Европейската комисия не вярва на българския сертифициращ орган за ПРСР и няма да завери сметките за 2015. Това означава, че близо 1,1 млрд. лева по ПРСР и директните плащания за агроекология няма да бъдат възстановени в график. Непризнаването на сертифициращия орган като легитимен е и заплаха за окончателно отказване на плащанията, което може да дестабилизира бюджета.

Все пак на властта е дадено време да изпълни спешен екшън план до октомври, когато е насрочена среща в Брюксел – става ясно от писмото от 9 страници с приложенията, изпратено до ДФЗ, Министерството на земеделието и Постоянния представител на България към ЕС на 29 април т.г.

Освен Мярка 214 за агроекология под въпрос е и Мярка 213 „Плащания по Натура 2000 за земеделски земи“. Нередности и липса на прозрачност са установени и в обществените поръчки на Общинската Мярка 321.  От българска страна не са докладвали коректно сгрешените обществени поръчки, като Комисията мисли, че те са за много по-голяма сума.

За безобразните злоупотреби с парите по тази мярка стана ясно и от серия разследвания на Биволъ (виж тук и тук), която е с продължение. По нея са строени стадиони и спортни зали в малки населени места, като цените са многократно завишавани. На водещата снимка в статията се вижда и какво е състоянието на архива на „Селската програма“.

Селскостопанските плащания са и единствените европлащания, които се управляват с Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), която не осигурява никаква прозрачност за действията на разплащателната агенция. ДФЗ отказва да работи с новата и много по-прозрачна система ИСУН с претекста, че чиновниците не били обучени.  Истинската причина обаче е, че там не обичат обществения контрол и публичността.

Заключението на Дирекция „Земеделие“ на Еврокомисията (DG Agri) е, че слабостите на надзорния контрол в разплащателната агенция (ДФЗ) не защитават финансовите интереси на Европейския съюз.

До юни 2015 г. сертифициращия орган е „Делойт България“, а от 01.12.2015 е „Гран Торнтън“. Реално работата на сертифициращата компания е започнала чак през януари 2016. Вината за това забавяне е на Министерството на земеделието и на ДФЗ. През 2014 и 2015 г. КЗК на два пъти отменя решение на Министъра на земеделието за процедура на избор на сертифициращ орган заради нередности.

Предварителни проверки на терен не са правени изобщо – пише в писмото. Последващите проверки обаче няма как да дадат резултат, защото селскостопанските дейности извършени през 2015 г. са приключили. Образно казано: екологичните тикви и гъби, финансирани по Мярка 214 – „Агроекологични плащания“, вече са обрани, или просто са оставени да изгният, защото парите са взети предварително от бюджета. Няма как да се установи дали изобщо ги е имало и в какви количества.

Биволъ публикува писмото, което вчера стана обект на политически нападки между БСП и ГЕРБ, след като Корнелия Нинова заяви, че са спрени плащания за над 1 млрд. лева. От ГЕРБ репликираха, че такова писмо не съществува.

Европейската комисия заяви на запитване изпратено от Биволъ, че няма да коментира нищо, тъй като няма окончателно решение на Комисията.

Eu-Letter-Small

 

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

281 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5117 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English