След като ОЛАФ не видя нарушения...

МИЕ и ДФЗ погнаха Марио Николов за 8 европроекта. Сезирали се след питане по ЗДОИ на Биволъ

Скандалният бизнесмен построил паткарници без патки, установи проверка на Биволъ. Директорът на ДФЗ Румен Порожанов потвърди.

След две публикации (виж тук и тук) и запитвания по ЗДОИ на Биволъ за проектите, по които фирми свързани с Марио Николов усвоиха милиони, институциите му спряха парите и започнаха проверки. Това става ясно от отговор по ЗДОИ на Министерството на Икономиката и отговор на въпрос зададен по телефона на Румен Порожанов, изпълнителен директор на ДФЗ.

Както Биволъ съобщи още в края на миналата година, фирми свързани с бизнесмена прочул се покрай Аферата “САПАРД” са кандидатствали и спечелили 4 проекта по ОП “Конкурентоспособност” и 4 проекта по ПРСР Мярка 121 “Модернизиране на земеделските стопанства” за периода 2007-2013

До момента той е получил около 5 млн. лв по Мярка 121 където е участвал с 4 фирми : САМИ МИЙТ БГ, ХОЛИД, НИК ФУД БГ и АГРОВАЛ БГ. Тези проекти са за построяване на ферми за патици и пуйки в землището на село Живково, близо до Ихтиман.

 

Порожанов : “Няма ги патките”

Проверка на Биволъ на място преди великденските празници установи, че паткарниците са построени, но недовършени, а в тях няма патки. Липсват дори задължителните обозначителни табели за проекти финансирани с еврофондове.

След като ОЛАФ не видя нарушения...  МИЕ и ДФЗ погнаха Марио Николов за 8 европроекта. Сезирали се след питане по ЗДОИ на БиволъСлед като ОЛАФ не видя нарушения...  МИЕ и ДФЗ погнаха Марио Николов за 8 европроекта. Сезирали се след питане по ЗДОИ на Биволъ

От ДФЗ отказаха информация по ЗДОИ за четирите проекта, позовавайки се на фирмена тайна. След това обаче изпълнителния директор на Фонда Румен Порожанов потвърди по телефона за Биволъ, че е започнала проверка, която е установила нередности. По конкретно: в паткарниците не било установено наличието на патки.

Според Порожанов обаче проектите са били напълно допустими за финансиране и не са били обследвани за връзки с Марио Николов, който като нарушител по САПАРД би трябвало да подлежи на специално внимание от страна на разплащателните органи.

Първата публикация на Биволъ по темата е от октомври миналата година, но ДФЗ се задейства чак след като стана скандала с Янаки Червеняков и във Фонда влязоха агенти на ДАНС.

 

Измами няма, но и патки няма

България не мами с еврофондовете, излиза от доклад за дейността на българската служба за борба с измамите с евросредства – т.нар. АФКОС, цитиран от Медияпул.

За седем години тази служба е установила само три измами от докладвани 1707 нередности. От тях нито една не била свързана с ПРСР и ОП “Конкурентоспособност”

По-рано Биволъ установи, че и ОЛАФ не вижда нищо нередно в проектите на Марио Николов.

През 2015 г. ОЛАФ извърши предварителен анализ на наличната информация за този специфичен случай. След анализа в началото на 2016 г. офисът реши да не започва разследване, тъй като няма подозрения за измама или нередности, оправдаващи започването на разследване. – казва се в официално изявление на службата за борба със злоупотребите с евросредства.

Наличната информация публикувана още в края на 2015 г. разкрива как в схемата на Марио Николов участват същите фирми, които изскачат от делото “САПАРД”, но преименувани и със сменени управители. Подставените лица на Николов са преразпределени, като един от номинален управител е станал номинален собственик, а друг от собственик – управител, показа проверка на Биволъ в Търговския регистър.

Не е ясно защо тези елементарни проверки не са направени от АФКОС и ОЛАФ, след като тези служби имат несравнимо ресурсно обезпечение и оперативни възможности.

 

И Министерството на икономиката не знаело за Марио, но започнало проверка

Още няколко милиона са получили фирмите на Марио Николов по ОП „Конкурентоспособност“ Става дума за фирмите ЕВРОФРИГО СТАР, ИНТЕЛИДЖЪНТ ФУУД СИСТЕМС, АВИСПАЛ и СИКЪН.

