“Булгартабак” организира контрапротест срещу “Да България” и “Прокопиев”

Екип на Биволъ

В редакцията се получи информация за предстоящ “протест” на работници на “Булгартабак” от фабриката в Благоевград, който ще се проведе в София. Служителите на холдинга, чиято собственост официално е неизвестна, но се счита, че е на депутата Делян Пеевски, са “подканени” да протестират с циркулярно писмо. В него са развити “опорни точки” за “злонамерена медийна и политическа атака” срещу “Булгартабак”, организирана от партия “Да България” и т.нар. “Кръг Капитал” на Иво Прокопиев.

По-долу публикуваме факсимиле от писмото с опорните точки, чийто текст очевидно следва стилът на жълтата преса издавана от Делян Пеевски.

Досега бяха проведени няколко протеста от уволнени работници на фабриката на “Булгартабак” в София, която затвори врати след като холдингът обяви, че прекратява износа за Близкия изток заради репутационни проблеми след разкритията за мащабна контрабанда на цигари към Ирак и Турция. Бившите работници настоятелно питаха под прозорците на правителството #КОЙ е собственикът на “Булгартабак”, изхвърлил ги на улицата, но бяха посрещнати с мълчание и игнориране от страна на официозните медии.

“Контрапротест” заради доклад на турските служби изпратен до Интерпол

Повод за този контрапротест очевидно са настоятелните въпроси от последните дни към главния прокурор Цацаров и МВР, задавани преди всичко от “Да България” и изданията на “Икономедия”. Те питат какво отношение ще вземат българските институции след официалния доклад на турската служба за борба с организираната престъпност КОМ, в който се твърди, че през 2016 г. контрабандата на цигари с източник “Булгартабак” е нанесла щети за над 100 милиона евро на турската хазна (виж тук на стр 43 от доклада на KOM).

Засега министърът на вътрешните работи Радев и главният прокурор Цацаров се правят, че тези скандални данни не засягат българската страна, макар че турските служби ясно посочват няколко международни правоприлагащи организации, до които са изпратили доклад за контрабандата на български цигари: Интерпол, SELEC и британските служби за борба с контрабандата.

В доклада на КОМ за 2014 г. също се твърдеше, че българска продукция залива пазара на контрабандните цигари в Турция, но името на “Булгартабак” не се споменаваше официално. За сметка на това публикации в близки до властта турски медии не спестяваха тази информация. Беше оповестено също, че Делян Пеевски и Ахмед Доган са “персона нон грата” в Турция.

От няколко години Биволъ разследва каналите за контрабанда на цигари на Булгартабак към Близкия изток, които са съществували още по времето когато “Булгартабак” беше държавна собственост. Ключова фигура в тези канали е иракчанинът Салам Кадер Фарадж, известен още като “Молла Омар”. От документи публикувани от Биволъ става ясно, че още през 2011 г. той се явява представител на “Каледон Инвест”, традиционен контрагент на “Булгартабак” за страните от Близкия Изток и Северна Африка. “Каледон” е била разследвана още през 2007 г. от българската прокуратура за контрабанда на цигари.

“Каледон” обаче губи своя лиценза за внос на цигари в Иракски Кюрдистан, след което “Булгартабак”, вече приватизиран, започва да продава директно на дубайската фирма Andalus Al Sharq General Trading, в която съдружник е Салам Фарадж. Разследване на Биволъ базирано на митнически документи разкри, че Булгартабак е продавал на тази фирма цигари за над милиард долара годишно. От две години Биволъ води дела с Агенция “Митници”, за да получи официалните данни за контрагентите и количествата изнесени “Булгартабак”, като спечели на първа инстанция и се очаква решение на ВАС.

