На прощаване...

ВСС отмени наказанието “забележка” за прокурора набил дете

Димитър Петров е известен с отказа да образува дело срещу Делян Пеевски и прекратяването на "Яневагейт"
Екип на Биволъ

Прокурорската колегия на ВСС е отменила наказанието “Забележка” спрямо Димитър Франтишек Петров, което му беше наложено за груба разправа с ученик.

Това се е случило по време на заседанието на 27 септември, а протоколът не споменава мотивите на висшите магистрати. Записано е единствено, че с решението се “отменя наложеното със Заповед № 1738/07.06.2017 г. на административния ръководител на Софийска градска прокуратура дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от ЗСВ – „забележка“, на Димитър Франтишек Петров – прокурор в Софийска районна прокуратура, в момента командирован в Софийска градска прокуратура.”

Инцидентът датира от края на месец март, когато Димитър Петров нападнал, душил и бил дете в училищната лавка, защото го прередило на опашка. Педагозите от училището и родителите подали жалби в полицията. След това административният ръководител на СГП Емилия Русинова влязла в контакт с тях и с родителите на детето и оказала натиск да се потули скандала.

Биволъ публикува информация за случая на 24 април, след което сезира ВСС и неговия Инспекторат. Оттам не намериха основание да се самосезират срещу острието на СГП Димитър Франтишек Петров, известен с отказа да образува дело срещу Делян Пеевски по обвинение в набеждаване и прекратяването на досъдебното производство по случая #Яневагейт.

Първоначално сигналът беше върнат от Инспектората, защото не съдържал конкретни данни за твърдяните нарушения – точното време и място на произшествието, например. Такива бяха предоставени.

В крайна сметка обаче Инспекторатът излезе със становище, че отказва да се занимава със случая. Оправданието на съдебните инспектори е, че вече има административно наказание “Забележка” наложено от шефа на СГП Емилия Русинова на Димитър Петров.

Съдебната власт обича Франтишек

Хронологията на актовете на прокуратурата изложена в отговора на ВСС е важна, защото показва как съдебната власт координира усилията си, за да „избели“ прокурор Димитър Франтишек и неговата административна ръководителка Емилия Русинова, и да им спести всякакви неприятности въпреки категоричните данни, че и двамата са уронили сериозно престижа на съдебната власт.

Стана ясно, че е имало проверка от специализираното звено “Антикорупция”. Според прокурор Илиян Рангелов от СГП е установено, че има

„достатъчно данни за това, че Димитър Франтишек Петров е извършил престъпление по чл. 130 ал. 2 от НК, като на 20.03.2017… е нанесъл удар с шамар по лицето на Людмил Асенов, с който му причинил болка и зачервяване на дясната буза на лицето“.

Но досъдебно производство в крайна сметка не е образувано, тъй като срещу Димитър Франтишек Петров имало и частна тъжба на пострадалия (вероятно от неговите родители) до съответния компетентен съд. Прокурор Рангелов е издал постановлението за прекратяване на проверката на 17.05.2017. Това е седмица след първоначалния сигнал до ВСС и три седмици след публикацията.

Месец след публикацията, излагаща фактите, и две седмици след сигнала до ВСС се е задействала и административната ръководителка на Франтишек. Емилия Русинова образува дисциплинарна преписка, която приключва на 07.06.2017 с наложено наказание „Забележка“.

Интерпретацията, която Русинова прави на случилото се е, че след като направил забележка на ученика

„да спазва реда си на оформилата се опашка, а последният му отговорил с висок и предизвикателен тон да не му се кара, го хванал за блузата в областта на яката и го изместил встрани от опашката“

За шамара, както и за престъплението, описано в прокурорската проверка, няма и дума.

Франтишек бил темпераментен

Бащата на детето разказа пред Биволъ че битият му син е със сърдечна операция и много се уплашил прокурорът да не го удари в гърдите. Подобен удар би могъл да предизвика съдечен шок, споделят специалисти. „Доколкото разбрах той го ударил по лицето. Шамаросал го е и го е хванал за гушата. Ходихме на психиатър. С травма е детето от случката… Моят син не е бит никога. Не възпитавам децата си с бой. Най-малко ще позволя „някой си“ да го „възпитава“ по този начин.“, разказва бащата.

Веднага след като завеждат заявителски материал в полицията, родителите на момчето са извикани в градската прокуратура. Русинова обяснила поведението на Димитър Франтишек с това, че бил „по-краен“ във възпитанието на децата си и такъв му бил темпераментът.

Тези действия на шефката на „темпераментния“ обвинител потвърждават порочната практика на неформални срещи със страни по висящи производства, които могат да се интерпретират и като директен натиск. Но според Инспектората на ВСС няма данни Русинова да е извършила нарушение.

В крайна сметка прокурорът Франтишек, който е един от важните фактори в „шпицкомандата“ на Сотир Цацаров, се разминава с всякаква санкция. Той все пак ще отговаря пред съда по частната жалба на бащата на детето.

***

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

При възможност, станете наш редовен месечен спомоществовател с опцията Ежемесечно дарение. Това ни помага да предвиждаме бъдещи разходи и да планираме дейността си за месеци напред.

Данъкъ Биволъ 2020

4,596€ of 100,000€ raised
Възможности за плащане
Информация за Вас

Информация за банковата карта
Плащането е защитено със SSL криптиране

Обща сума: 5.00€ Месечно

Ежемесечните плащания са възможни само през PayPal или с банкова карта Visa/Master Card* (дебитна или кредитна). С Epay са възможни само еднократни плащания: в брой на каса през EasyPay, с банков превод или на банкомат (инструкции тук). Извършвайки плащане Вие се съгласявате с Общите условия, които предварително сте прочели тук.

*Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Даренията за Биволъ с банкови карти се управляват от френската неправителствена организация Data for Reporters Journalists and Investigations - DRJI.

Вижте как да подкрепите Биволъ със SMS на кратък номер или с криптовалута тук

.

Вижте също / Read Also