Американци алармират за унищожението, родните институции мълчат

Мутрите унищожиха несебърските дюни

by Екип на Биволъ

Вместо защитените дюни на южния плаж на Несебър се издига огромна пясъчна стена, която прегражда и достъпа до плажа. Това се вижда на снимки изпратени до редакцията от американска гражданка, живееща в България.

“Съпругът ми и аз се влюбихме в България и красивото крайбрежие, когато дойдохме за пръв път на почивка от САЩ миналата година. Планирахме да прекараме тук поне половин година, но сега сме толкова разочаровани.
Изглежда, че за да си защитят бизнесите на брега, единият от които е построен през лятото, те построиха огромна пясъчна стена близо до водата. Пясъкът е взет от дюните и едната голяма е почти изчезнала.. Сърцето ми просто се счупи..
Това, което правят тук в Несебър е толкова незаконно и против интереса на народа и на страната. При изграждането на тази стена те също блокираха обществения достъп до морето, коeто е незаконнo в цивилизования свят.
Толкова е тъжно и вероятно нищо не може да бъде възстановено” – написа тя.

От снимковия материал, става съвсем ясно, че дюните, които са уникални и са се оформяли в продължение на милиони години, са безвъзвратно и завинаги унищожени.

Американци алармират за унищожението, родните институции мълчат   Мутрите унищожиха несебърските дюниАмериканци алармират за унищожението, родните институции мълчат   Мутрите унищожиха несебърските дюниАмериканци алармират за унищожението, родните институции мълчат   Мутрите унищожиха несебърските дюниАмериканци алармират за унищожението, родните институции мълчат   Мутрите унищожиха несебърските дюни

Показателно е, че нито жителите на Несебър, нито местните институции са реагирали на това нагло екопрестъпление. Вместо тях глас надигна американска гражданка. Симптоматично за мутренското управление и безчувстеното общество у нас!

Тази сутрин Биволъ сигнализира за еко-престъплението Областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. Областна управа е пряко отговорната институция за спазването на концесионните договори и задълженията за стопанисване на плажовете. Очакваме реакция и становище оттам.

Плажът Несебър-юг беше ударно отдаден на концесия в началото на годината от Министерството на туризмана фирмата “Ауто фактор”, която е собственост на свързания с бившата групировка ВИС-2 Кирил Спасов.

Друга фирма на Спасов – Ирида-71 е  концесионер на „Какао бийч” в Слънчев бряг.

До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на “Ирида-71” е бил Радостин Бързанов-Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев.

Сред бизнес връзките на Спасов и Слънцето е и Веселин Стоименов, който беше застрелян в началото на януари 2016. Както разкри “Биволъ”, Стоименов стоеше и зад фирмата-наемател на лодките за разходка по река “Ропотамо”, която започна незаконно и безцеремонно да строи и да лее бетон в самия резерват и беше спряна едва след публикациите в нашата медия. /виж туктуктуктук/

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also