Разследвани за ощетяване на НЕК с 90 милиона имат действащ договор за износ на ток

Екип на Биволъ

Capture-2013-04-12-at-12.07.59

Енергийна финансова група, съсобственост на Николай Вузев и Богомил Манчев има действащ договор за износ на ток с НЕК, това стана ясно от разсекретените днес от МИЕТ договори в енергетиката.

Николай Вузев, като представител на “Енергийна Финансова Група” АД е съосновател на “ЕФТ-България”. Съдружник е датската фирма EFT Holdings, представлявана от сърбина Младен Стийович. В управителния съвет влиза и Андрей Кристоф от IPN, която е обект на отделно разследване на Биволъ.

“ЕФТ – България” през 2005 г. става първата компания получила лиценз за търговия с ток от ДКЕВР. В аргументацията към доклада за лиценза правният отдел на ДКЕВР цитира писмо на НЕК, определящо като “коректно” партньорството с фирмата майка EFT Group, която е купувала ток от българския монополист през 2002, 2003 и 2004 г.

Отношенията на НЕК и EFT Group не винаги са били безоблачни. През май 2002 г. гръмва новината, че НЕК е засякла нелегален пренос на 396 млн. киловата ток от Румъния за Гърция, за който не е получила транзитни такси. Фирмата посредник за износа, който трябвало да се осъществи през Сърбия и Македония, е именно EFT Group.·ENERGY FINANCING TEAM AG на сръбския олигарх Вук Хамович. За нейните перипетии с британското правосъдие е писано в Mediapool (автор е редакторът на Биволъ Атанас Чобанов) още през 2010 г.

Отношенията на НЕК с “ЕФТ-България” и IPN са в основата на шумното, прекратено и отново започнато прокурорско дело за неизгодни енергийни договори, довели до щети за 90 млн лева за държавата.

Прокуратурата започна да разследва сделките за тока след като Петър Пенчев от НД « Екогласност” внесе сигнал на 31.07.2006 г. Проверката е смачкана от прокурор Христо Граматиков, но Пенчев обжалва във ВКП, откъдето връщат сигнала за подновяване на проверката в СГП. На 26.05.2009 софийският градски прокурор Пламен Панайотов постановява, че има “достатъчно данни за извършено престъпление” и образува досъдебно производство. През 2011 г. е готова и експертизата, която установява щети за държавата за 90 млн.лв. Панайотов се готви да внесе делото в съда, но е отстранен от делото по жалба на бивш шеф на НЕК, замесен в сделките. Досъдебното производство е поверено на прокурур Георги Тафров, който пренебрегва напълно експертизата и прекратява делото на 12.01.2012 г. Постановлението за прекратяване на случая е потвърдено в Апелативна прокуратура от Стойчо Ненков на 29.10.2012 и окончателно затвърдено от Христо Граматиков, който вече е върховен прокурор, на 06.12.2012 г.

След като Яне Янев изнесе в публичното пространство информация от договорите между НЕК и EFT спряното дело беше възобновено, а главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че груба юридическа грешка е довела до прекратяването на разследването. Зам. главният прокурор Галина Тонева бе принудена да подаде оставка. Срещу нея и други тримата прокурори Тафров, Ненков и Граматиков прекратили разследванeто беше образувано дисциплинарно производство.

През 2010 г. прокурори са поискали от Андрей Кристоф подкуп от 150 000 евро, за да прекратят проверката, твърди самият Кристов в запис публикуван от Биволъ. Според него аудиозаписът от срещата, на която му е поискан подкуп се пази в Москва и ще излезе в руските медии ако той бъде притиснат. Сред имената споменати от Кристоф отчетливо се чува “Василев”.

Офертата за подкуп е била подновена и след възобновяването на разследването в началото на 2013 г. твърди още Кристоф. До момента няма реакция от страна на прокуратурата на тези твърдения.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also