Скандал в ЮНЕСКО:

Ирина Бокова назначила “калинка” за свой заместник с манипулиран конкурс

Секретно разследване разкрива шокиращи нарушения
Екип на Биволъ

Конфиденциален доклад на Бюрото за вътрешен одит и разследвания на ЮНЕСКО (Internal Oversight Service Audit & Investigation Sections) разкрива подробности около скандално назначение на Ана Луиза Томпсън-Флорес за шеф на БСП. Това не е партията, от която произлиза Генералния директор на Юнеско Ирина Бокова и на която тя дължи своята дипломатическа и международна кариера.

БСП е акроним за Бюрото за стратегическо планиране в ЮНЕСКО (Bureau of Strategic Planning), което де факто управлява бюджета и парите на организацията. Шефският пост в БСП е със статут на заместник генерален директор на агенцията по културата и науката към ООН.

Назначението е съпроводено с драстични нарушения: конфликти на интереси, теч на конфиденциална информация, манипулиране на процедурите на ЮНЕСКО и предявяване на фалшива диплома от кандидата. Отговорността е на най-високо ниво, като в документа многократно са цитирани действията на самата Ирина Бокова.

unesco-0

“Истински продукт на комунистическата номенклатура”

Публичната информация за случая е оскъдна. В края на 2014 г. Томпсън-Флорес става заместник генерален директор на ЮНЕСКО, но се задържа само няколко месеца и е отстранена през септември 2015.

Тези резки ходове привличат вниманието на пресата, но нито Бокова, нито Томпсън-Флорес желаят да коментират ситуацията, пише в обзорна статия на The Art Newspaper от ноември миналата година, която е посветена на ЮНЕСКО.

Престижното списание посочва, че Бокова, която е кандидат да оглави и ООН, е “истински продукт на комунистическата номенклатура в България”, а “управлението е нейна ахилесова пета”.

Как се стига до отстраняването на Томпсън-Флорес от директорския пост става кристално ясно от доклада, с който Биволъ успя да се запознае. В него се съдържа подробна хронология на всички събития около две скандални

Назначения по български

На 5 май председателят на Изпълнителния борд на ЮНЕСКО Мохамед Самех Амр повдига въпроса за назначението на Томпсън-Флорес и иска обяснения от Ирина Бокова за всички формални процедури, както и за някои “притеснения, възприятия и слухове”. С други думи, зад дискретната фасада вътре в ЮНЕСКО ври и кипи.

Историята започва още през 2011 г., когато Ана Луиза Томпсън-Флорес става шеф на Бюрото за управление на човешки ресурси. Това се е случило след манипулиране на конкурса и занижаване на критериите за ценз – сочи докладът.

unesco-1

Първата нередност е, че Томпсън-Флорес е зам.-директор на същото бюро, но сама изготвя профила за позицията и подготвя конкурса под надзора на генералния директор Ирина Бокова, която я определя като член на комисията за предварителна селекция на кандидатите. Конфликт на интереси? Да, но и нещо повече.

Има конкретна формална пречка, за да бъде избрана фаворитката Томпсън-Флорес. За този пост има изискване за висша университетска степен, каквато Томпсън-Флорес не притежава. Тази пречка е заобиколена и то по доста съмнителен начин, като е занижен образователния ценз за позицията.

Първият конкурс е анулиран от Бокова в края на 2010 г. след като на последния етап са изслушани шестима кандидати. Обявен е втори конкурс, като профилът за кандидата в обявата за позицията е променен от самата Томпсън-Флорес. След това профилът е даден за преглед и утвърждаване от Кабинета на Генералния директор и от самия Генерален директор.

Внимание! “На този етап са направени допълнителни промени, които свалят изискванията за образователен ценз” – пише черно на бяло в доклада. Тоест, това е извършено от член на Кабинета на Генералния Директор или е дело на самия Генерален директор. Не е ясно кой точно го е направил, поради което одитната служба продължава да разследва как е протекъл процесът на занижаване на изискванията.

Ясно е обаче какво съдържат занижените критерии, които са редактирани така, че да пасват на профила на Томпсън-Флорес. Вместо университетските дипломи кандидатът вече може да претендира за “еквивалентен обширен професионален опит”.

Вторият конкурс привлича 279 кандидати, от които са селекционирани 15, а 5 са допуснати до интервю. В крайна сметка на 17 април 2011 г. Ирина Бокова решава да назначи Томпсън-Флорес на въжделения пост шеф на “Човешки ресурси” на ЮНЕСКО (с начална годишна заплата  120 000 долара).

Ре-белот – ре-конфликт на интереси

Три години по-късно историята се повтаря. През 2014 г. Томпсън-Флорес вече като шеф на “Човешки ресурси” подготвя профил за вакантната позиция на заместник генерален директор по стратегическо планиране. След което самата тя кандидатства за подготвената от нея позиция.

