След разкриване на измама

Бокова преместила “калинка” без диплома на друг престижен пост в ЮНЕСКО вместо да я уволни

Шефката на ЮНЕСКО прилага двоен аршин за приближените си и други служители

Документи издирени от Биволъ разкриват нагласеното назначение в ЮНЕСКО на фаворитка на Ирина Бокова, която не е имала нужната квалификация. След като измамата е разкрита, бразилката Ана Луиза (Анита) Томпсън-Флорес не е наказана от Бокова, а е пратена на друг ръководен пост с почти същата заплата.

В началото на годината Биволъ публикува конфиденциален доклад на Бюрото за вътрешен одит и разследвания на ЮНЕСКО (Internal Oversight Service Audit & Investigation Sections), който разкрива подробности около скандално назначение на Ана Луиза Томпсън-Флорес за заместник на Бокова като шеф на Бюрото за стратегическо планиране в ЮНЕСКО.  Този скандал беше цитиран и в публикация на Дейли Мейл, в която се твърди, че британски дипломати са искали Бокова да бъде разследвана за измама.

Назначението на Томпсън-Флорес е съпроводено с драстични нарушения: конфликти на интереси, теч на конфиденциална информация, манипулиране на процедурите на ЮНЕСКО и предявяване на фалшива диплома от кандидата. Отговорността е на най-високо ниво, като в документа многократно са цитирани действията на самата Ирина Бокова – разкрива докладът.

Кариерният възход на Ана Луиза Томпсън-Флорес започва през 2011 г., когато е назначена за шеф на « Човешки ресурси » в организацията. За да се случи това предварително е манипулирана обявата за позицията, като са намалени изискванията за диплома. Биволъ се сдоби с двете обяви, от които се вижда разликата. В по-късната обява изискването за магистърска степен е смекчено с добавяне на фразата : или еквивалентен опит

В първата обява нужната квалификация е категорично наличието на университетска степен в областта на човешките ресурси, публична или бизнес администрация или управление или други свързани области.

Оригиналната обява за поста

Оригиналната обява за поста

 

Във втората обява, публикувана след анулиране на първия конкурс, е добавена фразата : “или еквивалентен професионален опит”.

Коригираната обява със занижени критерии за ценз.

Коригираната обява със занижени критерии за ценз.

Към този момент Томпсън-Флорес разполага с нужния опит, тъй като се явява зам.-директор на “Човешки ресурси” в ЮНЕСКО. Така дори без да има университетска степен тя заема поста на директор.

Томпсън-Флорес скача на следващото стъпало в кариерата през 2014, когато заема поста на зам.-директор на организацията с ресор “Стратегическо планиране”. Тя обаче се задържа там твърде кратко, защото започва разследването за фалшивата й диплома и манипулирането на обявата за предишната й работа. Нарушенията са категорично установени и Бокова е принудена да я отстрани, но не без да окаже съпротива.

Бокова на амбразурата

След като доклада на Бюрото за вътрешен одит и разследвания за нарушенията на Томпсън-Флорес е представен на борда на организацията, Ирина Бокова прави опит да го оттегли. Тя изпраща специално писмо до президента на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, който обаче категорично отказва да бъде оттеглен документа.

Бокова била на косъм от импийчмънт в ЮНЕСКО. Задава се унищожителен английски доклад

unesco_docs_Page_4

Осуетеният опит е имал за цел да заличи доклада от официалните архиви на Изпълнителния борд на ЮНЕСКО и така да предотврати бъдещо разследване.

Този факт е доказателство за фаворитизма на Бокова към Ана Луиза Томпсън-Флорес отвъд професионалните отношения. Нескопосният опит да се потули скандала е предизвикал допълнително напрежение сред дипломатите в международната организация, които си задават въпроси: Защо Флорес е станала толкова важна за Бокова? Дали това не е свързано с неофициално започналата по това време кампания на българката за генерален-секретар на ООН?

Сайтът ни се сдоби и с писмото за отстраняване на Томпсън-Флорес от поста на зам.-директор, подписано от Ирина Бокова. В него е описано прецизно и подробно нарушението, което е довело до дисциплинарната санкция: представяне на невярна информация за университетска диплома в официално CV, което през 2008 г. е разпратено два пъти до страните членки. Веднъж, когато Томпсън-Флорес става зам.-директор на “Човешки ресурси” и втори път, когато тя става директор на същата дирекция.

След разкриване на измама  Бокова преместила “калинка” без диплома на друг престижен пост в ЮНЕСКО вместо да я уволниСлед разкриване на измама  Бокова преместила “калинка” без диплома на друг престижен пост в ЮНЕСКО вместо да я уволни

Чак през 2014 г. преди да се кандидатира за зам.-директор на UNESCO, Томсън-Флорес коригирала своята биография и признала, че има само сертификат, но не и академична диплома.

Поднасяйки тази невярна информация в продължение на години, Томпсън-Флорес е създала фалшивото впечатление, че притежава университетска степен по Бизнес администрация – се казва в писмото. Освен това с действията си бразилката е хвърлила сянка върху процесите на назначения и е уронила доверието на страните-членки в организацията.

Тук има и друг парадокс. Именно на Ана Луиза Томпсън-Флорес е била възложена отговорността да бди за политиката на “нулева толерантност” към нарушенията на правилата на организацията, промотирана от Бокова. Става така, че служителят “пазител на законността” се оказва в епицентъра на скандал, който според дипломати в организацията няма аналог през последните 35 години.

За всички тези “заслуги” Томсън-Флорес получава необичайно мека санкция.

От “голям директор” в “малък директор”

Вместо да я уволни за натворените безобразия, предизвикали сериозни брожения в организацията, Ирина Бокова разжалва” Томсън-Флорес от директор D2 на директор D1 и я праща да завежда офиса на ЮНЕСКО във Венеция.

В парично изражение заплатата на бразилката намалява от 144 000 на “скромните” 132 000 долара годишно, става ясно от официалната стълбица на заплатите на висшите ръководни кадри в организациите към ООН.

Или с други думи: Бокова е възложила на вълка да пази стадото, а след като го хванали да закусва с овца, тя го пратила да пази козите.

Има обаче и други примери за дисциплинарната строгост на Ирина Бокова като директор на ЮНЕСКО. През 2010 г. тя уволнява без церемонии високопоставен специалист. Провинението му е, че пропуснал да представи фактура за около 3000 евро след като организирал международна конференция с бюджет за няколко десетки хиляди.

Източници от ЮНЕСКО коментираха за Биволъ, че е лудост да се рискува пост с привилегии и заплата от над 10 000 евро месечно, за да се отклонят 3000 евро. В този случай очевидно става дума за пропуск, а не за умисъл. При Флорес е обратното – има очевиден умисъл в представянето на фалшивата диплома. Санкцията обаче е различна и несравнима.

В случая с Томпсън-Флорес се откроява логиката на системата “наш човек”, в чиито съмнителни ценности е възпитавана Бокова като кадър на българската комунистическата партия и дъщеря на високопоставен партиен гаулайтер. По времето на “развития социализъм” висши чиновници и приближени на властта много рядко губеха позициите си при издънка, а в най-фрапантните случаи бяха премествани на еквивалентен пост със запазване на привилегиите.

Тази практика произтичаше от съкровените цели на системата: да се създава привидност, че провали не е имало и няма, и да се консервира управляващата върхушка. Въпросът е дали искаме да видим същите, по същество корупционни традиции, пренесени в ООН, закъдето се е запътила Ирина Бокова като кандидат  за главен секретар на организацията.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: