В нарушение на правилата на ООН и ЮНЕСКО...

Ирина Бокова регистрирала частна фирма в служебния апартамент на ЮНЕСКО в Париж

by Екип на Биволъ

Френската фирма BOKOVA IRINA MITREV GUEORGIEVA е създадена през януари 2016 г.  Това показва справка в официалния сайт на френската Агенция по вписванията към Търговските съдилища – INFOGREFFE.

Фирмата не може да бъде открита ако се търси с ключовата дума BOKOVA, но излиза при търсене с някое от другите имена. Предмет на дейност на фирмата е “отдаване под наем на жилища”. Статутът на дружеството е еквивалентен на българското ЕТ (Едноличен търговец).

Справка за фирмата на Ирина Бокова във френската Агенция по вписванията

Седалището на фирмата е на адреса на служебния апартамент предоставен безплатно от ЮНЕСКО на Ирина Бокова. Той се намира на адрес 11 PLACE VAUBAN 75007,  PARIS 7, в сърцето на един от най-престижните парижки квартали.

Когато хазяйката ти е шеф на ЮНЕСКО…

Както разкри разследване на Биволъ, Ирина Бокова и Калин Митрев са придобили със сигурност поне едно жилище във Франция, което се намира в близост до българското посолство на ул. Général Camou (в модерната сграда на заглавната снимка).

Жилището е закупено през 2011 г. за 1 млн. Евро. По това време средната цена за квадратен метър в този квартал е между 11 и 12 хиляди евро, което означава, че жилището е с квадратура около 90 кв.м. Такива апартаменти в този квартал в момента се предлагат за над 3000 евро месечен наем.

Френският имотен регистър не е национален и няма възможност за търсене онлайн, поради което не може да се разбере лесно дали Бокова и Митрев притежават и други жилища във Франция, които да се отдават под наем през тази фирма.

Разследване на имуществото на Бокова и Митрев разкри, че те притежават апартаменти в Париж, Лондон и Манхатън на обща стойност 4.7 милиона долара, като известните им доходи достигат 2.7 милиона долара.

От неотдавна публикуваните разкрития за Азербайджанската перачница стана известно, че Калин Митрев е получавал от фирми свързани с режима в Баку доходи като консултант по хидрополитически проекти.

Дейност в нарушение на правилата?

В официалните документи на ООН и ЮНЕСКО ясно са разписани правилата и регулациите за външна дейност на служителите и използването на имуществото на международната организация. Ситуацията с частната фирма на Ирина Бокова повдига сериозни съмнения за поне две нарушения на тези правила.

Най-напред генералният-директор на агенцията ЮНЕСКО няма право да получава доходи от външни на Организацията източници, както е записано в Правилата за персонала на ЮНЕСКО от 2009  и Стандартите за поведение на международните служители от 2014 г., приети от Генералната асамблея на ООН от 2013 г.

Бокова е овластена да си даде сама тази привилегия,  но това би било драстичен конфликт на интереси.

Освен солидните бонуси към заплатата, Генералният директор на ЮНЕСКО има право на безплатен апартамент в престижен парижки квартал.

Друг проблем е, че според правилата на ООН използването на имуществото и активите на Организацията може да става само за служебни цели. Използването на служебния апартамент на подопечната на ООН агенция ЮНЕСКО за седалище на частна фирма се разминава с правилата на международната организация. 

Нито прессекретариатът на ЮНЕСКО, нито Офисът по етика отговориха на запитванията на Биволъ за коментар на ситуацията с фирмата на Бокова.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English Russian

Вижте също / Read Also