На 16 януари т.г. прочутият с виното си френски регион Шампан традиционно почете Свети Винсент – патрон на винопроизводителите, лозата и виното. Тази година празненствата минаха под знака на ЮНЕСКО, а почетен председател беше Ирина Бокова. Причината – от 2015 г. френското шампанско е вписано в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО (World Heritage List).

Генерален директор на Шампанския комитет (CIVC) champagne.fr от миналата година е Винсент Перeн (Vincent Perrin). Той е висш френски чиновник, възпитаник на най-престижната школа за държавници ENA. Заемал е високи постове в администрацията, бил е министерски съветник и представител на OCDE в Пекин. Вписването на шампанското в световното културно наследство е факт до голяма степен благодарение на инициативата на Комитета, който представлява не само един от символите на Франция, но и една сериозна индустрия за 4,5 млрд. евро, от които 2,4 за експорт. На г-н Перен се пада честта да придружава Ирина Бокова на празника на светия му съименник Винсент в столицата на шампанското Реймс.

Освен с държавната си кариера, Винсент Перен се изявява и като член на изпълнителния съвет на мозъчния тръст The Bridge TankПрезидент на The Bridge Tank е икономистът Жоел Рюе, който е специалист по развиващите се страни.  Той дефинира мисията на организацията така: “да свързва решаващи гласове и идеи за влияние, и проекти в развиващите се икономики”. 

Oт няколко месеца насам г-н Рюе прави анализи и дава идеи не съвсем по специалността си, а като открит лобист на кандидатурата на Ирина Бокова (виж тук и тук)

Мосю Рюе не отговори на запитването на Биволъ какво е предизвикало неговия интерес към темата за избора на нов шеф на ООН и какво общо има това с развиващите се икономики. Отговорът вероятно е свързан с една друга фигура в The Bridge Tank.

Развиващи се за ПиАр пазари

Съосновател, редом с Жоел Рюе, и член на ИС на The Bridge Tank е Тома Еймонд-Ларитас (Thomas Eymond-Laritaz), който е директор за връзки с правителствата в една от най-големите световни ПиАр групи – APCO Worldwide. Агенцията се специализира в корпоративен и правителствен пиар, като нейните услуги никак не са евтини.

Тома Еймонд-Ларитас е съветвал бившия грузински президент Михаил Саакашвили и българския премиер Симеон Сакскобургготски, пише в биографичната справка на експерта по комуникации.  

Бившият премиер Симеон и неговият външен министър Соломон Паси са сред най-изявените застъпници на кандидатурата на Ирина Бокова и открито призовават тя да бъде номинирана като кандидат на България. В аргументите си Паси се позовава на хвалебствени публикации за Бокова в международната преса. Връзката с APCO обаче навежда на мисълта, че тези публикации не са съвсем спонтанни.

Потвърждение за това е, че един от авторите, пишещи активно в полза на Бокова в блог под шапката на Financial Times е бил официален сътрудник на APCO Worldwide поне до 2012 г.

Англичанинът Дейвид Кларк декларира своя плам от блог платформата на престижното издание в страницата BeyondBricks, която, случайност, също се занимава с развиващите се пазари. Друга случайност: също като своя събрат по перо Жоел Рюе, Кларк пише не толкова по темата за развиващия се свят, колкото за кандидатурата на Ирина Бокова. Кларк се включва в блога през април 2015 г. и до момента е подписал всичко на всичко осем статии, като три от тях обговарят бъдещия избор на шеф на ООН и ролята на Бокова (виж тук, тук и тук).

Последната бележка на Кларк е от пети февруари и развива едно към едно “опорната точка”, която спрягат в България Соломон Паси и други говорители на кандидатурата на Бокова, предимно от червения и ДС спектър: България ще пропусне своя “звезден час” ако не номинира Бокова.

Кларк, който е бил съветник на бившия английски външен министър-лейбърист Робин Кук е известен медиен коментатор на Острова. Той обаче избягва да обявява връзката си с пиар агенцията APCO Worldwide, която го поставя по-скоро в категорията на лобистите, а не на независимите анализатори.

Какво е предизвикало интереса на Дейвид Кларк към темата? Мейлът изпратен до неправителствената организация The Russia Foundation, от чието име Кларк подписва статиите в блога на FT остана без отговор.

Потърсен за коментар Тома Еймонд-Ларитас също не отговори на запитването на Биволъ, дали той в лично качество или агенцията APCO имат отношение към кандидатурата на Ирина Бокова.

Биволъ изпрати въпроси и до пресофиса на ЮНЕСКО дали организацията е имала договори за публична комуникация с APCO Worldwide или The Bridge Tank.

“Нямам идея в каква връзка е това питане” – отговори лаконично шефът на пресслужбата George Papagiannis. 

Идеята, която се натрапва след проследяването на връзките към APCO обаче не е сложна. Добре смазаната и координирана медийна кампания за Бокова е факт. Вероятността всички споменати автори да се напъват гратис и в сихрон на ползу роду български клони към абсолютната нула.

Тогава кой или кои плащат? Този въпрос ще държи в кадър кандидата на на комунистическата номенклатура и на Кремъл и след като (ако) гръмне шампанското на очакваната от нея номинация. Както и въпросът за произхода на средствата за двата апартамента в Манхатън, разкрити от Биволъ.

Обновенo 9.2.2016: Читател на Биволъ ни сигнализира за още една хвалебствена публикация за Бокова от автор, който е свързан с APCO.  Става дума за статия в The Hill, подписана от Анита Б. МакБрайд (Anita B. McBride). В представянето си авторката скромно е пропуснала да посочи, че работи за APCO Worldwide.

В отговор на уточняващо запитване пресаташето на ЮНЕСКО Г. Папаянис уточни, че няма данни за договори между организацията и двете фирми APCO Worldwide и The Bridge Tank.

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

284 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5120 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English