Скрито от публиката: “гнилата ябълка” ПИБ и дубайската връзка в сделката за ЧЕЗ

by Екип на Биволъ
Като отворих изпратеното от чешкия премиер, какво да видя: руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то такива, които по някаква причина са имали проблеми.” Така описа Борисов информацията за финансирането на Гинка Върбакова пред медиите, която той получил според думите му от чешкия премиер Бабиш.
 
Схемата за финансиране беше публикувана по-рано от “Лидове новини”, а информацията получена от Борисов беше веднага засекретена, защото в нея се споменавали имена на банки. 
 
Българските медии от своя страна засекретиха значителна част от статията в “Лидове новини”. Всички акцентираха върху руско-грузинската връзка с бизнесмена Паата Гамгонешвили, който се появява в базата данни “Offshore Leaks”.
 
Но нито една медия не написа, че голяма част от статията е посветена на “гнилата ябълка” ПИБ, като са цитирани разследвания на Биволъ за нейните връзки с престъпния свят.
 
Не стана съвсем ясно и за какви “офшорки” говори премиера, макар че публичната информация поне за една от тях е налична.

 

Дубайска “оШфорка” и “Сбербанк”

В интервю за Нова телевизия Гинка Върбакова отрече във финансирането на сделката за ЧЕЗ да участват “оШфорки”, както тя се изрази. Но “Лидове новини” я опроверга с информацията, че две офшорни фирми ще участват със 167 милиона евро. Същата информация фигурира и в справката изпратена на Борисов.
 
Двете офшорни фирми са Score Trade и Global Victory Trust. Според схемата изпратена от Чехия на Борисов зад Score Trade стоят две швейцарски банки Julius Baer и Vontobel, а зад Global Victory Trust стои руската Сбербанк.
 
За Score Trade в “Лидове новини” се твърди, че е свързана с руско-грузинския бизнесмен Паата Зурабиевич Гамгонеишвили. Капитал дописва, че според негови източници и Global Victory Trust е свързана с Гамгонешвили и неговия партньор Давид Коблианидзе, които продадоха мол “Парадайз” за над 250 млн. евро. 
 
Зад кого застава руската Сбербанк е въпрос за 100 милиона евро. Доказателства за връзка между Global Victory Trust и грузинските бизнесмени засега няма. Впрочем, и двамата грузинци, които имат и руски паспорти, вече са български граждани и се идентифицират със своите български ЕГН в Търговския регистър.
 
Global Victory Trust е люксембургско дружество и срещу скромна сума всеки може да се сдобие с неговата фирмена история. В документите пише, че собственик на фирмата е Global Victory Investment Limited регистрирана в ОАЕ, в зоната за свободна търговия Ras Al Khaimah, Free Trade Zone, HDS Business Centre, 3204 Jumeirah Lakes Towers, P.O. Box 309071, Dubai
 

Global Victory е собственост на дубайска фирма, регистрирана в офшорната зона Ras Al Khaimah

 
Адресът на дубайската фирма съвпада изцяло с този на Freemont Services, която предлага регистрации на фирми в една от най-секретените офшорни зони на света, където няма публичен регистър на компаниите и анонимността на реалните собственици е гарантирана.
 
В регистрите на офшорните компании не се откриват никакви данни за Score Trade, която вероятно е регистирана съвсем наскоро за целта. 

ПИБ ли? Засекретявай! 

Ходът на Борисов със засекретяването на справката от Чехия беше оправдан с информация за банки, включително такива, които “имали проблеми”. Самата справка изпратена от Чехия няма гриф за конфиденциалност. Банката с проблеми в схемата е една и тя е ПИБ (FIBANK), но по традиция и политици, и медии, избягват да я назовават. 
 
Чешкият вестник “Лидове новини” обаче няма подобни скрупули и значителна част от статията му е посветена на съмнения около банките, които ще финансират сделката. В частта за ПИБ е цитирана дипломатическата грама за банките “гнили ябълки”, която Биволъ публикува през 2011 г. като партньор на Wikileaks. 
 
“ПИБ е с единия крак в легалния бизнес а с другия в най-тъмните сфери на престъпния свят” 
Не е спестена и информацията, че ПИБ е финансирала с десетки милиони долари олигарха Христо Ковачки. Освен това е отделено място на разследванията на Биволъ за източването на банката и за нейните връзки с престъпния свят.
 
“Българският разследващ сайт Биволъ свързва ПИБ с организираната престъпна група “Килърите*”, с трафик на цигари, и дрога, и кражби на еврофондове” 
Така чешката публика беше добросъвестно информирана, че ЧЕЗ е продала бизнеса си в България на никому неизвестна фирма с финансиране от съмнителна банка и съмнителен грузинец, а всичко това е с държавна гаранция от България. 
 
Но на българската публика, обитаваща европейска територия с африкански рейтинг на свобода на словото, съвсем тенденциозно не беше казано нищо за чешките съмнения в ПИБ.
 
* По-късно връзка с “Килърите” намери и в. Капитал в свой анализ за бизнес връзките на Гинка и Славчо Върбакови. Става дума за бизнес партньора на Славчо във фирмата “В-С-О” Олег Попов, задържан заедно с Мила Георгиева, но освободен,  отново задържан със 120 кг. амфетамини и отново пуснат под гаранция.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English Russian

Вижте също / Read Also