Грама от Париж с благоприятна информация за кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН е изтекла нерегламентирано в медиите. Документът е с гриф и Външно министерство веднага е сезирало ДАНС за теч на класифицирана информация – съобщи за Биволъ говорителят на МВнР Бетина Жотева. Според нея става дума за тежко нарушение, което се разследва.

Вчера в. „24 часа“ публикува преразказ на грамата, според която Микаел Ворбс, посланик на Германия и председател на Изпълнителния съвет (ИС) на ЮНЕСКО е „поставил остро въпроса за избирането на нов генерален директор на ЮНЕСКО“. От публикацията във вестника се разбира, че бавенето на официалната кандидатура от България пречело на нормалното функциониране на ЮНЕСКО, а подкрепата за Ирина Бокова била единодушна сред страните членки на Съвета за сигурност на ООН.

„Ако бъде издигната кандидатурата на г-жа Ирина Бокова, според посланик Ворбс това означава, че тя ще бъде избрана, тъй като в ИС имало много ясно изразена подкрепа от държавите за избирането на г-жа Бокова като генерален секретар на ООН.“ – четем дословно в дописката на „24 часа“.

Говорителят на Външно Бетина Жотева потвърди, че текстът във вестника е с твърде сходно съдържание със самата грама.

Журналистическа манипулация

В текста на „24 часа“ има обаче откровена манипулация, показа експресно проучване на Биволъ. В него четем, че Бокова „би получила одобрението както на постоянните, така и на непостоянните държави – членки на Съвета за сигурност на ООН“.  Въпросът е правено ли е такова изявление от посланик Ворбс или е дописано от неизвестния автор на статията.

По информация на Биволъ от дипломатически източници кандидатурата на Ирина Бокова няма никакъв шанс в Съвета за сигурност, тъй като ще бъде отхвърлена от Обединеното Кралство и от Съединените щати.  Биволъ изпрати въпроси до ИС на ЮНЕСКО дали цитатите на посланик Микаел Ворбс в публикацията са коректни.

Според медии, цитиращи „24 часа“, грамата била „изпратена от екипа на международната организация“. Всъщност грамата е подписана от посланика ни в Париж Ангел Чолаков, който представлява страната и в ЮНЕСКО, а е изготвена от ресорния дипломат Зорница Грекова, която отговаря за ЮНЕСКО, научи Биволъ. Тя е присъствала на въпросното заседание на ИС на ЮНЕСКО, което се е провело на 21 януари т.г. в седалището на организацията в Париж.

Публикацията на „24 часа“ дава ново ниво на „опорните точки“ и натиска срещу правителството в полза на кандидатурата  на Бокова. Те се  разпространяват основно от изданията на депутата Делян Пеевски, но и от други медии, гравитиращи около „портала“ към Русия, обявен от Ахмед Доган.

До момента бяхме свидетели на политически маневри с натиск от АБВ, която заплашва да свали кабинета.  Изтичането на класифицираната грама обаче нанася удар по националната сигурност, а щетите за международната и дипломатическата репутация на страната може да са трайни и сериозни.

(Очаквайте подробности)


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

This post is also available in: English