Capture_2013-12-11_a_20.50.44

Проект за интернет кампания на БСП за местните и президентски избори 2011 г. разкрива методите на червените за влияние в социалните мрежи и форумите. Приоритет на столетницата е „Партизанския подход„. Под това се разбира „активното ГРАЖДАНСКО участие във вече функциониращи надпартийни страници„, които да бъдат превзети с цел „да се създават настроения и да се разпространяват слухове„.

В документа, изготвен през март 2011 г. от политическия консултант на младежкото БСП Любомила Тотина, подробно е разписана технологията за черен и бял пиар на местно ниво, която в резюме се състои в това да „плюем по ГЕРБ, без да казваме колко сме велики„.

Още през март, осем месеца преди изборите е спусната задача за включване в социалната мрежа Фейсбук: „във всяка община да се подбере най-активната група и наши хора да публикуват активно в нея“. На финалния етап през септември 2011 г. се предвижда „активизиране на максимален брой доброволци за писане на коментари в интернет“.

Любомила Тотина е активист на младежката организация на БСП и PR експерт от „Агенция по публичността“. Тя е също така собственичка на рекламната агенция ОУПЪН МАЙНДЕД.

Тотина е близка до сина на Николай Добрев – Кирил. Тя участва в управлението на фирмите СГРАДОСТРОИТЕЛ АД и СГРАДОСТРОИТЕЛ-ИНВЕСТ АД, в които в миналото Кирил Добрев е притежавал акции. Чрез фондация на името на покойния бивш вътрешен министър Николай Добрев тя е регистрирала сайта „Аргументи„, трибуна на проекта на Първанов „АБВ“.  Нейна е и регистрацията на изчезналия вече сайт R.E.D. „РЕД ПРОтест“ насочен към младежи с леви политически убеждения.  

След конгреса на БСП през 2012 г. Кирил Добрев изпадна в немилост в партията, тъй като подкрепи клана на бившия президент Георги Първанов – Гоце срещу Сергей СтанишевДокументите изтекли в Balkanleaks дават възможност да се изследват пиар похватите и на двата противникови клана в БСП: този на Сергей Станишев и съпругата му Моника Йосифова и конкуренцията около Георги Първанов.

Потърсена за коментар по телефона г-жа Тотина не можа да се сети за този конкретен документ и пожела да и бъде изпратен текста, за да се информира. До редакционното приключване на статията отговор не се получи. Биволъ предоставя възможност за отговор на всички засегнати в публикацията лица.

internet1

internet2

internet3

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English