Близо 6 милиона лева са прибрали Цеко Минев и жена му Радка Минева от имоти в Банско. Те са продадени през 2014 и 2017 г. на дълбоко задлъжняли офшорки, финансирани от ПИБ. Минев се явява един от мажоритарните акционери на банката, заедно с Ивайло Мутафчиев, който също притежава имоти в съседство, но все още не ги е продал, показват данни от Имотния регистър и Кадастъра, анализирани от Биволъ.

Част от имотите на Цеко Минев са реализирани през 2014 и 2017 г. с огромна печалба.

Имотите, които се намират между река Глазне в местността „Средореко“, са придобити от Минев и Мутафчиев на цена от левче на квадратен метър през не толкова далечните 2003-2006 г. Изкупени са от местни хора.

През 2014 г. Миневи продават на „Ориндж Дизайн“ три имота с обща площ 13 462 кв. м. за 3 911 660 лв или по 290 лв. на кв.м. През май 2017 продават още два имота с обща площ 2958 кв. м. на фирмата „Гехард“. Тя плаща за терените един милион лева или 338 лв. на кв. м. През септември 2017, отново чрез „Гехард“, Миневи реализират един имот от 4000 кв.м. за 977 915 лв. или по 244 лв. на кв.м.

Всички тези имоти са ниви, заключени между река Глазне и въжената линия и кабинковата станция. На някои от тях трябва да се разположи станцията на планираната втора кабинка с трасето си, преди да влезе в парка. През декември 2017 г. РИОСВ е взела решение, с което се предвижда и застрояване точно на тези имоти. Така там съвсем скоро ще могат да изникнат нови хотели.

Георгиус плаща милиони на Цеко

От изследването на собствеността на офшорките, купили имотите от Цеко Минев и жена му става ясно, че те са тясно свързани с концесионера „Юлен“ АД и неговия собственик – бедният кипърец Георгиус Георгиу, който е завлякъл кредити за 1,2 милиарда лева от ПИБ.

Георгиу е директор и собственик през две други офшорки на кипърската „Алфаро Кансълтантс“, която стои зад „Ориндж Дизайн“.

До смъртта си управител на  „Гехард“ е бившият управител на Юлен АД Бoян Марианов. Собственик на фирмата е кипърската „Каталина Трейдинг“, която се представлява от Евдокия Макламузи – друго подставено лице известно от разследванията на Биволъ за ПИБ. Но и тук не минаваме без Георгиу.

Евдокия Макламузи назначава нов управител на Гехард след кончината на Боян Мариянов, управител и на Юлен АД.

Според актуалната извадка от кипърския търговски регистър собственик на „Каталина Трейдинг“ са две от офшорките, чийто собственик е Георгиу Георгиус – „Бън Секретариал“ и „Дюк Номинийз“.

Припомняме, че същият Георгиус стои и зад собствеността на концесионера „Юлен“ АД, както показа разследване на Биволъ.

Дълбоко задлъжняли офшорки

„Алфаро Кансълтантс“ дължи на ПИБ 6 200 000 евро по заем от 2007 г., показват вписаните в Търговския регистър данни за особен залог.

Собственикът на „Ориндж дизайн“ дължи 6,2 милиона евро на ПИБ

Но вместо да си погаси  дълга към банката, през 2017 г. тази фирма е предпочела да купи имоти за 2 милиона евро от Цеко Минев, съсобственик в същата тази банка.

„Каталина Трейдинг“ също е дълбоко задлъжняла. В последния финансов отчет от 2013 г. публикуван в кипърския търговски регистър през 2016 г., одиторите с тревога отбелязват, че компанията има загуби от почти милион евро за 2013, а общата задлъжнялост достига 6 милиона евро. Одиторите изказват съмнения в жизнеспособността на компанията ако тя не получи финансова поддръжка от собствениците, тоест от безработните сламени георгиуси.

Кипърският собственик на Гехард е дълбоко задлъжнял, показва одит от 2013 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Така картината, която се очертава покрай страстите за втората кабинка в Банско е една съвсем прозрачна схема на банкстерство и източване на ПИБ от нейните собственици Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Схема от типа

Лява ръка – десен джоб

като „десният джоб“ е на вложителите, които си държат парите в ПИБ и които са ограбвани най-безскрупулно под широко затворените очи на банковия надзор и прокуратурата.

След като Цеко и Ивайло кешират милиони от имотите в личните си сметки, кухите офшорки ще ги застроят с нови кредити от ПИБ. Одитен доклад на БНБ от 2011 г., публикуван от Биволъ, доказва, че кредитите отпуснати на георгиусите не се връщат обратно в банката и допринасят за огромна капиталова дупка, която вероятно надминава тази от КТБ.

Припомняме, че миналата година Софийска градска прокуратура потвърди изцяло данните на Биволъ, че ПИБ се източва от нейните собственици чрез офшорки и подставени лица, но не видя в това никакъв проблем.

Нещо повече, и сега институциите работят активно за реализацията на престъпната схема, като са готови за целта да жертват и Националния парк „Пирин“. Това стана  ясно от решението на правителството на Борисов, взето в последните дни на 2017, малко след като Цеко Минев продаде поредният апетитен имот на подставените си лица, а РИОСВ даде виза за строежи на нови хотели.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English