Къщи за тъщи

ДФЗ публикува къщите за гости, но без домакините

Само 1% били с нередности и не са разплатени. Биволъ пуска нова търсачка с цялата информация за проектите
by Екип на Биволъ

Държавен фонд Земеделие публикува списък със 722 къщи за гости финансирани по програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г.  От прессъобщението на Фонда се казва, че това се прави за улесняване на подаването на сигнали за нередности. Списъкът обаче не съдържа нито бенефициентите, нито сумите, които са получили.

Усилията за прозрачност в ДФЗ започнаха след като разследване на Биволъ разкри охолния живот на началник във Фонда. От разследването стана ясно, че неговата тъща е получила финансиране за къща за гости по ПРСР, след което му купила луксозен апартамент в София.

Къщите за гости бяха акцент и в изявление на министър Десислава Танева от 13 май т.г. “Въпреки натиска от консултанти, стигнал до най-високо ниво, аз няма да подпиша мярката за къщи за гости в досегашния й вид”, коментира тя във Велико Търново, цитирана от Капитал. Министър Танева потвърдила, че част от къщите, финансирани с до 200 000 евро се строят за лична употреба или нямат никаква икономическа логика.

“С публикуването на списъка с къщите за гости Фонд „Земеделие“ очаква и адекватна обратна връзка от страна на обществеността. При констатирани видими нередности или при съмнения за използване на изградените обекти не по предназначение, всеки може да изпрати сигнал до ДФ „Земеделие“ на телефон 0700-106-16 (на цената на един градски разговор), на e-mail: [email protected], както и по пощата на адрес: 1618 София, бул. „Цар Борис III“ 136.” – пише в днешното съобщение на ДФЗ.

Само един процент от къщите не са разплатени

Биволъ поиска и получи по ЗДОИ информация в колко от проектите за къщи за гости са установени нередности. Оказва се, че само 8 къщи не са разплатени заради нередности (виж тук). Това прави 1,1% от всички 722 проекта.

dfz-zdoi-kushti

Пет от осемте “наказани” проекта се оказаха в с. Велика до Царево, което е морски курорт. За още два проекта е изискано възстановяване на раплатените средства, тъй като е установено, че те не функционират по предназначение.

Адекватна обратна връзка

За да улесни гражданите в подаването на сигнали, Биволъ започна в ход нов онлайн проект за data journalism.  Списъкът на ДФЗ ще бъде обогатен с имената на фирмите-бенефициенти, данни за собствениците, данни за полученото финансиране, данни за осигурени лица и интерактивна карта с точните координати на обектите, в която ще бъдат качени актуални снимки. До момента в базата данни има над 200 къщи за гости, които са финансирани с общо над 70 млн. лв. Ако средните стойности на финансиране са същите за останалите 522 проекта това означава, че европейските пари за къщи за гости достигат 200 млн. лв.

Съмненията за използване на къщите за гости финансирани с европейски пари не по предназначение, а за лични нужди, са много отчетливи в случаите, когато фирмата-бенефициент няма персонал. Наличието на персонал е критерий, който е заложен ясно в условията за финансиране. При установена липса на персонал, което става през регистрите на НОИ, ДФЗ трябва да извърши проверка на място и евентуално да наложи санкции – връщане на субсидията.

Изграждането на базата данни с локациите и информацията за фирмите и техния персонал е трудоемка задача, която ще продължи няколко дни. След като търсачката стане напълно функционална ще обявим обобщена информация за бенефициентите без персонал, която ще бъде предоставена на ДФЗ и на ОЛАФ за последващи проверки.

Читателите на Биволъ могат да следят страницата с търсачката за къщи за гости и да сигнализират случаи, в които те принадлежат на тъщи, баджанаци, шуранайки и други роднини на служители на ДФЗ или държавни институции, които имат отношение към разпределението на европейските пари.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also