Американци алармират за унищожението, родните институции мълчат

Мутрите унищожиха несебърските дюни

by Екип на Биволъ

Вместо защитените дюни на южния плаж на Несебър се издига огромна пясъчна стена, която прегражда и достъпа до плажа. Това се вижда на снимки изпратени до редакцията от американска гражданка, живееща в България.

“Съпругът ми и аз се влюбихме в България и красивото крайбрежие, когато дойдохме за пръв път на почивка от САЩ миналата година. Планирахме да прекараме тук поне половин година, но сега сме толкова разочаровани.
Изглежда, че за да си защитят бизнесите на брега, единият от които е построен през лятото, те построиха огромна пясъчна стена близо до водата. Пясъкът е взет от дюните и едната голяма е почти изчезнала.. Сърцето ми просто се счупи..
Това, което правят тук в Несебър е толкова незаконно и против интереса на народа и на страната. При изграждането на тази стена те също блокираха обществения достъп до морето, коeто е незаконнo в цивилизования свят.
Толкова е тъжно и вероятно нищо не може да бъде възстановено” – написа тя.

От снимковия материал, става съвсем ясно, че дюните, които са уникални и са се оформяли в продължение на милиони години, са безвъзвратно и завинаги унищожени.

Американци алармират за унищожението, родните институции мълчат   Мутрите унищожиха несебърските дюниАмериканци алармират за унищожението, родните институции мълчат   Мутрите унищожиха несебърските дюниАмериканци алармират за унищожението, родните институции мълчат   Мутрите унищожиха несебърските дюниАмериканци алармират за унищожението, родните институции мълчат   Мутрите унищожиха несебърските дюни

Показателно е, че нито жителите на Несебър, нито местните институции са реагирали на това нагло екопрестъпление. Вместо тях глас надигна американска гражданка. Симптоматично за мутренското управление и безчувстеното общество у нас!

Тази сутрин Биволъ сигнализира за еко-престъплението Областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. Областна управа е пряко отговорната институция за спазването на концесионните договори и задълженията за стопанисване на плажовете. Очакваме реакция и становище оттам.

Плажът Несебър-юг беше ударно отдаден на концесия в началото на годината от Министерството на туризмана фирмата “Ауто фактор”, която е собственост на свързания с бившата групировка ВИС-2 Кирил Спасов.

Друга фирма на Спасов – Ирида-71 е  концесионер на „Какао бийч” в Слънчев бряг.

До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на “Ирида-71” е бил Радостин Бързанов-Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Сред бизнес връзките на Спасов и Слънцето е и Веселин Стоименов, който беше застрелян в началото на януари 2016. Както разкри “Биволъ”, Стоименов стоеше и зад фирмата-наемател на лодките за разходка по река “Ропотамо”, която започна незаконно и безцеремонно да строи и да лее бетон в самия резерват и беше спряна едва след публикациите в нашата медия. /виж туктуктуктук/

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also