Вместо защитените дюни на южния плаж на Несебър се издига огромна пясъчна стена, която прегражда и достъпа до плажа. Това се вижда на снимки изпратени до редакцията от американска гражданка, живееща в България.

„Съпругът ми и аз се влюбихме в България и красивото крайбрежие, когато дойдохме за пръв път на почивка от САЩ миналата година. Планирахме да прекараме тук поне половин година, но сега сме толкова разочаровани.
Изглежда, че за да си защитят бизнесите на брега, единият от които е построен през лятото, те построиха огромна пясъчна стена близо до водата. Пясъкът е взет от дюните и едната голяма е почти изчезнала.. Сърцето ми просто се счупи..
Това, което правят тук в Несебър е толкова незаконно и против интереса на народа и на страната. При изграждането на тази стена те също блокираха обществения достъп до морето, коeто е незаконнo в цивилизования свят.
Толкова е тъжно и вероятно нищо не може да бъде възстановено“ – написа тя.

От снимковия материал, става съвсем ясно, че дюните, които са уникални и са се оформяли в продължение на милиони години, са безвъзвратно и завинаги унищожени.

Показателно е, че нито жителите на Несебър, нито местните институции са реагирали на това нагло екопрестъпление. Вместо тях глас надигна американска гражданка. Симптоматично за мутренското управление и безчувстеното общество у нас!

Тази сутрин Биволъ сигнализира за еко-престъплението Областния управител на Бургас Вълчо Чолаков. Областна управа е пряко отговорната институция за спазването на концесионните договори и задълженията за стопанисване на плажовете. Очакваме реакция и становище оттам.

Плажът Несебър-юг беше ударно отдаден на концесия в началото на годината от Министерството на туризмана фирмата „Ауто фактор“, която е собственост на свързания с бившата групировка ВИС-2 Кирил Спасов.

Друга фирма на Спасов – Ирида-71 е  концесионер на „Какао бийч” в Слънчев бряг.

До лятото на 2012 г. мажоритарен собственик на „Ирида-71“ е бил Радостин Бързанов-Радо Слънцето, бивш бодигард на Васил Илиев и след това на брат му Георги Илиев.

Сред бизнес връзките на Спасов и Слънцето е и Веселин Стоименов, който беше застрелян в началото на януари 2016. Както разкри „Биволъ“, Стоименов стоеше и зад фирмата-наемател на лодките за разходка по река „Ропотамо“, която започна незаконно и безцеремонно да строи и да лее бетон в самия резерват и беше спряна едва след публикациите в нашата медия. /виж туктуктуктук/

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English