Проблемът е в това, че „Булгартабак“ не желае да търгува с официалните власти, а предпочита контрабандните канали, минаващи през дистрибутора Салам Кадер Фарадж (или Фарук), който е считан за контрабандист в държави от този регион. Така на практика българският производител е затънал трайно в сенчестия и криминален бизнес, което обрича този отрасъл от българската икономика на гибел. Премиерът Бойко Борисов е бил многократно уведомен за тези криминални деяния, но /не/знайно защо не е реагирал по никакъв начин! Парадоксът е, че именно палачите на тази структуроопределяща част от българската икономика, която трайно осигурява поминъка на десетки хиляди български граждани и храни цели региони в страната, се опитват да прехвърлят вината другиму, а именно на тия, които не приемат опорната пропаганда за прикриване и подмяна на истината, около това колосално престъпление на прехода, граничещо с проиграване на национален интерес. /виж тук/

Разследването ни разкри, че цигарите се изнасят с кораби от Варна за ОАЕ, като се пренатоварват в няколко други пристанища, противно на всякаква търговска логика, вероятно, за да се заметат следите на произхода. От Дубай контрабандната стока стига до Ирак, откъдето натоварена на камиони и мулета влиза в Турция по различни маршрути, минаващи през Северна Сирия и Иракски Кюрдистан.

Контрабандистите плащат за безпрепятствено преминаването на стоката им през териториите на различни  терористични групировки. Турция е особено изнервена от приходите от контрабанда на български цигари, които получава ПКК, и това е отбелязано в два поредни доклада на KOM.

За ролята на Салам стана ясно както от публичните документи, издирени от Биволъ, така и от изявленията на Цветан Василев, който потвърди няколко пъти в интервюта, че иракчанинът и Делян Пеевски стоят зад този незаконен бизнес.

Писмо от бившите шефове на Булгартабак, с което се дават права за дистрибуция на контрабандиста Салам Фарадж

Името на Салам фигурира и в документите, които адв. Александър Ангелов изпраща на банкера Цветан Василев, преди да финализира прехвърлянето на собствеността на Булгартабак от руската банка VTB към лихтенщайнски офшорки.

В тези документи, публикувани първо в блога на финансовия журналист Мирослав Иванов пише, че в Лихтенщайн и в Дубай са създадени сложни схеми от фирми, които да разпределят собствеността на приватизирания “Булгартабак” между Делян Пеевски, Цветан Василев и собствениците на Винпром “Пещера”. По-късно бившият бизнес партньор и банкер на Пеевски Цветан Василев, който сега се укрива в Белград, потвърди тяхната автентичност.

В структурата са предвидени и комисионни за Бойко Борисов и Ахмед Доган чрез 3 офшорки, владеещи по 10% от собствеността. Това се явявало възнаграждението им за политическата благословия за приватизацията на Булгартабак, която мина в парламента в края на 2011 г. с гласовете на ГЕРБ и мълчаливото съгласие на ДПС. Адвокатът на Пеевски Александър Ангелов, който е автор на схемата, фигурира като собственик в една от тези фирми.

Амнезията на институциите относно приватизацията и реалната собственост на Булгартабак е повсеместна, като започнем с прокуратурата на Цацаров, която не вижда проблем в контрабандата въпреки настойчивите турски сигнали, като се мине през Министерството на икономиката, което се прави, че нищо не зависи от него и се стигне до Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Пътьом трябва да посочим и Агенцията за защита на конкуренцията, която твърди, че знае името на физическото лице, което е мажоритарен собственик на Булгартабак, но грижливо го укрива.

По темата “Булгартабак” в Биволъ:

Писмо до посолството на САЩ разкрива схемата „Булгартабак“ с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган

Мафията „Булгартабак“ I

Мафията „Булгартабак“ II

Булгартабак има нов офшорен собственик от януари

Четири европейски прокуратури могат да подхванат модела #КОЙ

Турция разкрива Булгартабак като основен контрабандист 

“Булгартабак” отказала да продава цигари на официални вносители в Азия и Африка

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: EnglishRussianFrench

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: