asen-dimitrov-georgi-iliev

Босът на ВИС-2 Георги Илиев с Асен Димитров (на заден план) на мач на Локомотив

Асен Манолов Димитров, който през май 2012 г. беше избран за член на Националния съвет на БСП е бил близък до убития криминален бос Георги Илиев, шеф на групировката ВИС-2.

Димитров в миналото се изявява като футболен бос, като през 2001 г. е управител на „Локомотив“ Пловдив заедно с Георги Илиев, показва справочника за „оперативно интересни лица“ на Международната организация за разследваща журналистика OCCRP.

Медийни публикации от началото на века също разкриват връзката на Асен Тодоров с мафиотската групировка ВИС-2, която впоследствие се преименува на ВАИ Холдинг. Според в. Капитал Димитров, който притежава рекламната агенция НЕСИ е „главен координатор, имиджмейкър и изразител на интересите на ВИС-2“ в българския футбол.

Георги Илиев, който е професионален борец, оглавява ВИС-2 след разстрела на брат му Васил Илиев през 1995 г. Други видни членове на тази групировка са безследно изчезналият през 2003 г. Методи Методиев – Мето Илиенски, застреляният в Амстердам Константин Димитров – Самоковеца и застреляният в България Антон Милтенов – Клюна. Сред останалите живи емблематични фигурни на ВИС-2 са Пламен Тимев – Ганди и Николай Цветин.

Capture_2013-12-20_a_10.56.43

Асен Димитров, представител на ВАИ-Холдинг (ВИС-2), сега политик от БСП

„Като най-големият играч на пазара на наркотици ВАИ контролира пътищата на трафика им, производствените обекти и разпространителките мрежи. Групировката се занимава и с трафик на крадени автомобили от западна Европа към бившия Съветски съюз. Други криминални дейности включват изнудване и рекет, незаконна търговия с оръжие, залагания, проституция и контрабанда.“ – пише за ВИС-2 американския посланик Джеймс Пардю в поверителен доклад от 2005 г., разкрит от Wikileaks.

Георги Илиев беше застрелян на 25 август 2005 г. в Слънчев Бряг, докато празнува победата на „Локомотив“ Пловдив над ОФК „Београд“. Запазена е снимка на Илиев по време на мач на „Локомотив“, на която в близкото му обкръжение се вижда Асен Димитров (долу вляво).

През 2007-2008 Димитров е продуцент на боксови шоу програми, т.нар. „Професионална лига“ заедно с Красимир Инински, който също е свързан с Георги Илиев чрез „Диамант Клуб“ ООД и „Рик-Г“ ООД. Една от звездите на лигата е Александър Пацов, задържан през 2012 като част от бандата за наркоразпространение на Христофорос Аманатидис – Таки (на снимката тук с Асен Димитров).

След ВИС-2 – политическа кариера

Според публикация в LiveNews, която вече не е онлайн, но е запазена в архива на сайта, Асен Димитров е започнал да работи за БСП още през 2009 г. и е близък със Сергей Станишев Той е сочен като автор и идеолог на известния предизборен клип от 2009 г. „Избираш Борисов получаваш Костов“ (клипа с брадвата), а също така и на клипа излязъл преди пленума на БСП през май 2012 г., на който Сергей Станишев и бившия президент Георги Първанов се стрелят на дуел („Я не архар, дорогой“).

За близките отношения между Сергей Станишев, настоящ президент на ПЕС и Асен Димитров, бивш представител на ВИС-2, проговори публично и бившият общинския лидер на БСП в Сливен Мартин Славов. След скандал с изтекъл в медиите запис, разкриващ как той иска 100 000 лв, за да не се кандидатира за кмет, Славов поиска оставката на Станишев и посочи Асен Димитров и Красимир Янков като негови противници, близки до ръководството на БСП.

В резултат от скандала Мартин Славов беше изключен от БСП, а на конгреса на партията през май 2012 г. Асен Димитров и Красимир Янков бяха избрани в Националния съвет – разширеното ръководство на социалистическата партия.

Репортажи и снимки от кампанията за събиране на подписи за АЕЦ „Белене“ от лятото на 2012 показват, че Асен Димитров плътно придружава Сергей Станишев из страната.

asen-dimitrov-sergei-stanishev

Сергей Станишев и Асен Димитров агитират в Бургас за АЕЦ – Белене през лятото на 2012 г. Снимка е-бургас.

Потърсени за коментар по мейла за кариерата на Асен Димитров във ВИС-2 от пресцентъра на БСП и от кабинета на Сергей Станишев не отговориха на въпросите на Биволъ до редакционното затваряне на статията.

В България не е изключение свързани с подземния свят фигури да се ориентират към политическа кариера. Известен пример са дупнишките криминални босове Братя Галеви. Те се кандидатираха за депутати през 2009 г., за да получат имунитет и да избягнат наказателно преследване. В момента двамата се обявени за международно издирване след влязла в сила присъда за рекет и побой. Обвиняемият за рекет и изнудване Алексей Петров – Трактора се кандидатира за президент през 2011 г. В началото на 2013 г. топ-секретни документи изтекли в Болканлийкс (досието „Буда“) уличиха действащия министър-председател на България Бойко Борисов във връзки с организираната престъпност през 90-те.

Изобилието на подобни примери и мудното правосъдие кара международните наблюдатели да поставят България в групата „държави на мафията“, а Европейската комисия редовно сочи организираната престъпност като основен проблем за страната и причина за отказ на достъп до шенгенското пространство.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English