Какво струва френското мълчание за “френския безработен” Данов?

Екип на Биволъ

Capture_2013-07-15_a_17.04.15

Министър Иван Данов в предаването „Тази събота” на бТВ от 23.11 защити арх. Калин Тихолов за “Дюнигейт” и отново разви тезата, че не бил източвал френската социална система. Твърдения, които противоречат на публично известните факти.

“Всички, които говорите за “Дюнигейт”, прочетете Закона за устройството на територията (ЗУТ). В чл. 123, мисля, са регламентирани устройствените планове. В “Дюнигейт” става въпрос за промяната на един подробен устройствен план, което е дълга процедура. Кметът прави задание, общинският съвет го одобрява, одобрява се от министерство на екологията, министерството на културата, после архитектът получава заданието и той почва да работи. Той работи по поръчка” – защити Данов колегата си Тихолов, който според него просто е получил задание и няма никаква вина.

От документите, публикувани от Биволъ в разгара на “Дюнигейт” обаче се вижда, че именно Калин Тихолов е правил предложения до Общински съвет за промяна на ПУП, а не кмета. Тихолов е имал и личен интерес – един от терените с дюни му принадлежи и той иска да строи на него.

Capture_2013-11-24_a_16.31.12

Картови транзакции доказват, че Данов е теглил в България неправомерно получените помощи за безработица от Франция

Министърът коментира и обвиненията, че е източвал френската социална система, като повтори защитната си теза от преди месец: “Води се следствие, аз го предизвиках, до декември очаквам резултат”, каза Данов, цитиран от Медияпул. “…Ако се намери начин, ще ги върна. Всъщност, аз имам документ, че не ги искат”.

Не за пръв път Данов споменава за този документ, без да го показва. Преди няколко седмици в  “Лице в Лице” по bTV той също твърдеше, че има документ от френските социални служби, който го оневинява: “Значи тези… осигуровки, или помощи, те не са помощи, те са осигуровки. Аз бях подал документ, взел съм официален документ от службите по труда, който доказва, че няма нарушение, не е констатирано такова, и че аз тези пари всъщност изобщо не съм ги ползвал.

Потърсена за коментар от Биволъ, пресслужбата на френското бюро по труда (Pôle Emploi) тогава отрече министър Данов да се е обръщал официално към нея, за да получи такъв документ. “Ако той е взел такъв документ, той не идва от нас” – каза по телефона Ан-Солен Рудел от отдела за връзка с медиите.

Преди месец френският седмичник “Експрес” писа, че според парижката прокуратура няма образувана проверка по сигнал на Иван Данов.

Ако все пак прокуратурата е започнала някакви действия, тя лесно може да установи следните факти, вече публикувани в Биволъ и Експрес:

– през септември 2004 г. арх. Иван Данов лично отива в Службата по заетостта в Париж и се записва като безработен. Той попълва декларация, че ефективно търси работа и живее постоянно във Франция. Без това изрично волеизлияние, което трябва да се повтаря всеки месец, френските служби по труда не отпускат нито евро помощ. В друго предаване Данов обясни, че след като приключил с работата си във френско архитектурно бюро, помощите потекли едва ли не автоматично към банковата му сметка без негово знание и намеса. Това е абсурдно и 100% невъзможно, потвърди говорител на френската Служба по заетостта пред Биволъ. 

– След като получава писмо с уверение, че е регистриран като безработен и е зачислен да получава помощи, Иван Данов отлита (на 29.09.2004 г.) за България, където започва да преподава в УАСГ. Още в този момент той изпада в нарушение, тъй като по смисъла на закона е започнал работа и е бил длъжен да декларира този факт пред Службата по заетостта. В добавка Иван Данов отсъства повече от месец от Франция, което също е повод за спиране на помощите. За капак арх. Данов регистрира архитектурно бюро и работи върху многомилионен инвестиционен проект, което едва ли е правил про боно, докато очаква да му падне работа във Франция. Естествено, нито едно от тези обстоятелства не е декларирано пред френската Служба по заетостта.

