Европейската комисия не вярва на българския сертифициращ орган за ПРСР и няма да завери сметките за 2015. Това означава, че близо 1,1 млрд. лева по ПРСР и директните плащания за агроекология няма да бъдат възстановени в график. Непризнаването на сертифициращия орган като легитимен е и заплаха за окончателно отказване на плащанията, което може да дестабилизира бюджета.

Все пак на властта е дадено време да изпълни спешен екшън план до октомври, когато е насрочена среща в Брюксел – става ясно от писмото от 9 страници с приложенията, изпратено до ДФЗ, Министерството на земеделието и Постоянния представител на България към ЕС на 29 април т.г.

Освен Мярка 214 за агроекология под въпрос е и Мярка 213 „Плащания по Натура 2000 за земеделски земи“. Нередности и липса на прозрачност са установени и в обществените поръчки на Общинската Мярка 321.  От българска страна не са докладвали коректно сгрешените обществени поръчки, като Комисията мисли, че те са за много по-голяма сума.

За безобразните злоупотреби с парите по тази мярка стана ясно и от серия разследвания на Биволъ (виж тук и тук), която е с продължение. По нея са строени стадиони и спортни зали в малки населени места, като цените са многократно завишавани. На водещата снимка в статията се вижда и какво е състоянието на архива на „Селската програма“.

Селскостопанските плащания са и единствените европлащания, които се управляват с Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), която не осигурява никаква прозрачност за действията на разплащателната агенция. ДФЗ отказва да работи с новата и много по-прозрачна система ИСУН с претекста, че чиновниците не били обучени.  Истинската причина обаче е, че там не обичат обществения контрол и публичността.

Заключението на Дирекция „Земеделие“ на Еврокомисията (DG Agri) е, че слабостите на надзорния контрол в разплащателната агенция (ДФЗ) не защитават финансовите интереси на Европейския съюз.

До юни 2015 г. сертифициращия орган е „Делойт България“, а от 01.12.2015 е „Гран Торнтън“. Реално работата на сертифициращата компания е започнала чак през януари 2016. Вината за това забавяне е на Министерството на земеделието и на ДФЗ. През 2014 и 2015 г. КЗК на два пъти отменя решение на Министъра на земеделието за процедура на избор на сертифициращ орган заради нередности.

Предварителни проверки на терен не са правени изобщо – пише в писмото. Последващите проверки обаче няма как да дадат резултат, защото селскостопанските дейности извършени през 2015 г. са приключили. Образно казано: екологичните тикви и гъби, финансирани по Мярка 214 – „Агроекологични плащания“, вече са обрани, или просто са оставени да изгният, защото парите са взети предварително от бюджета. Няма как да се установи дали изобщо ги е имало и в какви количества.

Биволъ публикува писмото, което вчера стана обект на политически нападки между БСП и ГЕРБ, след като Корнелия Нинова заяви, че са спрени плащания за над 1 млрд. лева. От ГЕРБ репликираха, че такова писмо не съществува.

Европейската комисия заяви на запитване изпратено от Биволъ, че няма да коментира нищо, тъй като няма окончателно решение на Комисията.

Eu-Letter-Small

 

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English