1300 фалшиви заявления за гласуване от Турция (обновена)

Екип на Биволъ

MFA-2011-10-09-00.11.16
Страницата на МВнР на 8 октомври 2011 през нощта. На 9-ти сутринта списъкът с адресите на гражданите беше премахнат

Точно 1536 български граждани, живеещи в Турция са заявили повече от един път, че ще гласуват на президентските избори извън България. Става въпрос за лица, за които съвпадат както трите имена, така и техният пълен постоянен адрес на местоживеене в България.

Обновено в понеделник, 10-ти октомври: След ръчна проверка на всички дублирани имена и адреси бяха идентифицирани 1331 “фалшиви” заявления от Турция и 41 извън Турция.

Това се открива в списък публикуван на страницата от МВнР на 7-ми или 8-ми октомври 2011, който съдържа трите имена на 36080 лица, заедно с пълните им постоянни адреси в България. За сравнение от всички държави извън Турция са подадени само 41 дублиращи се заявления.

Анализът на данните от скандалния списък беше направен от участници в инициативата “Искаме да гласуваме”, които по-рано протестираха срещу ограниченията за приемане на заявления, поради формализъм и буквоядство в българските мисии в чужбина. Заявленията, основно от страни в Западна Европа, бяха отхвърляни с различни аргументи – били попълнени на латиница, а не на кирилица, не били “по образец”, не били подадени в единствено правилния формат PDF и други. Освен това МВнР заблуди гражданите с информация, че в места където има почетни консули на България са нужни само 20 заявления. В резултат на това в три града в Германия не бяха разкрити секции за гласуване, тъй като бяха подадени повече от 20, но по-малко от задължителните 100 заявления.

Закъснялата и на места липсваща разяснителна кампания за предстоящите избори доведе до там, че в Барцелона и Милано, където на миналите избори са гласували над 1000 българи изобщо няма да има разкрити секции.

Новият скандал, в който са замесени МВнР и ГРАО е двоен: от една страна са публикувани в нарушение на закона лични данни, директно излагащи на опасност имотите и жилищата на сънародниците ни, които повечето време в годината живеят извън страната. От друга страна ГРАО не проверяват дублиращите се и следователно фалшиви заявления, чийто брой в Турция е значителен. На базата на броя на заявленията, включително и фалшивите, ЦИК решава в кои градове в чужбина да бъдат отворени секции за гласуване.

Следният анализ показва, че броят на местата за гласуване в Турция се увеличава на всеки избори, а в западните страни намалява (Испания е едно изключение).

Турция
2011 : 23
2009 : 17

САЩ
2011 : 14
2009 : 18
2005 : 44

Испания
2011 : 23
2009 : 19

Франция
2011 : 4
2009 : 6

Великобритания
2011 : 3
2009 : 3
2005 : 11

“Точно както прогнозирахме, не беше засегната по никакъв начин Турция, където се наблюдава нарастване на броя на градовете, в които ще се гласува с 41%! Трудностите удариха отново българите в Западна Европа, САЩ и Австралия, където броят на градовете продължава да намалява – 21% по-малко тази година. Като илюстрация – във Франция секция няма да бъде открита в Mарсилия, въпреки че там на избори 2009 гласуваха близо 400 души” – обобщи Стефан Манов, математик от Тулуза, потърсен за коментар от Биволъ.

Според Манов, който активно е наблюдавал изготвянето на новия Изборен кодекс, спадът на общия брой градове в чужбина, в които ще има секции е пряк резултат на трудностите, заложени от законодателя и самата идея за подаване на заявления. В новия ИК отпадна възможността да се разкриват секции по преценка на посланика и се утежни силно процедурата за подаване на заявления в електронен формат, който задължително трябва да е PDF по изискване на ЦИК.

Скандалът с големия брой фалшиви заявления от Турция обаче показва, че има и друга причина за големия брой секции там, която вече е от компетентността на прокуратурата.

(Обновено в  20 ч. на 9 октомври 2011)

Временните обществени съвети на българите в чужбина публикуваха и изпратиха до медиите декларация по повод на изтеклите лични данни. Биволъ публикува пълния текст без редакция.

