asen-dimitrov-georgi-iliev

Босът на ВИС-2 Георги Илиев с Асен Димитров (на заден план) на мач на Локомотив

Асен Манолов Димитров, който през май 2012 г. беше избран за член на Националния съвет на БСП е бил близък до убития криминален бос Георги Илиев, шеф на групировката ВИС-2.

Димитров в миналото се изявява като футболен бос, като през 2001 г. е управител на „Локомотив“ Пловдив заедно с Георги Илиев, показва справочника за „оперативно интересни лица“ на Международната организация за разследваща журналистика OCCRP.

Медийни публикации от началото на века също разкриват връзката на Асен Тодоров с мафиотската групировка ВИС-2, която впоследствие се преименува на ВАИ Холдинг. Според в. Капитал Димитров, който притежава рекламната агенция НЕСИ е „главен координатор, имиджмейкър и изразител на интересите на ВИС-2“ в българския футбол.

Георги Илиев, който е професионален борец, оглавява ВИС-2 след разстрела на брат му Васил Илиев през 1995 г. Други видни членове на тази групировка са безследно изчезналият през 2003 г. Методи Методиев – Мето Илиенски, застреляният в Амстердам Константин Димитров – Самоковеца и застреляният в България Антон Милтенов – Клюна. Сред останалите живи емблематични фигурни на ВИС-2 са Пламен Тимев – Ганди и Николай Цветин.

Capture_2013-12-20_a_10.56.43

Асен Димитров, представител на ВАИ-Холдинг (ВИС-2), сега политик от БСП

„Като най-големият играч на пазара на наркотици ВАИ контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от западна Европа към бившия Съветски съюз. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда.“ – пише за ВИС-2 американския посланик Джеймс Пардю в поверителен доклад от 2005 г., разкрит от Wikileaks.

Георги Илиев беше застрелян на 25 август 2005 г. в Слънчев Бряг, докато празнува победата на „Локомотив“ Пловдив над ОФК „Београд“. Запазена е снимка на Илиев по време на мач на „Локомотив“, на която в близкото му обкръжение се вижда Асен Димитров (долу вляво).

През 2007-2008 Димитров е продуцент на боксови шоу програми, т.нар. „Професионална лига“ заедно с Красимир Инински, който също е свързан с Георги Илиев чрез „Диамант Клуб“ ООД и „Рик-Г“ ООД. Една от звездите на лигата е Александър Пацов, задържан през 2012 като част от бандата за наркоразпространение на Христофорос Аманатидис – Таки (на снимката тук с Асен Димитров).

След ВИС-2 – политическа кариера

Според публикация в LiveNews, която вече не е онлайн, но е запазена в архива на сайта, Асен Димитров е започнал да работи за БСП още през 2009 г. и е близък със Сергей Станишев Той е сочен като автор и идеолог на известния предизборен клип от 2009 г. „Избираш Борисов получаваш Костов“ (клипа с брадвата), а също така и на клипа излязъл преди пленума на БСП през май 2012 г., на който Сергей Станишев и бившия президент Георги Първанов се стрелят на дуел („Я не архар, дорогой“).

За близките отношения между Сергей Станишев, настоящ президент на ПЕС и Асен Димитров, бивш представител на ВИС-2, проговори публично и бившият общинския лидер на БСП в Сливен Мартин Славов. След скандал с изтекъл в медиите запис, разкриващ как той иска 100 000 лв, за да не се кандидатира за кмет, Славов поиска оставката на Станишев и посочи Асен Димитров и Красимир Янков като негови противници, близки до ръководството на БСП.

В резултат от скандала Мартин Славов беше изключен от БСП, а на конгреса на партията през май 2012 г. Асен Димитров и Красимир Янков бяха избрани в Националния съвет – разширеното ръководство на социалистическата партия.

Репортажи и снимки от кампанията за събиране на подписи за АЕЦ „Белене“ от лятото на 2012 показват, че Асен Димитров плътно придружава Сергей Станишев из страната.

asen-dimitrov-sergei-stanishev

Сергей Станишев и Асен Димитров агитират в Бургас за АЕЦ – Белене през лятото на 2012 г. Снимка е-бургас.

Потърсени за коментар по мейла за кариерата на Асен Димитров във ВИС-2 от пресцентъра на БСП и от кабинета на Сергей Станишев не отговориха на въпросите на Биволъ до редакционното затваряне на статията.

В България не е изключение свързани с подземния свят фигури да се ориентират към политическа кариера. Известен пример са дупнишките криминални босове Братя Галеви. Те се кандидатираха за депутати през 2009 г., за да получат имунитет и да избягнат наказателно преследване. В момента двамата се обявени за международно издирване след влязла в сила присъда за рекет и побой. Обвиняемият за рекет и изнудване Алексей Петров – Трактора се кандидатира за президент през 2011 г. В началото на 2013 г. топ-секретни документи изтекли в Болканлийкс (досието „Буда“) уличиха действащия министър-председател на България Бойко Борисов във връзки с организираната престъпност през 90-те.

Изобилието на подобни примери и мудното правосъдие кара международните наблюдатели да поставят България в групата „държави на мафията“, а Европейската комисия редовно сочи организираната престъпност като основен проблем за страната и причина за отказ на достъп до шенгенското пространство.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English