Моля, моля, не ни спасявайте!

Юлия Латинина: Борбата с коронавируса е по-сложна, отколкото с медийните боклуци

Екип на Биволъ

В края на февруари представители на Държавния департамент обвиниха Русия за това, че хиляди свързани с нея акаунти разпространяват в англоезичните мрежи фейка, че коронавирусът е американско биологично оръжие, с което ЦРУ е поразило Китай.

Съдейки по всичко, Русия си взе бележка и нанесе ответен удар. И вече миналата седмица руската кантора Group-IB, занимаваща се с „информационната сигурност“, заяви, че руските мрежи са били подложени на „информационен натиск“ за коронавируса, който трябва да всее паника сред московчани. Регистрирани са над 9 500 поста, споделяния, публикации, транслиращи панически слухове.

Group-IB е същата тази кантора, която тъкмо направи бележитото си откритие за това, че подписите на информатора на WADA Родченков за делото на руските биатлонистки са подправени. Новината за това, разбира се, не живя дълго – Родченко заяви, че са негови истински. Но това се оказа достатъчно, за да бъде подхванат този информационен отпадък от всички държавни инфо-перачници. САЩ обвиняват топ-мениджъра на Group-IB в киберпрестъпления, а генералния директор Иля Сачков е щастливецът, който може да гърми по таксиметровите шофьори с газов пистолет в центъра на Москва.

След което ФСБ /Федералната служба за безопасност/ незабавно доложи на Путин за страшните фейкове и всичко стана ясно.

Работата е там, че с битката с коронавируса е трудна, а с „информационните боклуци“ – по-лесна. Това е фирмен прийом на путинските пиари. Ако в страната се случи катастрофа, то мигом цялата глутница трябва да започне да облива онзи, който е казал не каквото трябва. Ако в Сочи поради претоварване се разби военен Ту-154 с Лиза Глинка и още 91 души на борда, то вместо обсъждания „как се получи така“ трябва светкавично да се нахвърлят на Божена Ринска /известен журналист, блогър, писател/, като се порадват, че в самолета са били журналисти от НТВ.
От този малък информационен инцидент може да се направи изводът, че коронавирусът е в Русия и властите знаят за това.

Честно казано, по повод епидемията от коронавируса аз с ужас мислех за едно нещо. А именно: не дай Бог, властта да започне да се бори с него и – всичко това ще бъде по руски. Някакви пътни ченгета ще проверяват за коронавирус. Ако отказваш две седмици карантина – плащаш 5 000 рубли. Който няма късмет, ще бъде хванат и заключен в болница, в помещение с койки за 12 души, след което заловеният или ще избяга, или точно ще пипне болест някаква.

На този фон лъч светлина в тъмното царство се оказа разпореждането на Сергей Собянин /кмет на Москва/ за това, че ако човек реши, че може да бъде заразен – нека си седи у дома в карантина. Като се знае, че руската държава почти никога не взема разумни решения, това разпореждане е особено добро. Защото вярва на човека. /По принцип логиката на руския чиновник е диаметрално противоположна – т.е. как така той ще се самоизолира? Че той така ще натовари работодателите! Той, свинята, е здрав, а ще се разхожда! Той и у дома няма да си стои, а ще иде на пързалката и в магазина!/

Колкото до коронавируса, нека да кажа нещо простичко. Не е толкова страшен коронавирусът, колкото борбата с него. И в този смисъл отечественото нехайство е вероятно най-добрата от възможните позиции.

Самият коронавирус е чудесен пример за това как напълно реален, но не бог знае какъв проблем, благодарение на истериката се раздува до мащабите на катастрофа, от каквато точно човечеството не е заплашено.

Ето и пример. Само през този сезон от началото на октомври 2019 г. в САЩ от грип се разболяха 32 – 45 милиона души, а 18-46 хиляди от тях починаха. Това са официални данни от Center for Decease and Control Prevention. През същия този период от коронавирус в Америка са починали 12 души. Не е трудно да се прецени, че шансовете на американците да умрат от грип е 1 – 3 хиляди пъти повече, отколкото да ги отнесе коронавирус.

Представете си какво щеше да бъде, ако разказът за нашествието на грипа не започваше от първите вестникарски страници. Ако питаха Тръмп какво е направил за ограничаване на епидемията. Ако всеки ден се публикуват данните за броя на заболелите и на умрелите. На първа страница. С дебели букви. Ако с това започваха вечерните новини.

Ще кажете – така грип не се спира. Той вече е навсякъде!
Отговорът е – така е и с коронавируса. Той вече е навсякъде.

Шансът коронавирусът да бъде спрян бе твърде малък. Докато болестта беше в Китай. Щом коронавирусът попадна в мърляшките, средновековните и свободните страни – няма шанс да бъде спрян.

