От Лоурънс Марзук и Иван Ангеловски

Пристанищата на Румъния и България са служили като ключови транспортни възли в канала на Пентагона, през който са минали милиони куршуми и десетки хиляди оръжия съветски модел за подкрепяните от САЩ бунтовници в Сирия.

Дузини големи метални контейнери натоварени на кораба Norfolk не се отличаваха особено в хаоса на най-натовареното черноморско пристенище на 22 септември 2016 г. Но оранжевите знаци за експлозиви на всеки контейнер, внимателно завъртяни към морето на брега на бургаските докове подсказваха, че стоката не е рутинна.

Търговският кораб беше нает от подразделението за специални операции на Пентагона SOCOM, за да достави 1600 тона боеприпаси до сирийските съседки Турция и Йордания, а оттам най-вероятно на подкрепяните от САЩ сирийски бунтовници, воюващи с Ислямска държава.

Септемврийската пратка е четвъртата от този род за последните 12 месеца, пренесли общо 6300 тона източноевропейски оръжия и муниции през портовете в Констанца и Бургас към военните портове в Акаба (Йордания) и Агалар (Турция), според документите за обществени поръчки, данни от проследяване на кораби и два списъка с карго получени от Балканската мрежа за разследваща журналистика BIRN и Проектът за разследвания на организирана престъпност и корупция OCCRP. 

Само един от тези кораби, през март 2016, е носил 13 милиона куршума 35 000 ракети и 6000 оръжия. 

Оръжията и боеприпасите са доставяни до пристанищата от цяла Средна и Източна Европа, основно с камиони. 

Тази транспортна логистика е част от една от най-големите операции на Пентагона за закупуване на „съветски“ оръжия в историята му – близо 2.2 милиарда долара до 2022 г., в усилието му да въоръжи сирийските бунтовници, борещи се с Ислямска държава.

Въпреки, че SOCOM призна за наетите кораби, той отказа да потвърди крайната дестинация на оръжията. Но единствените групи в района, на които SOCOM доставя големи количества от съветски оръжия са сирийските бунтовници на север (около Турция) и на юг (около Йордания).

Сирийският военен театър

Пентагонът каза за  BIRN и OCCRP, че през 2016 е доставил екипировка на групи от „проверената сирийска опозиция“ чрез 20 доставки хвърлени от въздуха, 100 карго полета и 500 камиона. Той добави, че доставките са се увеличили едновременно с усилията за превземане на Ракка, така наречената столица на Ислямска държава.

Морският път не е единственият използван от Пентагона за транспортиране на оръжия и боеприпаси към Турция и Йордания, а оттам към сирийските бунтовници. Американските бази към летището на Констанца „Михаил Когалничеану“ и Рамщайн в Германия са били ключови точки за снабдяването, според вътрешна кореспонденция на Пентагона и подизпълнител, пожелал анонимност.

„Покрай пистите на МК („Михаил Когалничеану“) са натрупани камари от доставките на SOCOM, очакващи да бъдат експортирани“, каза подизпълнителят, добавяйки, че в някои случаи е трябвало да ги товарят в наети от самата служба самолети, за да ги превозят.

Докладите за румънския оръжеен износ за 2016 и първата четвърт на 2017 потвърждават, че властите в Букурещ са одобрили пет лиценза за транзит на оръжия и муниции от източния блок от Сърбия и България до летището „Михаил Когалничеану“. Обявената крайна дестинация е „САЩ“, техника използвана от SOCOM за улесняване на трансфера на оръжията към Сирия. 

Базата е публично призната като логистичен център на Централното командване, военният отдел на САЩ, който ръководи операциите в Сирия.

От румънските и немските военни бази, каргото се транспортира с гигантски военнотранспортни самолети C-17 до разпределителни центрове в Турция, Йордания и, от 2017 г. – Кувейт. Оттам се пренася по пътя или по въздуха към сирийските бойци, или е използвано за обучение, според доклад на Пентагона и източници, въвлечени в този процес.

Румънското и германското правителство казаха за BIRN и OCCRP, че не са в течение на тяхната роля в канала на доставки за Сирия, но през декември 2016 г. Пентагонът нареди на своите подизпълнители да спрат превоза на оръжия от Германия заради нарастващи притеснения в Берлин. 

Тази публикация е част от разследването на BIRN и OCCRP „Убийствен удар 2: Пентагонът купува за сирийските бунтовници „съветско“ оръжие за 2,2 милиарда долара

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>