Capture_decran_2013-01-03_a_01.54.20

Изваждане на земи от горския фонд, продажба на занижена цена на подставени лица и препродажба на много по-висока цена на приближен на властта инвеститор – тази схема на управляващите, разкрита най-напред с дюните в Несебър се повтаря и в други сделки с апетитни земи по морето, установи проверка на Биволъ.

Примерът, който следва е документиран, но е налична информация, че министерството вече е подписало за още няколко апетитни морски парцела продадени по същата схема.

На 19.11.2010 г. Министерството на Земеделието продава терен от 8902 кв/м. на фирмата „Крим 2002“ за 316 666,67 лв. или 35 лв на кв/м.

Capture_decran_2013-01-03_a_01.16.59

На 20.09.2011 Крим 2002 продава същия терен на инвеститора „Форт Нокс“ ООД за 900 000 лв. или близо три пъти по-скъпо от цената на закупуване от държавата.

Инвеститорът може да потрива доволно ръце, защото реалната пазарна цена в района е около 240 лв/кв.

Така всички по веригата са удовлетворени за сметка на държавния и общинския интерес. Вероятно ще бъде удовлетворена и службата БОРКОР, която вече може да опише подробно тази схема и да изготви стратегии за противодействие. Не е ясно обаче кой ще потърси сметка на тези държавни служители, които са ощетили обществото с милиони, тъй като до момента прокуратурата е големият липсващ в скандала „Дюнигейт“.

Capture_decran_2013-01-03_a_01.54.42

На въпросния терен (в червеното каре на заглавната снимка) има красива гора с дълготрайни и вечнозелени дървета, която скоро ще се превърне в общежития от социалистически тип, каквито „Форт Нокс“ вече са настроили на много места по Черноморието (виж следващата снимка).

Capture_decran_2013-01-03_a_01.54.04

„Форт Нокс“ е голяма българо-украинска строителна фирма, която е специално обгрижвана от бившия регионален министър, а сега президент Росен Плевнелиев.

На 29.01.2010 той лично прави първа копка на бизнес центъра „Капитал форт“ на входа на София – бул. „Цариградско шосе“ откъм Пловдив и хвали проекта.

Инвеститор в сградата е „Форт Нокс“, а консултант е „Линднер Иммобилиен Мениджмънт“, оглавявана от Росен Плевнелиев преди да стане министър.

Скандалът с тези сделки има два плана. От една страна се унищожават последните красиви кътчета – гори по морето, а както се вижда – посяга се дори на защитени зони като дюните. От друга страна преките сделки на министерството без търг и на силно занижени цени са очевидно обществено неизгодни, ощетяват сериозно държавия бюджет и попадат под хипотезата на член 220 от Наказателния кодекс: от една до шест години лишаване от свобода или от три до десет години при особено тежки случаи.

Оживлението на институциите след разкритията на Биволъ и съсредоточаването върху случая с дюните, за който е създадена специална междуведомствена комисия, всъщност целят да прикрият схемата, от която ще изникнат още скандални сделки. Тяхното разкриване е въпрос на време с методите на разследващата журналистика.

След като скандалът „Дюнигейт“ стана факт, ведомството на Мирослав Найденов дължи на обществеността и на медиите пълния списък на преките продажби без търг на земи отчуждени от горския фонд за последните три години.

Този списък би трябвало да бъде проверен подробно и от прокуратурата, която засега спи зимен сън в очакване на встъпването в длъжност на новия главен прокурор, който е известен като специалист по симулативни имотни сделки.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.