Преди една година Биволъ направи независима техническа експертиза на изтеклите записи с разговори на хора от властта и установи, че те съдържат атрибути на СРС и не са манипулирани като съдържание (виж тук  и тук). До същите изводи стигнаха специалистите от френската лаборатория „Lipsadon“.

Проверката, която започна прокуратурата, също опря до подобна експертиза… и там си остана. Вчера, 23 януари, беше обявено, че проверката е спряна, тъй като не може да бъде открит извършителят.

Извършител, но на какво? След като не може да бъде открит извършител, търсен от прокуратурата, логично е да смятаме, че нещо е извършено неправомерно. В случая това нещо е изтичане на СРС.

Прокуратурата обаче не казва в прав текст, че изтеклите записи от скандала „Тановгейт“ са автентични СРС, защото това ще доведе до повдигане на обвинения, свързани с разкритията от съдържанието на разговорите. Подробен анализ на наказателната отговорност за властимащите, произтичаща от съдържанието на разговорите е направен тук

Спирането на проверката на този етап може да провали евентуално бъдещо разследване. Работата е там, че съгласно Закона за електронните съобщения (чл. 250а-д), трафичните данни от разговорите, както и регистрите за изготвяне на справки и достъпа до тях се пазят 12 месеца, освен ако не са нужни на правоохранителните органи. След това мобилните оператори са длъжни да ги унищожат.

Трафичните данни не са запис на съдържанието. Самите записи са унищожени 10 дни след като са направени, тъй като не са послужили като веществено доказателствено средство за разследването, по което са наредени.

Но по трафичните данни може да се проследи и идентифицира източника на разговора и неговото направление, датата, часа и продължителността на разговора. От регистрите пък може да се установи кой е имал достъп до данните, за какви нужди и кога го е получил.

Най-скандалният разговор, този на премиера Борисов с Танов, е проведен на 12.03.2010. Ако прокуратурата не беше започнала проверка, тези данни щяха да бъдат унищожени на 12.03.2011 г.

Днес, след спирането на проверката вече не се знае дали трафичните данни и записите от регистрите, които имат доказателствена сила, не са изтрити както го повелява законът.

Ако бъдат изтрити, то с тях изчезва възможността да се установи, че става дума за автентични СРС-та и всякакви други проверки и експертизи по скандала „Тановгейт“ могат да бъдат спрени с мотива, че няма данни за престъпление.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>