Моника Йосифова връща парите от скандалния европроект

Екип на Биволъ

Фирмата на Моника Йосифова Актив Груп се отказва от скандалния проект финансиран от Европейския парламент и ще възстанови аванса от 29 679.93 евро, получен малко след като Йосифова сключи граждански брак с председателя на ПЕС Сергей Станишев. Това пише в писмо изпратено до редакционния мейл на Биволъ, подписано лично от Моника Йосифова.

Подробности за този грант бяха разкрити в серия от публикации на Биволъ от октомври-ноември 2013 г.. От Европейския парламент отхвърлиха съмненията за конфликт на интереси, но отказаха да предоставят подробната финансова информация за изразходването на гранта. Българските медии мълчаха за случая, докато информацията не излезе в списание “Шпигел” в самия край на 2013 г. Преди това презентация на Биволъ в Съвета на Европа беше грубо цензурирана от организаторите именно заради споменаването на този случай.

След публикацията в “Шпигел” със случая се заеха евродепутати, които поискаха бюджетната комисия на Европейския парламент да провери този грант.

Моника Йосифова оценява медийния интерес и предстоящата проверка на гранта като “опити, той да бъде натоварен с необосновани и злонамерени обвинения, да бъде употребен безпринципно и спекулативно в политически противоборства”. Тя също отхвърля съмненията за конфликт на интереси.

Не става ясно обаче защо проектът е прекратен и парите ще бъдат върнати, след като·Актив Груп не вижда нищо нередно.

Биволъ ще настоява случаят да бъде разгледан в Европейския парламент и да бъде направен пълен анализ за това има или няма конфликт на интереси.

Ще настояваме също така Съвета на Европа да се извини за безпрецедентната цензура на нашата презентация и да бъде проведено независимо разследване, за да се установи дали цензурирането не е следствие от политически натиск от най-високо равнище в ПЕС и Европейските институции.

Ето и пълният текст на писмото на Моника Йосифова, подписана тук като Станишева:

Уважаеми колеги,

През изминалата седмица агенция „Актив груп” ЕООД изпрати писмо до Европейския парламент, с което уведомява институцията, че прекратява изпълнението на проекта „Как разбираме Европейския парламент”. Всички инвестирани до момента средства в проекта са собствени на агенцията. Полученият аванс в размер на 29 679.93 евро ще бъде възстановен.

Агенция „Актив груп” ЕООД сключи този договор след участие в открита конкурсна процедура, обявена на страницата на Европейския парламент и беше одобрена да подпише рамково споразумение за партньорство с престижната институция през 2012 г.

Това е категорично признание за професионализма на екипа ни и за качествата на представения проект.

В последните месеци обаче, сме свидетели на поредица от опити, той да бъде натоварен с необосновани и злонамерени обвинения, да бъде употребен безпринципно и спекулативно в политически противоборства. Като агенция, която гради своята професионална репутация повече от 12 години, за нас е невъзможно да поставим под риск смисъла и целите на този проект. Дейностите, заложени в него имат за цел да изграждат доверие, а не да служат за храна на нездрави политически интереси.

Този проект вече предизвика интерес в българските медии и отговора на г-жа Marjory van der Broeke, началник на прес отдела на ГД „Комуникации” на Европейския парламент, изпратен до тях беше достатъчно красноречив – проектът е разгледан и одобрен от независима комисия за оценка, съставена от 6 члена от различни служби на Европейския парламент. Нашето предложение е отговорило на всички критерии за подбор и е класирано като едно от най- добрите.

Независимо, че има ясно опровержение от страна на Европейския парламент на всички безпочвени твърдения, спекулациите по темата не спират. Нещо повече – стигат до степен да се поставят под съмнение дори утвърдени и прозрачни механизми за провеждане на конкурсни процедури за избор на партньори на ЕП, чрез каквато процедура нашата агенция бе допусната за участие като партньор на ЕП през 2012 г.

Смятаме за свое професионално задължение да пазим репутацията на партньорите си, да не позволяваме да се руши смисъла на проектите, по които работим и да даваме пример за коректно пазарно поведение. Ето защо взехме трудното решение да прекратим участието си в този проект, поемайки отговорността на всички произтичащи от това задължения и отговорности.

