френското издание La Lettre A. Договорът дава същите права на нейния съпруг Калин Митрев, който междувременно е разследван от българската прокуратура за лобистки хонорари в аферата известна като “Азербайджанска перачница”.

Консултантският  договор на Бокова е подписан от международната организация през януари. Той не предвижда възнаграждение за Ирина Бокова, която е назначена дискретно за съветник на шефа на ЮНЕСКО, но й предоставя възможност да се възползва от благоприятен статут след изтичането на мандата й. При това в момент когато името й се споменава във връзка с няколко скандала.

“Златният договор” за един щатски долар

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле е направила странна услуга на своята предшественичка Ирина Бокова. Без знанието на представителите на държавите, членуващи в ЮНЕСКО, тя я назначава за специален съветник.

Също така изненадващо, Одри Азуле назначава Ирина Бокова с договор за един щатски долар, който не е бил обект на вътрешна комуникация в международната организация.

Тези услуги срещу символично заплащане имат за цел да дадат официална възможност на ЮНЕСКО да се възползва от експертизата на бившите си висши чиновници по конкретни теми. Те дават и възможност на над двадесет бивши висши служители на ЮНЕСКО, често от бивши заместник-директори нагоре, да се възползват от данъчни облекчения и имунитет свързан с дипломатическия им статут.

В случая с Ирина Бокова договорът предвижда, че тя ще „съветва главното ръководство по отношение на различните аспекти на програмите на ЮНЕСКО“ и ще „провежда мисии за организиране на срещи, конференции и консултации“ до края на ноември 2018 г., пише La Lettre A. Макар че представителните дейности на Ирина Бокова остават незабелязани за страните членки на организацията, този договор за 1 долар може да служи като съдебна и данъчна протекция за бившата българска представителка в Париж.

Много таен договор

Биволъ успя да види договора, който е влязъл в сила преди още да бъде подписан от Одри Азуле. Друга странност е, че той дори не е заведен в информационната система на ЮНЕСКО със съответния входящ номер.  Но съмнение за съществуването му не може да има, тъй като то е потвърдено от говорител на ЮНЕСКО пред колегите от френското издание.

Това означава, че за Бокова и Митрев привилегиите на имунитета са били изключително важни. Те са предоставят от френската държава по силата на договора за ЮНЕСКО (Accord de siège) подписан на 2 юли 1954 г., с който се урежда правния статус на седалището на агенцията на ООН в Париж. В член 18 на този договор се дава дипломатически статус на работещите за организацията и на техните семейства.

Привилегиите от този статут са многобройни, но може би най-важните от тях са свързани със съдебния имунитет и доходите, които не подлежат на деклариране във Франция. 

Само четири дни след като подписването на консултантския договор на 26 януари, Бокова официализира участието си в борда на руската компания ФосАгро (PhosAgro). Бившата представителка на София в ЮНЕСКО е добре запозната с този руски фосфатен гигант, който става партньор на организацията през 2013 г. Директорските хонорари, предоставени от московската фирма, следователно биха могли да бъдат освободени от данъци във Франция.

По-рано Биволъ разкри, че Бокова и Митрев са успели да придобият 4 луксозни апартамента – в Париж, в Лондон, и два в Ню Йорк, за общо 4,7 милиона долара, което надхвърля с 1 милион долара официалните им доходи на държавни и международни функционери. Бившата шефка на ЮНЕСКО беше заподозряна и в спорни назначения на свои приближени на ключови постове, както и в използване на ресурси на ЮНЕСКО за лобиране в полза на нейната кандидатура за шеф на ООН. В международната организация дори се е говорило за импийчмънт на българката, която обаче успя да доизкара мандата си, въпреки критиките и мощния финансов скандал, в който е замесен нейния съпруг.

Калин Митрев с двоен имунитет, който може да е проблем за прокуратурата

Но още по-ценен е дипломатическият статут за нейния съпруг Калин Митрев. Той е разследван в България в контекста на случая познат като „Азербайджанската перачница“, който се свързва с разкрития от септември 2017 г. за плащания от азербайджански фондове на водещи участници в процеса на вземане на решения в Европа. Разкритията породиха огромен скандал в ОССЕ и в Европейския парламент, където започнаха разследвания за корупция.

Митрев е получил около 400 000 евро в швейцарски и български сметки от фирма-еднодневка, чийто директор е очевидно подставено лице, установи разследването на Биволъ съвместно с колеги от световни медии, партньори в проекта. Той твърди, че парите са били за консултации по хидроенергийни стратегии, свързани с проект в басейна на река Кура-Араз. Но фирмата, която му е платила хонорар няма отношение към този проект.

Съмненията, че Митрев е получил пари под масата за лобистки дейности в полза на режима в Баку се подхранват и от очевидно привилегированите отношения между семейство Бокови и диктаторската двойка Илхам и Мерхабан Алиеви (на водещата снимка).

Реакцията на българските власти беше уклончива. Митрев не беше отстранен като български представител в ЕБВР, а Министерството на финансите изпрати до банката писмо, с което да попита дали след скандала там са свалили доверието си от него. От ЕБВР обаче върнаха изявления, че въпросът с доверието е работа на българската държава, чийто дипломат се явява Калин Митрев. Последва мълчание и отказ на институциите да отговарят на въпроси по този казус. Все пак българската прокуратура обяви, че започва разследване за тези хонорари на Митрев, но въпреки многобройните запитвания отправени от Биволъ до момента няма отговор какво става с тази проверка.

Сега става ясно, че  ако разследването все пак приключи с обвинение за Митрев, прокуратурата трябва да преодолее фактически двойният му дипломатически имунитет – веднъж като дипломат на България в ЕБВР, където той и до момента е представител на страната и втори път имунитетът му като член на семейството на дипломат на ЮНЕСКО.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also