Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е опитала да оттегли конфиденциален доклад на разследващата служба за вътрешен одит на организацията (Internal Oversight Service Audit & Investigation Sections), тъй като той описва нейната роля за скандално назначение на ключов зам.-директор по бюджета. По-рано Биволъ разкри тази информация, позовавайки се частично на този доклад.

Назначението на Анита Томпсън-Флорес е съпроводено с драстични нарушения: конфликти на интереси, теч на конфиденциална информация, манипулиране на процедурите на ЮНЕСКО и предявяване на фалшива диплома от кандидата. Отговорността е на най-високо ниво, като в документа многократно са цитирани действията на самата Ирина Бокова.

Опитът на Бокова да предотврати дискусия по същество върху заключенията в доклада е заради настроенията сред членовете на Изпълнителния борд да се иска нейния импийчмънт заради ключовата й роля в аферата.

Ето защо българката е пробвала да заличи доклада от официалните архиви на Изпълнителния борд на ЮНЕСКО и така да предотврати бъдещо разследване, но това не се е получило.

Докладът и писмата, с които Бокова е опитала да го оттегли са доказателство за близките отношения между Бокова и Анита Томпсън-Флорес. Тя за кратко е назначена на ключовата позиция зам.-директор по бюджета, но е принудена да напусне след като става ясно, че не е представила нужната диплома за такъв пост. Въпреки това, вместо да я уволни, Бокова я урежда на топло място в офиса на ЮНЕСКО във Венеция.

Според служители на организацията, с които Биволъ беседва, такова скандално поведение на генерален директор е незапомнено от 35 години насам. Според тях Бокова е отстранила много по-компетентни служители за много по-малки провинения от измама с диплома.

Биволъ публикува пълния текст на доклада и на писмата, които Бокова и изпратила до Изпълнителния борд на ЮНЕСКО, за да го оттегли.

През март предстои публикацията на унищожителен доклад на правителството на Великобритания за помощта, отпускана на международните организации (Multilateral Aid Review MAR). Предишният такъв доклад от 2011 г. посочва ЮНЕСКО като зле управлявана организация и оценява слабо нейната работа спрямо вложените пари от английските данъкоплатци (Poor Value For Money for UK Aid).

Новият доклад MAR 2016 потвърждава заключенията от 2011 г. и отива по-далеч. Мандатът на Бокова е оценено като катастрофален за организацията. Тя е посочена като най-слабия мениджър в цялата система на ООН. Очаква се на базата на този доклад Великобритания да наложи вето на кандидатурата на Ирина Бокова.

 

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English