Съмнения за възползване от служебно положение и конфликт на интереси на бъдещия еврокомисар:

Мария Габриел не е декларирала преференциален наем от Софийска община

Договорът със скандалната фирма Заводпроект е сключен през 2010 г. Габриел е плащала близо три години 400 лв. на месец за луксозен апартамент в Лозенец.
Екип на Биволъ

Бъдещият еврокомисар и два мандата евродепутат Мария Габриел се е уредила с наем на луксозно общинско жилище на четири пъти по-ниска цена от пазарната. Договорът за апартамент на ул. Никола Вапцаров 25 в Лозенец е сключен през октомви 2010, когато Мария Неделчева вече е евродепутат с 30 000 лв. месечен доход. През май 2013 г. тя е напуснала жилището, съобщиха от Пресцентъра на ГЕРБ в отговор на въпроси на Биволъ.

400 лв месечно за 128 кв.м. в тази луксозна сграда в Лозенец не са непосилен наем за евродепутат.

За евтиния апартамент на Неделчева съобщи най-напред журналистът Калин Първанов. Той твърди, че е искал да публикува материал в списание “Тема” през 2014, „Материалът не беше публикуван в сп. „ТЕМА“, тъй като с главния редактор на списанието Валери Запрянов решихме да й повярваме (че е живяла там за кратко и е напуснала жилището). Към днешна дата може да се каже, че ни е заблуждавала“ – пише сега Калин Първанов в статия, публикувана в близкото до БСП списание a-specto.

Договор със скандална общинска фирма

Проучване на Биволъ установи, че става дума за апартамент от 128 кв.м, собственост на скандалната фирма “Заводпроект”, която се прочу покрай делото за източване на Софийски имоти. За да заобиколи прякото наблюдение на разпорежданията с имоти от страна на общинарите, “Софийски имоти” ползва собствената си фирмата “Заводпроект”, на която са прехвърлени чрез заменки апетитни апартаменти в най-елитните квартали на София. В доклад на общинската Временна комисия за проверка на дейността на общинските фирми от 2004 г. е записано черно на бяло следното:

„В списъка от сделки на „Софийски имоти“ ЕАД има замени, чиято целесъобразност може да се оспори. Пример за това са замените с дъщерната фирма „Заводпроект“ ЕООД в периода 2002-2003 г. … На практика с тях е извършено преливане на активи от „Софийски имоти“ ЕАД към негово дъщерно дружество. Комисията не разполага с данни за по-нататъшната съдба на апартаментите, магазините и останалите имоти, които са станали собственост на „Заводпроект“ ЕООД.“ – посочва се още в доклада.

Изброени са и конкретните недвижими блага, прехвърлени от Софийски имоти на Заводпроект – 35 имота и апартамента срещу 3 етажа от административна сграда на ул. „Гурко“ 12. Де факто това са общински имоти, тъй като са в активите на фирма, изцяло притежавана от Софийска община.

В по-ранно разследване Биволъ установи, че два от тези апартаменти са заменени през 2005 г. с имот  на съпруга на злополучната кандидатка за шеф на съдебния инспекторат Веселина Тенева. Заменката е изключително неизгодна за “Заводпроект” и съответно за общината.

Един от тези апартаменти – намиращ се на първия етаж на сградата на Никола Йонков Вапцаров 25, се е паднал на Неделчева. И неговият наем също не изглежда изгоден за фирмата и съответно за общината.

« На шпакловка »

Младата евродепутатка от ГЕРБ Мария Неделчева става наемател на 1 октомври 2010 г. Според обясненията на Габриел, апартаментът е бил “на шпакловка” и договорът е предвиждал да бъдат извършени довършителни работи, а цената на наема е била определена от лицензиран оценител. Биволъ поиска да види договора, който обаче до момента на публикацията не ни беше предоставен.

В специализираните сайтове за имоти обаче се открива, че наемите в Лозенец в този период са били в диапазона 1400 – 1600 лв. или до четири пъти по-високи.

Наемът на апартамент с подобна квадратура в Лозенец се е движил в диапазона 700-800 евро.

Тази значителна разлика, както и фактът, че софийска община е управлявана от партия ГЕРБ, а Неделчева е евродепутат от същата партия пораждат съмнения за възползване от служебно положение и конфликт на интереси.

Недекларирана преференция?

“Това е единственото, което съм поискала като помощ, нищо повече”, казала пред „ТЕМА” Мария Габриел – „Не съм искала да взема, да се привилегировам от някакво положение, или да взема апартамент, или каквото и да било. Напротив, просто имах нужда наистина от помещение, в което да си стокирам част от нещата”.

Разликата между пазарната цена на наема от около 1500 лв. средно и заплащаните от евродепутата Неделчева 400 лв. за 32 месеца възлиза на близо 35 000 лв., което не е малка сума. От нея трябва разбира се да се приспаднат разходите по довършителните работи, за които не е ясно какви са и защо изобщо Габриел е трябвало да ги извършва, ако е ползвала апартамента само за склад.

По-притеснителното е, че в имотните декларации на евродепутатите има графа, в която да се запишат такива помощи в натура и финансов интерес. В декларацията на Мария Габриел от 2012 г. тя е празна.

96848 19 03 2012

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also