cik

Снимка БНТ

Български математици от чужбина алармираха за гаф в решение на ЦИК публикувано в петък през нощта в 23:16 ч. Tова е най-важният документ, който по Изборния кодекс е изцяло в правомощията на ЦИК, тъй като самият кодекс не описва детайлно как точно ще се определят избраните депутати.

Решението, публикувано в късна доба преди уикенда, вероятно за да се затрудни максимално обжалването в тридневен срок, премахва всякаква предсказуемост на това къде (в кой избирателен район) и колко мандата ще вземе дадена партия. Така „по терлици“ се подменя ключа за определяне на изборните резултати.

Приемането на новата методика стана изцяло на тъмно и в нарушение на Избирателния кодекс. Не беше спазено условието за публичност заседанието на ЦИК да се предава онлайн.

Знае се колко, не се знае къде и кой

За пръв път от 20 години ЦИК променя фундаментално методиката. Първата стъпка от нея, която определя броя на спечелените мандати от всяка партия не е променена*. Тя е разписана в закона и ЦИК няма правомощия да я пипа. Втората и третата стъпка обаче са драстично променени, а с тях се определя персонифицирането на мандатите: къде и кои депутати ще попълнят бройката на всяка партия.

„Става дума за ключова промяна с неизвестен и непредвидим импакт“ – коментира за Биволъ проф. Любомир Гаврилов от Тулуза. „Никой не може в кратък срок, без наличието на специализиран софтуер, да „проиграе“ методиката така че да види, ако тя беше в сила например на предходните избори за НС, как ще се попълнят мандатите. Има пълна мъгла за нейния импакт само 7 седмици преди изборите“.

В последния момент преди изтичането на срока за обжалване вчера, понеделник вечерта, във ВАС е внесена жалба срещу това решение на ЦИК от д-р Стефан Манов. Биволъ се свърза с него по телефона, за да разясни мотивите на жалбата.

„Има смяна на „историческата“ философия на втора и трета стъпка, която вече 20 години се използва, без значение дали математическият метод по прилагането и е бил Д’Ондт или Хеър-Нийнмайер. Това е наистина сериозно предизвикателство за нашата демокрация и то точно в сегашния момент на предсрочни избори и на толкова спорове и кризи около Изборния кодекс.“ – коментира той.

Според д-р. Манов има и нарушения на принципите на европейското право. България вече е осъдена в ЕСПЧ от политическа партия Екогласност за такава промяна на изборния закон, извършена от Народното събрание в 12 без 5 за изборите през 2005 г.

* В първа стъпка имаше друга грешка, която водеше до намаляване на 4% изборна бариера. Тази грешка разкрита от „Отворен парламент“ беше корегирана от ЦИК вчера.

Затвори/Close

За да дарите на Биволъ изберете криптовалута от менюто, въведете сума и натиснете бутона Exchange. След това потвърдете с бутона Proceed и преведете сумата на указания портфейл. Changelly ще изпрати парите в нашия биткойн портфейл.
Donate cryptocurrency to Bivol by selecting a currency from the menu, fill the amount and click on the button Exchange. Then confirm with the button Proceed and send the amount to the displayed wallet. Changelly will transfer the sum to our bitcoin wallet