Ти на мене - аз на тебе...

Синът на kръстника, който предоставил апартамент на Горанов, станал експерт в МФ

Заформя се "Кръстникгейт"
by Екип на Биволъ

Апартаментът от 181 кв.м., в който финансовият министър живее безплатно от 6 години, е собственост на Снежана Сариева, която е съпруга на неговия кръстник – Иван Сариев. За факта, че апартамента е на кръстника, съобщи в парламента самият Горанов.

Жилището в луксозния комплекс “Есте” е придобито през 2011 г. за 382 560 лв. Продавач е “Есте Пропъртис”, чиито крайни собственици са братята Домусчиеви. Горанов обитава жилището без да плаща наем от 2012 г. Освен този апартамент, Снежана Сариева е купила още два гаража в комплекса.

Справка от имотния регистър за покупката на жилището през 2011 г.

Иван Христов Сариев е син на подполковника от ДС Христо Сариев. Бил е преподавател в “сарайско-библиотекарския” УНИБИТ по специалността “Мениджмънт на информацията”. По време на Тройната коалиция е съветник на финансовия министър Орешарски. Освен това Сариев е виден масонски шеф. Има бизнес с електроника и рециклиране. Съпругата му Снежана Сариева изглежда по-активна в бизнеса в момента и за разлика от него има участия в множество фирми.

Синът на Сариеви – младши експерт в Министерството на финансите

Иван Сариев

Иван и Снежана Сариеви имат двама сина. Единият от тях, Христо Сариев, е работил в Министерството на финансите. Той самият е вписал работата си в социалната мрежа Facebook като твърди, че е започнал работа в МФ през февруари 2015 г., а в края на същата година е напуснал. По това време Владислав Горанов е министър на финансите във второто правителство на Борисов.

Христо Сариев е бил младши експерт в дирекция “Икономическа и финансова политика” на МФ и като такъв е участвал в комисии, решаващи кой да получи обществени поръчки. Това става ясно от протокол, който е публичен в сайта на Министерството на финансите и е датиран от 22 май 2015 г.

Младият Сариев е също така и съсед на Горанов. През 2013 г. той е придобил апартамент от 60 кв. и гараж в комплекса срещу 193 883 лв. Апартаментът се намира в същата сграда от комплекса “Есте”. Прави впечатление, че цената на квадратен метър, платена от Сариев, е с 50% по-висока от цената, платена от майка му за апартамента, в който обитава Горанов.

Днес прокуратурата съобщи, че главният прокурор е разпоредил проверка за престъпления по чл. 283 НК/чл. 304б НК във връзка с безплатното жилище на Горанов. Действия по проверката спрямо него са възложени на КПКОНПИ.


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Владислав Горанов се прочу преди време и със снимка от 2010 г. в компанията на депутата, медиен магнат и бивш шеф на ДАНС Делян Пеевски. Тогава той беше зам.-министър на финансите. На медийните въпроси какво са обсъждали с Пеевски, Горанов отговори, че нямал нищо общо с него и просто се “Оказахме на едно и също място”.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also