Обръщение във връзка с публикуването на лични данни на българите от чужбина на Интернет страницата на МВнР

На 8 Октомври МВнР публикува на своята Интернет страница, в нарушение на Закона за защита на личните данни, имената и постоянните адреси на 36 081 български граждани живеещи в чужбина. Този незаконен акт на МВнР е уви логично продължение на хаотичните действия в последните дни както на ЦИК, така и на МВнР, имащи за резултат затрудняване на вота в чужбина и нарушаване на фундаментални конституционни права на българите живеещи зад граница.

Проверка на публикувания от MВнР списък на заявилите намерение за гласуване в чужбина показва, че десетки редовно подадени заявления за гласуване от българи в Европа и САЩ не са били взети предвид, докато същевременно в южната ни съседка са регистрирани по няколко пъти едни и същи лица с очевидно фалшиви заявления (регистрирани са над 1500 такива заявления – 1300 по последни данни). Това има за непосредствен ефект драстично намаляване, с над 30%, на броя градове с изборни секции в Европа и САЩ спрямо последните избори през 2009. Дори в градове, в които всички възможни и невъзможни изисквания на закона бяха изпълнени, изборни секции не бяха открити : Флоренция, Лил, Марсилия, Дармщад, Магдебург, Хамбург, Сургут… списъкът е дълъг.·Градове· като Барцелона, където наскоро бе назначен и почетен консул,· въобще пък изчезнаха от изборната карта с 0 подадени заявления според МВнР.

Дали всички тези действия нямат за по-далечна цел евентуално касиране на гласуването в чужбина?

Очевидно е, че тези контрапродуктивни резултати се дължат именно на промените в изборното законодателство, приети на доверие от мнозинството народни представители. Вносителите на Изборния кодекс следва да понесат своята политическа отговорност!

Настоящата система за фактически активна регистрация в чужбина, освен че противоречи на конституционната норма за равнопоставеност на избирателите, е занапред напълно компрометирана.

Дори днес, над 600 хиляди български граждани добросъвестно са декларирали пред българската администрация своя настоящ адрес в чужбина. Крайно време е държавата да използва тази старателно прикривана информация налична в регистрите на населението, както за отваряне на избирателни секции в чужбина, така и за да съставя избирателните списъци там по настоящ адрес.

Призоваваме отново народните представители и правителството, за спешни промени на гласуването в чужбина и съставяне на постоянни избирателни списъци в чужбина по настоящ адрес, и след надлежно регистриране.

България не свършва на гранично-пропускателния пункт.

България е там, където има българи !

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Включете се с Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен спомоществовател с опцията Месечен Данъкъ. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Избрахте да дарите 10€ Месечно

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 10€ Месечно

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5€

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

лв.
 
The current exchange rate is 1.00 EUR equals 2,00 BGN.
Възможности за плащане
Информация за Вас

Внимание: с този метод сумата ще е в лева, а не в евро. Можете да изпратите "Данъкъ Биволъ" електронно през Epay.bg или с банков превод. От територията на България можете също да изпратите пари в брой през EasyPay, или да направите превод през банкомат, поддържащ услугата B-Pay.    

Обща сума: 10,00 лв.

Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

SMS код BIVOL

За да подкрепите с малка сума нашите разследвания и автори, можете да изпратите SMS на кратък номер. Ще получите с обратен SMS линк към нашия архив.

  • Изпрати 1,2 лв. на номер 1851 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 2,4 лв. на номер 1092 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 4,8 лв. на номер 1094 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ
  • Изпрати 12 лв. с два смс-а на номер 1096 с код BIVOL и получи достъп до Архивите на Биволъ

Сумите са с включен ДДС. Моля, имайте предвид, че това е най-неефективният начин да подпомогнете Биволъ, тъй като комисионната на мобилните оператори достига 60%. Ако имате възможност, използвайте някой от другите методи на плащане.

Криптовалути

За да ни изпратите биткойни сканирайте QR кода или използвайте един от двата адреса: Standard: 1EY3iwkPXiby6XFsyCcVPGZPYCGPbPeVcb

Segwit: bc1ql28g7qnvdmenrzhhc7rtk0zk67gg4wd9x9jmmc

Вижте също / Read Also