Документи издирени от Биволъ разкриват нагласеното назначение в ЮНЕСКО на фаворитка на Ирина Бокова, която не е имала нужната квалификация. След като измамата е разкрита, бразилката Ана Луиза (Анита) Томпсън-Флорес не е наказана от Бокова, а е пратена на друг ръководен пост с почти същата заплата.

В началото на годината Биволъ публикува конфиденциален доклад на Бюрото за вътрешен одит и разследвания на ЮНЕСКО (Internal Oversight Service Audit & Investigation Sections), който разкрива подробности около скандално назначение на Ана Луиза Томпсън-Флорес за заместник на Бокова като шеф на Бюрото за стратегическо планиране в ЮНЕСКО.  Този скандал беше цитиран и в публикация на Дейли Мейл, в която се твърди, че британски дипломати са искали Бокова да бъде разследвана за измама.

Назначението на Томпсън-Флорес е съпроводено с драстични нарушения: конфликти на интереси, теч на конфиденциална информация, манипулиране на процедурите на ЮНЕСКО и предявяване на фалшива диплома от кандидата. Отговорността е на най-високо ниво, като в документа многократно са цитирани действията на самата Ирина Бокова – разкрива докладът.

Кариерният възход на Ана Луиза Томпсън-Флорес започва през 2011 г., когато е назначена за шеф на « Човешки ресурси » в организацията. За да се случи това предварително е манипулирана обявата за позицията, като са намалени изискванията за диплома. Биволъ се сдоби с двете обяви, от които се вижда разликата. В по-късната обява изискването за магистърска степен е смекчено с добавяне на фразата : или еквивалентен опит

В първата обява нужната квалификация е категорично наличието на университетска степен в областта на човешките ресурси, публична или бизнес администрация или управление или други свързани области.

Оригиналната обява за поста

Оригиналната обява за поста

 

Във втората обява, публикувана след анулиране на първия конкурс, е добавена фразата : „или еквивалентен професионален опит“.

Коригираната обява със занижени критерии за ценз.

Коригираната обява със занижени критерии за ценз.

Към този момент Томпсън-Флорес разполага с нужния опит, тъй като се явява зам.-директор на „Човешки ресурси“ в ЮНЕСКО. Така дори без да има университетска степен тя заема поста на директор.

Томпсън-Флорес скача на следващото стъпало в кариерата през 2014, когато заема поста на зам.-директор на организацията с ресор „Стратегическо планиране“. Тя обаче се задържа там твърде кратко, защото започва разследването за фалшивата й диплома и манипулирането на обявата за предишната й работа. Нарушенията са категорично установени и Бокова е принудена да я отстрани, но не без да окаже съпротива.

Бокова на амбразурата

След като доклада на Бюрото за вътрешен одит и разследвания за нарушенията на Томпсън-Флорес е представен на борда на организацията, Ирина Бокова прави опит да го оттегли. Тя изпраща специално писмо до президента на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, който обаче категорично отказва да бъде оттеглен документа.

Бокова била на косъм от импийчмънт в ЮНЕСКО. Задава се унищожителен английски доклад

unesco_docs_Page_4

Осуетеният опит е имал за цел да заличи доклада от официалните архиви на Изпълнителния борд на ЮНЕСКО и така да предотврати бъдещо разследване.

Този факт е доказателство за фаворитизма на Бокова към Ана Луиза Томпсън-Флорес отвъд професионалните отношения. Нескопосният опит да се потули скандала е предизвикал допълнително напрежение сред дипломатите в международната организация, които си задават въпроси: Защо Флорес е станала толкова важна за Бокова? Дали това не е свързано с неофициално започналата по това време кампания на българката за генерален-секретар на ООН?

Сайтът ни се сдоби и с писмото за отстраняване на Томпсън-Флорес от поста на зам.-директор, подписано от Ирина Бокова. В него е описано прецизно и подробно нарушението, което е довело до дисциплинарната санкция: представяне на невярна информация за университетска диплома в официално CV, което през 2008 г. е разпратено два пъти до страните членки. Веднъж, когато Томпсън-Флорес става зам.-директор на „Човешки ресурси“ и втори път, когато тя става директор на същата дирекция.

Чак през 2014 г. преди да се кандидатира за зам.-директор на UNESCO, Томсън-Флорес коригирала своята биография и признала, че има само сертификат, но не и академична диплома.

Поднасяйки тази невярна информация в продължение на години, Томпсън-Флорес е създала фалшивото впечатление, че притежава университетска степен по Бизнес администрация – се казва в писмото. Освен това с действията си бразилката е хвърлила сянка върху процесите на назначения и е уронила доверието на страните-членки в организацията.

Тук има и друг парадокс. Именно на Ана Луиза Томпсън-Флорес е била възложена отговорността да бди за политиката на „нулева толерантност“ към нарушенията на правилата на организацията, промотирана от Бокова. Става така, че служителят „пазител на законността“ се оказва в епицентъра на скандал, който според дипломати в организацията няма аналог през последните 35 години.

За всички тези „заслуги“ Томсън-Флорес получава необичайно мека санкция.

От “голям директор” в “малък директор”

Вместо да я уволни за натворените безобразия, предизвикали сериозни брожения в организацията, Ирина Бокова разжалва“ Томсън-Флорес от директор D2 на директор D1 и я праща да завежда офиса на ЮНЕСКО във Венеция.

В парично изражение заплатата на бразилката намалява от 144 000 на „скромните“ 132 000 долара годишно, става ясно от официалната стълбица на заплатите на висшите ръководни кадри в организациите към ООН.

Или с други думи: Бокова е възложила на вълка да пази стадото, а след като го хванали да закусва с овца, тя го пратила да пази козите.

Има обаче и други примери за дисциплинарната строгост на Ирина Бокова като директор на ЮНЕСКО. През 2010 г. тя уволнява без церемонии високопоставен специалист. Провинението му е, че пропуснал да представи фактура за около 3000 евро след като организирал международна конференция с бюджет за няколко десетки хиляди.

Източници от ЮНЕСКО коментираха за Биволъ, че е лудост да се рискува пост с привилегии и заплата от над 10 000 евро месечно, за да се отклонят 3000 евро. В този случай очевидно става дума за пропуск, а не за умисъл. При Флорес е обратното – има очевиден умисъл в представянето на фалшивата диплома. Санкцията обаче е различна и несравнима.

В случая с Томпсън-Флорес се откроява логиката на системата „наш човек“, в чиито съмнителни ценности е възпитавана Бокова като кадър на българската комунистическата партия и дъщеря на високопоставен партиен гаулайтер. По времето на „развития социализъм“ висши чиновници и приближени на властта много рядко губеха позициите си при издънка, а в най-фрапантните случаи бяха премествани на еквивалентен пост със запазване на привилегиите.

Тази практика произтичаше от съкровените цели на системата: да се създава привидност, че провали не е имало и няма, и да се консервира управляващата върхушка. Въпросът е дали искаме да видим същите, по същество корупционни традиции, пренесени в ООН, закъдето се е запътила Ирина Бокова като кандидат  за главен секретар на организацията.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English