Те за получили авансови плащания за “Инвестиции в енергоспестяващо хладилно оборудване” за над 4,8 млн лева. Това е потвърждено и от МИ след запитване по ЗДОИ на Биволъ. Остатъкът от над 2 млн. лева обаче не е разплатен, защото в министерството на Лукарски се самосезирали за нередност от… запитването по ЗДОИ на Биволъ.

“Подадени са искания за финално плащане, които са одобрени, но средствата не са изплатени, тъй като информацията от подаденото заявление за обществена информация се разглежда и като сигнал за нередност, по който се извършва проверка.” – казва се в отговора на МИЕ на запитването по ЗДОИ.

Данните за тези проекти и за свързаностите на фирмите с Марио Николов и компютърният специалист Димитър Керелов – Митко Флашката, който командваше сървърите на СГС, са публични от няколко месеца. Явно обаче моментът е назрял сега, след като премиерът Бойко Борисов обяви нов курс за борба с корупцията, който му беше внушен от “лондонското огледало”.

“До получаване на информацията в заявлението за достъп до обществена информация № 94-А-99/15.04.2016 г., в УО не е постъпвал сигнал за нередност по посочените в заявлението проекти, поради което по тях не е извършвана проверка за наличие на нередност по смисъла на параграф 1, т. 1 от Допълнителните разпоредби на Наредбата за определяне на процедурите за администриране на нередности по фондове, инструменти и програми, съфинансирани от Европейския съюз.”

На въпрос дали е била правена проверка за двойно фактуриране или доставка на оборудване, което не отговаря на спецификациите отговорът гласи следното :

По посочените по-горе проекти са представени финални отчети. В хода на проверката по тях е констатирано съответствие на активите, посочени в съответните договори за безвъзмездна финансова помощ с доставените. Извършена е проверка за двойно финансиране в базата данни на УО на ОПК и не са установени данни за двойно финансиране”.

В разследването на Биволъ, което се позовава на документи и източници, пожелали анонимност, се разкрива стъпка по стъпка как става измамата с евросредства.

Схемата е стара, изпитана и прилагана почти без вариации от 2007 г. насам. За да получи еврофинансиране фирмата трябва да участва и със собствени средства. Те се набавят с кредити от ПИБ, с която Николов има привилегировани отношения.

Парите от банковите кредити постъпват във фирмите, които са спечелили проектите. Зад всяка от тези фирми стои Марио Николов.

 

Фирмите-бенефициенти плащат на фирми-доставчици или строителни фирми, зад които също стои Марио Николов.

Ако в проектът е за доставка на машини и оборудване (по ОП „Конкурентоспособност“), доставчикът внася евтини китайски машини и представя фактури за цени като германски. Ако става дума за строителство (ферми за патици по ПРСР) се надуват цените на СМР.

Евросубсидията се изплаща на основание на раздутите фактури и от нея фирмите връщат кредита на ПИБ с лихвите.

Машините, построеното и 20% от общата сума на проекта остават за Марио Николов и неговия съдружник в тази далавера – Димитър Керелов. Керелов е известен още като Митко Флашката от скандалите в Софийски градски съд, където той е поддържал компютрите в периода, когато шеф беше „опрасканата“ Владимира Янева и ставаха най-големите злоупотреби със случайното разпределение на дела.

Схемата се различава от тази по САПАРД единствено в това, че доставяното оборудване не е старо и пребоядисано от Германия, а ново и от Китай.

Доставчикът по аферата САПАРД е фирмата “Хранмеханика Инженеринг”. От 2008 г. тя е преименувана на “Технофууд” и пак е доставчик на всичките проекти на Марио Николов. За тази фирма е работил и Димитър Керелов, който е бенефициент на евросредства с фирмата “Интелиджънт фууд системс”.

В отговор на запитването по ЗДОИ Министерството на икономиката обаче отрича да му е било известно, че фирмата доставчик на оборудването има свързаност с Марио Николов и с Димитър Керелов, макар че данните са публични в Търговския регистър и в кориците на Делото “Сапард”.

На практика това означава, че нито ОЛАФ, нито българските органи имат някакви механизми за одит и противодействие на рецидивиращи злоупотреби с евросредства, въпреки шумните разкрития и присъди в Германия по Аферата “САПАРД”, която и до днес е цитирана като пример за проблеми в българската съдебна система.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ или Годишен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Избрахте да дарите 10.00€ Годишно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Годишно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук

.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also