В САЩ няма шанс да удържат коронавируса, защото никой там няма да наложи карантина на град с население 11 милиона. В Русия също няма такъв шанс. И в Иран няма, защото там вярващите лижат оградите на джамиите за спасение. В Турция живеят 3, 6 млн. бежанци. Вие убедени ли сте, че при тях няма коронавирус? Да? А кой провери?
Отпуснете се, господа, и се постарайте да получите удоволствие.

Аз дълбоко приветствам всички инструкции за това, че трябва често да се мият ръцете, да не се пипа лицето и столовете в самолетите да се чистят със спирт. Една важна поправка – това трябва да се прави без всякакъв коронавирус.

Аз силно приветствам отменените форуми, затворените музеи и театри. Може би това си струва изобщо да се прави в студения сезон, в сезона на острите респираторни вирусни инфекции, грипа и – на коронавируса. Може би си струва във века на масовото ползване на обществени повърхности и пространства човечеството да преразгледа хигиенните си правила. Това е като с канализацията – в Средновековието тя е текла по улиците, но вече я няма там. Почиствайте си стола в самолета винаги. Няма да изгубите.

За останалото – оставяме се на волята Божия.

Това е болест, която е невъзможно да бъде спряна така, както не може да спрат и острите респираторни инфекции. Инкубационният период продължава две седмици, може и месец, през цялото това време човек е заразен и при това може да боледува в лека форма, без да забележи, че е болен.

Плюсът на коронавируса е в това, че не представлява опасност за децата и протича съвсем леко. Никак не е голям рискът да умреш от коронавирус, ако си до 50-годишен, но при 80-годишните той се увеличава до 14%.
При това никой все още не е наясно с реалната смъртност. Професионалните търговци на паника ни разказват всякакви ужасни сценарии, според които епидемията ще отнеме живота на 68 млн. души, а таблоидите с удоволствие ги преразказват, защото паниката се продава по-добре.

Реалността изглежда доста банална. Така д-р Антъни Фоки, директор на британския национален институт за инфекциозни болести и д-р Вей Жи Гуан от института за респираторно здраве в Гуанчжоу в доклад, публикуван в New England Journal of Medicine, съобщават за смъртност от 1, 4% сред 1 099 пациенти с лабораторно потвърден COVID-19.

„Ако допуснем, че тези потвърдени случаи представляват едва малка част от общия брой на заболяването, често протичащо без симптоми или с минимални такива, то се получава смъртност значително по-малка от 1%. Общите клинични последствия от COVID-19 в крайна сметка могат да бъдат аналогични на тези от сериозния сезонен грип със смъртност около 0, 1%“, посочва д-р Фоки.
Всяка болест, ако сте заболели вие или близките ви, е трагедия. Но статистически коронавирусът едва ли е сериозна история.

През 1999 г. в Ню Йорк, Куинс, за пръв път е регистрирана нова болест, първоначалната смъртност на която при постъпване в болница е била 11%, а в следващите години е поразила 3 милиона души. За нея няма ваксина, която да я предотврати и няма средства за лечението й.

Става дума за West Nile virus /западно-нилската треска/, действително проникнала в САЩ в рамките на глобализацията и оттогава чрез комарите се е разпространила навсякъде. Само 1 от 5 заразени проявява някакви симптоми и то по правило леки, само 1 от 150 боледува сериозно.

Но в случая е по-важно социално-политическото измерение на коронавируса.

То се заключава в това, че съвременната държава – била тя демократична или авторитарна, се чувства длъжна непременно да предприеме нещо по този повод.

Всички те – американският президент, руският цар, китайският император имат странното усещане, че лично са отговорни за коронавируса, както китайският император от династията Тан лично е отговарял за хубавото време. Те всички напират да издават някакви заповеди, закони, да харчат пари и изобщо да изобразяват дейност.

В случая с руската държава може точно да се каже точно, че най-хубаво би било, ако руската държава изобщо не се бори с коронавируса. Защото ръцете на руската държава растат от едно място. И ние ще преживеем коронавируса, но войната на държавата с него – едва ли.
Ние ще преболедуваме сами. Моля. Не ни закачайте.

Юлия Латинина, „Новая газета
Превод: Биволъ
***Защо преведохме този текст? Не, че нищо не знаете по темата и не, че не ви облъчват денонощно с паникьорски послания и цифри, и сте смачкани от управленския хаос и безсилие. Сменете само някои имена на хора и територията, и вижте приликите, потърсете разликите. Ако ги намерите – обадете ни се.

Заглавна илюстрация: Заразност на COVID-19 спрямо други инфекциозни болести. Болен от коронавирус може да зарази средно 1,4 до 2,5 лица. Данни на Световната здравна организация към 23 януари цитирани от Spiegel и Statista.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: