Хасково се готви да даде “празен чек” на ортака на “Кумецо”

Парите за саниране на училища и детски градини по ОПРР не стигнали
by Екип на Биволъ

“Засега даваш” е култова резолюция на Цветан Василев оповестена от прокуратурата заедно с обвинителния акт срещу бившия банкер. Хасковските общинари обаче са на път да го надминат, ако гласуват в сряда докладната внесена от председателя на Общински съвет Таня Захариева. Нейното съдържание се свежда до три думи: “Даваш колкото искат”. Разликата обаче е, че ако Цветан Василев е знаел колко дава, хасковските данъкоплатци няма да имат тази привилегия. В предложението просто няма указани суми. Колкото – толкова.

Става дума за проект по ОПРР “Подобряване на образователната инфраструктура чрез реконструкция (ремонт, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност) в училища и детски градини в град Хасково”. Прогнозната стойност е 20 милиона лева и с тези пари е трябвало да се ремонтират и санират шест училища и детски градини.

За всяка от шестте позиции изпълнителите са избрани по критерий най-ниска цена. Общината се похвалва, че са спестени 2,8 милиона лева. Обществената поръчка за ремонта на ОУ “Шандор Петьофи” печели “Инджовстрой” ЕООД (2 999 470,81 лв.), за ОУ “Св. Иван Рилски” печели ЕТ “Металик – Иван Михайлов” (3 092 879,73 лв.), За детската градина “Слънце” е избрана “Аква – 3” ООД (1 977 839,98 лв.), За детска градина  “Щурче” – ДЗЗД “Ата-Герт” (1 672 664,73 лв.), За детска градина “Елхица” – ДЗЗД “ЕЕ Енженеринг” (1 928 943,9 лв.) и за детска градина “Весели очички” – ДЗЗД “Иновация НН” (1 754 937,11 лв.).

Вместо да си понесат отговорността за непредвидените СМР-та, които не са били бюджетизирани в договорите, фирмите искат от общината още пари. В докладна внесена от кмета Делибалтов за заседанието на Общинския съвет на 4 август са указани суми за три обекта: 157 188 лв. За Инджовстрой (Шандор Петьофи), 271 112 лв. За ЕТ “Металик – Иван Михайлов” и 12 481 лв. за “Аква – 3” (Слънце).

Тази докладна е оттеглена, съобщи сайтът Haskovo.info, чиято е заглавната снимка в публикацията.

Внесена е обаче нова докладна, вече от шефа на общинския съвет Таня Михайлова. Тя трябва да бъде гласувана в сряда и в нея суми и обекти изобщо не са посочени. И в двете докладни се предвижда парите да дойдат от бюджет 2018 на общината, който за целта трябва да се актуализира, очевидно в последния вариант – “на сляпо”.

 

 

Най-известната от фирмите, искащи допълнителни средства е ЕТ “Металик – Иван Михайлов”. Едрият пловдивски бизнесмен Иван Михайлов спечели с тази фирма обществени поръчки за милиони, за строеж на оградата по границата в хасковски. Той е в тесни бизнес отношения с кумеца на Цветан Цветанов – Тодор Бояджиев, прочул се покрай скандала Дюнигейт като “Кумецо”. Фирмите им влизат в няколко консорциума за осъществяване на инфраструктурни проекти, показва справка в информационната система Дакси.

При мандата на Цветанов като вътрешен министър този консорциум е един от основните дарители на МВР – посочва Офнюз.

Гласуването на иновативната докладна за допълнителни средства “колкото-толкова” едва ли ще се сблъска с опозиция, тъй като Община Хасково е изцяло превзета от ГЕРБ. Договорите за саниране са подписани са от зам.кмета Консулов, който е много близък с депутата Делян Добрев. Майката на Консулов – д-р Консулова, е общински съветник от ГЕРБ. Главният архитект на Хасково е дъщеря на шефа на групата съветници на ГЕРБ и т.н.

По-рано Биволъ разкри, че една от фирмите в Топ 3 на санирането за цяла България е “Еко Традекс Груп” на зетя на Делян Добрев. Фирма на родителите на Добрев пък осъществява строителен надзор на проекти за саниране. “Еко Традекс Груп” обаче не е сред фирмите, които са спечелили договорите за саниране на училищата и детските градини.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also