Конкурсът за този важен пост, който разпределя бюджетното и извънбюджетното финансиране на организацията, е обявен във възможно най-мъртвия период: на 4 август.

Напускащият шеф на Бюрото за стратегическо планиране е направил препоръка на “Човешки ресурси” (на Флорес) да включи като задължителен критерий за позицията наличието на докторска степен. Но отново критериите са занижени. Докторската степен остава само пожелателна и отпада като задължителен критерий в окончателната обява. След като елиминира този препъни-камък, Томпсън-Флорес получава одобрение за обявата от Ирина Бокова. И разбира се, кандидатства за поста.

Тук отново има конфликт на интереси, който обаче не е докладван навременно от Томпсън-Флорес на Етичната комисия на ЮНЕСКО и поради това не е бил проверен – пише в доклада. Разследващите обаче продължават проверката във връзка с конфликтите на интереси и при двете назначения.

unesco-2

За поста се явяват 195 души, от които са отсяти 7 кандидатури, допуснати до интервю. По настояване на Бокова те са редуцирани до 6 със странния аргумент за “по-добра географска репрезентация”. Накрая лично Бокова интервюира шестимата, сред които е Томпсън-Флорес и я назначава на поста.

Този път обаче хапът не минава. В крайна сметка бразилката е разкрита като “калинка” и впоследствие уволнена. Защото освен, че няма докторска степен, тя е разкрасила биографията си с твърдение, че притежава “MBA-certificate”.

В заповедта, с която Ирина Бокова е назначила Томпсън-Флорес четем, че тя е бакалавър по бизнес администрация от Американския университет във Вашингтон и има “MBA-certificate” от Университета Джон Кабът в Рим. Изтъкнат е нейният 20 годишен опит в различни сфери на системата на ООН.

MBA означава Master Business Administration и е общоприет еквивалент на академичната степент “Магистър”.

Проверката обаче показва, че

Такъв сертификат не съществува

а документът представен от Томпсън-Флорес е озаглавен “Сертификат по мениджмънт”, което не е същото. И тук разследващите продължават с проверката как се е стигнало до подмяната и представянето на един вид документ за друг.

Освен въпросите около двусмислената диплома, Изпълнителният борд на ЮНЕСКО е имал подозрения за откровено криминални действия като “унищожаване, подправяне, вадене или вмъкване на документи” в официалните досиета за постовете в “Човешки ресурси” и “Стратегическо планиране”, на които е назначавана фаворитката Томпсън-Флорес.

Одитът отхърля тези хипотези и не открива нередности във физическите досиета. Но в доклада е посочено, че Томсън-Флорес е изпратила мотивационното си писмо за кандидатурата за заместник генерален директор по мейл 16 дни след крайната дата за подаване на документи. Това значи, че нейното досие е било непълно, но е направен компромис със сроковете.

За сметка на това одитиращите са открили, че Томпсън-Флорес не отговаря на два от 16 критерия за поста на заместник главен директор, а именно: “да има утвърден опит в развитието и управлението на подготовка за бюджетна програма на голяма международна организация, включително бюджетни техники и бюджетен подход базиран върху резултатите”, а също и “утвърдени способности в областта на изграждане и мобилизиране на ресурси”. Одитиращият орган подчертава, че Генералният директор не бива да назначава персонал, който не отговаря изцяло на основните изисквания формулирани в обявата за вакантната позиция. Но Бокова е направила точно това.

Биволъ се обърна към пресслужбата на ЮНЕСКО с молба да коментира твърденията в доклада и да предостави информация за последвалите действия. Шефът на пресслужбата Жорж Папагианис отговори по мейл, че “съгласно правилата на организацията тя не може да коментира и да дава информация за отделни свои служители“.

Слуховете са верни

Налице са били слухове за теч на информация преди да завърши процесът с конкурса и селекцията за важния пост – пише още в доклада. Проверяващите са разпитвали за тях делегациите на страните членки на ЮНЕСКО. Някои представители са подчертали, че слуховете съвпадат с реалното положение на нещата и са предоставили примери, но не са разкрили източниците си на информация.

“Неразрешеното разкриване на информация относно процесът на назначение е неприемливо” – завършва рязко конфиденциалният доклад.

Неприемливи впрочем изглеждат и всички други безобразия описани в доклада, които не се различават много от познатите по нашите ширини методи за избор на “наш човек”, пък бил той и “калинка”. Методи, които са типични за комунистическата номенклатура, а днес са запазена марка на “братските” елити, окупирали властта в България и Русия.

Още по темата:

Ирина Бокова и нейното семейство с имоти за над 3 млн. долара в Манхатън

Борисов подкрепи Бокова със 170 000 евро

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d