На прощаване...

ВСС отмени наказанието “забележка” за прокурора набил дете

Димитър Петров е известен с отказа да образува дело срещу Делян Пеевски и прекратяването на "Яневагейт"
by Екип на Биволъ

Прокурорската колегия на ВСС е отменила наказанието “Забележка” спрямо Димитър Франтишек Петров, което му беше наложено за груба разправа с ученик.

Това се е случило по време на заседанието на 27 септември, а протоколът не споменава мотивите на висшите магистрати. Записано е единствено, че с решението се “отменя наложеното със Заповед № 1738/07.06.2017 г. на административния ръководител на Софийска градска прокуратура дисциплинарно наказание по чл. 308, ал. 1, т. 1 от ЗСВ – „забележка“, на Димитър Франтишек Петров – прокурор в Софийска районна прокуратура, в момента командирован в Софийска градска прокуратура.”

Инцидентът датира от края на месец март, когато Димитър Петров нападнал, душил и бил дете в училищната лавка, защото го прередило на опашка. Педагозите от училището и родителите подали жалби в полицията. След това административният ръководител на СГП Емилия Русинова влязла в контакт с тях и с родителите на детето и оказала натиск да се потули скандала.

Биволъ публикува информация за случая на 24 април, след което сезира ВСС и неговия Инспекторат. Оттам не намериха основание да се самосезират срещу острието на СГП Димитър Франтишек Петров, известен с отказа да образува дело срещу Делян Пеевски по обвинение в набеждаване и прекратяването на досъдебното производство по случая #Яневагейт.

Първоначално сигналът беше върнат от Инспектората, защото не съдържал конкретни данни за твърдяните нарушения – точното време и място на произшествието, например. Такива бяха предоставени.

В крайна сметка обаче Инспекторатът излезе със становище, че отказва да се занимава със случая. Оправданието на съдебните инспектори е, че вече има административно наказание “Забележка” наложено от шефа на СГП Емилия Русинова на Димитър Петров.

Съдебната власт обича Франтишек

Хронологията на актовете на прокуратурата изложена в отговора на ВСС е важна, защото показва как съдебната власт координира усилията си, за да „избели“ прокурор Димитър Франтишек и неговата административна ръководителка Емилия Русинова, и да им спести всякакви неприятности въпреки категоричните данни, че и двамата са уронили сериозно престижа на съдебната власт.

Стана ясно, че е имало проверка от специализираното звено “Антикорупция”. Според прокурор Илиян Рангелов от СГП е установено, че има

„достатъчно данни за това, че Димитър Франтишек Петров е извършил престъпление по чл. 130 ал. 2 от НК, като на 20.03.2017… е нанесъл удар с шамар по лицето на Людмил Асенов, с който му причинил болка и зачервяване на дясната буза на лицето“.

Но досъдебно производство в крайна сметка не е образувано, тъй като срещу Димитър Франтишек Петров имало и частна тъжба на пострадалия (вероятно от неговите родители) до съответния компетентен съд. Прокурор Рангелов е издал постановлението за прекратяване на проверката на 17.05.2017. Това е седмица след първоначалния сигнал до ВСС и три седмици след публикацията.

Месец след публикацията, излагаща фактите, и две седмици след сигнала до ВСС се е задействала и административната ръководителка на Франтишек. Емилия Русинова образува дисциплинарна преписка, която приключва на 07.06.2017 с наложено наказание „Забележка“.

Интерпретацията, която Русинова прави на случилото се е, че след като направил забележка на ученика

„да спазва реда си на оформилата се опашка, а последният му отговорил с висок и предизвикателен тон да не му се кара, го хванал за блузата в областта на яката и го изместил встрани от опашката“

За шамара, както и за престъплението, описано в прокурорската проверка, няма и дума.

Франтишек бил темпераментен

Бащата на детето разказа пред Биволъ че битият му син е със сърдечна операция и много се уплашил прокурорът да не го удари в гърдите. Подобен удар би могъл да предизвика съдечен шок, споделят специалисти. „Доколкото разбрах той го ударил по лицето. Шамаросал го е и го е хванал за гушата. Ходихме на психиатър. С травма е детето от случката… Моят син не е бит никога. Не възпитавам децата си с бой. Най-малко ще позволя „някой си“ да го „възпитава“ по този начин.“, разказва бащата.

Веднага след като завеждат заявителски материал в полицията, родителите на момчето са извикани в градската прокуратура. Русинова обяснила поведението на Димитър Франтишек с това, че бил „по-краен“ във възпитанието на децата си и такъв му бил темпераментът.

Тези действия на шефката на „темпераментния“ обвинител потвърждават порочната практика на неформални срещи със страни по висящи производства, които могат да се интерпретират и като директен натиск. Но според Инспектората на ВСС няма данни Русинова да е извършила нарушение.

В крайна сметка прокурорът Франтишек, който е един от важните фактори в „шпицкомандата“ на Сотир Цацаров, се разминава с всякаква санкция. Той все пак ще отговаря пред съда по частната жалба на бащата на детето.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also