cik

Снимка БНТ

Български математици от чужбина алармираха за гаф в решение на ЦИК публикувано в петък през нощта в 23:16 ч. Tова е най-важният документ, който по Изборния кодекс е изцяло в правомощията на ЦИК, тъй като самият кодекс не описва детайлно как точно ще се определят избраните депутати.

Решението, публикувано в късна доба преди уикенда, вероятно за да се затрудни максимално обжалването в тридневен срок, премахва всякаква предсказуемост на това къде (в кой избирателен район) и колко мандата ще вземе дадена партия. Така „по терлици“ се подменя ключа за определяне на изборните резултати.

Приемането на новата методика стана изцяло на тъмно и в нарушение на Избирателния кодекс. Не беше спазено условието за публичност заседанието на ЦИК да се предава онлайн.

Знае се колко, не се знае къде и кой

За пръв път от 20 години ЦИК променя фундаментално методиката. Първата стъпка от нея, която определя броя на спечелените мандати от всяка партия не е променена*. Тя е разписана в закона и ЦИК няма правомощия да я пипа. Втората и третата стъпка обаче са драстично променени, а с тях се определя персонифицирането на мандатите: къде и кои депутати ще попълнят бройката на всяка партия.

„Става дума за ключова промяна с неизвестен и непредвидим импакт“ – коментира за Биволъ проф. Любомир Гаврилов от Тулуза. „Никой не може в кратък срок, без наличието на специализиран софтуер, да „проиграе“ методиката така че да види, ако тя беше в сила например на предходните избори за НС, как ще се попълнят мандатите. Има пълна мъгла за нейния импакт само 7 седмици преди изборите“.

В последния момент преди изтичането на срока за обжалване вчера, понеделник вечерта, във ВАС е внесена жалба срещу това решение на ЦИК от д-р Стефан Манов. Биволъ се свърза с него по телефона, за да разясни мотивите на жалбата.

„Има смяна на „историческата“ философия на втора и трета стъпка, която вече 20 години се използва, без значение дали математическият метод по прилагането и е бил Д’Ондт или Хеър-Нийнмайер. Това е наистина сериозно предизвикателство за нашата демокрация и то точно в сегашния момент на предсрочни избори и на толкова спорове и кризи около Изборния кодекс.“ – коментира той.

Според д-р. Манов има и нарушения на принципите на европейското право. България вече е осъдена в ЕСПЧ от политическа партия Екогласност за такава промяна на изборния закон, извършена от Народното събрание в 12 без 5 за изборите през 2005 г.

* В първа стъпка имаше друга грешка, която водеше до намаляване на 4% изборна бариера. Тази грешка разкрита от „Отворен парламент“ беше корегирана от ЦИК вчера.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.