– За да не прекъснат помощите всеки месец Иван Данов подава невярна декларация през интернет, че си търси работа и живее във Франция. За подаване на декларация с неверни данни пред държавен орган той носи наказателна отговорност.

– Няколко пъти Данов е пътувал до Франция, защото е викан на интервюта за работа. Според проучването на Биволъ той е летял до френската столица през ноември 2004 (прибира се в България на 6 ноември). През пролетта на 2005 отскача до Париж на два пъти: през март и през април за по няколко дни. Общо за времето, през което е получавал помощи като безработен, той е пребивавал във Франция само 17 дни.

Със сигурност докато е получавал френски социални помощи по сметката си в банка BNP и известно време след като помощите спират, Данов е точил пари от същата сметка в България, показа допълнително проучване на Биволъ.

На 28.02.2005 г. в клон на банка UBB в София той изтегля от ПОС терминал с Visa карта към френската си сметка 1313 BGN (696,16 евро). На 9 август пак от клон на UBB в зала Универсиада в София той тегли 1515 лв. (801,82 евро). Освен тези джобни пари, Данов плаща и дребни разходи като бензин. На 5 август 2005 той зарежда в Шел София за 102,93 лв (54,96 евро), а на 25 август пълни резервоара си в OMV Варна за 105,10 лв. (56,23 евро).

Банковата карта, с която Данов извършва тези транзакции изтича през септември 2005 г. След тази дата той спира да харчи от френската сметка, в която до май-юни 2005 са се трупали помощите за безработица – около 1800 евро месечно. Отново трябва да се подчертае, че тези пари са получени от сегашния министър напълно неправомерно, на базата на неверни декларации пред френските власти.

Френският наказателен кодекс предвижда за такова престъпление пет години затвор и 37500 евро глоба. Съдебната практика обаче е по-милостива. Преди година семейство от африкански произход, мамило социалните служби също като Данов, беше осъдено на пет и осем месеца затвор условно, и задължение да възстанови получените неправомерно 28912,65 евро. За щастие на българския министър, той няма как да бъде осъден на затвор, тъй като е изминала давността. Френската служба по заетостта обаче може да го осъди да върне парите, получени докато е живял в България, плюс лихвите и сериозна глоба. Давността за тези прегрешения е 10 години.

Френски мераци за строежи в Рила или защо френското мълчание е злато

Факт е, че до момента френската Служба по заетостта не си е направила труда да потърси парите от Данов и да го предаде на прокурор за измамата. Пред сп. Експрес отговорно лице от службата (при условие за анонимност) преценило аферата като “твърде неудобна” поради прецедента с действащ министър на страна членка на Европейския съюз. Но това не е всичко: “Дори въпросният министър да поиска да върне сумите, които е получил без да има право, Службата по заетостта няма да може да ги вземе докато измамата не е официално призната от нашите служби”, казва още отговорното лице. 

Разбира се, едно официално становище за измамата означава край на министерската кариера на Данов и сериозно разклащане на правителството на Орешарски. Вероятно това има предвид отговорното лице, когато определя аферата като “твърде неудобна”. Все пак във Франция на власт е социалистическо правителство, въпреки отчетливите знаци във френската преса (сп. Нувел Обсерватьор, например), че Сергей Станишев не е долюбван от френските социалисти.

Има обаче и друга афера, около която тепърва ще се шуми. Големи френски хотелиерски и строителни компании планират да инвестират в ски курорт в Рила 550 млн евро. Инвестиция, за която е нужен подписът на инвестиционния министър Иван Данов. Ситуацията е още по-деликатна, защото за да се случи този проект е нужно усилието на цялото крехко парламентарно мнозинство, за да се промени Законът за горите.

Така старата френска (и българска) поговорка “мълчанието е злато” придобива съвсем конкретни измерения. Дори може да се сметне на колко злато отговарят тези 550 млн. евро, а също така колко струват приказките за ценности като върховенство и равенство пред Закона, които Френската република не пропуска да изтъкне когато спира България за Шенген… или гони българските роми извън Шенген.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d