С уважение,

Моника Станишева

Управител

„Актив груп” ЕООД

Биволъ припомня:

На 15 юни 2012 г. Моника Йосифова е подписала от името на фирмата “Актив Груп” декларация, че не е в конфликт на интереси. Тя е част от документацията за кандидатстване за грант на Европейския парламент по програмата на Главна дирекция “Комуникации” за популяризиране на работата на Европейския парламент в България и евроизборите.

Capture_2014-01-08_a_17.28.31

Capture_2014-01-08_a_17.28.41

Към този момент Моника Йосифова е във фактическо съжителство със Сергей Станишев, председател на БСП и двамата имат едногодишна дъщеря. През септември същата година Станишев беше избран за председател на ПЕС – Партията на европейските социалисти.

Разплащанията по този проект започват през пролетта на 2013, приблизително в периода когато Моника Йосифова и Сергей Станишев стават съпрузи по закон – 20 май 2013. През месец май на “Актив Груп” е платен първият транш от 29 679,93 евро по този проект. Това става ясно от документите поискани и получени от Биволъ на базата на Регламент 1049/2001.

От “няма конфликт” до “това мирише на възползване”

Още в началото на ноември миналата година Биволъ зададе въпроса на ЕП дали случаят не представлява конфликт на интереси. От Главна дирекция “Комуникации” отговориха на 6 ноември 2013, че няма такъв, тъй като проектът отговаря на всички критерии на Европейския парламент и Моника Йосифова “не получава заплата по този проект”.

Capture_2014-01-08_a_17.48.50

В последния си брой за 2013 г. авторитетното немско издание “Шпигел” публикува дописка по темата под заглавие “Съмнителен ПР-договор”. В материала се акцентира върху политическия проблем, който този договор създава за председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Евродепутатката Инге Гресле, член на Комисията по бюджетен контрол е поискала проверка на този договор защото счита, че случаят “мирише на възползване”.

Шпигел цитират и Главна дирекция “Комуникация” на ЕП, които нямали идея за роднинската връзка на Моника Йосифова и Сергей Станишев когато възлагали гранта и също не виждат конфликт на интереси.

Финансовите параметри на договора остават тайна

Биволъ поиска да се запознае и с анексите към договора, в които са финансовите параметри на проекта с точните разчети: заплати за IT специалисти, хостинг, консумативи и др. До момента по този проект фирмата на Моника Йосифова е изградила уеб сайт с безплатния софтуер WordPress, който едва ли струва повече от 1000 лв. Организиран е и конкурс за детска рисунка в шест града, но както проведените, така и планираните мероприятия изглеждат в пъти по-евтини от предвидените за проекта 128 000 евро, от които 60 000 са от джоба на европейските данъкоплатци.

Достъпът до финансовите документи ни беше отказан на 20 декември миналата година с аргумента, че ако те бъдат обнародвани ще се засегне “фирмената тайна”. Освен това според европейските чиновници “липсва надделяващ обществен интерес”.

Натиск над медиите и цензура на “Грантгейт”

Публикацията на Биволъ за скандалния грант от октомври 2013 беше премълчана от всички български медии с изключение на Mediapool, Капитал и агенция ПИК.

Споменаването на трудностите да се получи публична информация именно за този договор стана причина журналистите на Биволъ да бъдат цензурирани в Съвета на Европа.

Постигнатият ефект обаче беше точно обратния – от случая се заинтересуваха европейските медии, както личи от публикацията на Шпигел., която макар и със закъснение получи широко отразяване. 

Междувременно от документи изтекли в БСП-лийкс стана ясно, че още през 2009 г. Моника Йосифова е имала активна политическа роля в  БСП, като е оркестрирала политически медийни кампании в полза на партията.

 Този факт обещава интересно развитие на изслушванията в Бюджетната комисия, тъй като конфликтът на интереси очевидно не се ограничава със съпружеските отношения на Моника Йосифова и Сергей Станишев.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find the article interesting and useful, you can support us to continue to do independent investigative journalism.

Включете се с Данъкъ Биволъ! Support Bivol

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10.00€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10.00€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Please, read our Terms and conditions here.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Bivol is not recording the number of your bank card. The card payments go through Stripe. Card donations for Bivol are managed by the French NGO Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

IBAN: BG27 ESPY 4004 0065 0626 02
BIC: ESPYBGS1
Титуляр/Account Holder: Bivol EOOD

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 0 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 5,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb
Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

 

 

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also

%d блогъра харесват това: