ДжиПиГейт:

Международни журналистически организации: Финансирането на Биволъ е прозрачно

Отворено писмо на IPI и ECPMF опровергава клеветнически твърдения на Камарата на строителите
by Екип на Биволъ

Във връзка с писмо на Камарата на строителите до ОЛАФ, в което се твърди, че финансирането на нашия сайт е “неясно и непрозрачно”, Европейският център за свобода на пресата и медиите (ECPMF) и Международният институт за пресата (IPI) изпратиха общо отворено писмо до Камарата на строителите.

В писмото на Камарата на строителите до шефа на ОЛАФ Виле Итала пише буквално следното: “Сайтове, наричащи себе си „разследващи“, а всъщност работещи на принципа на пощенската кутия, с неясно и непрозрачно финансиране, разпространяват публично фалшиви новини (fake news) срещу водещи строителни компании, изградили едни от най-мащабните инфраструктурни проекти, големи работодатели и данъкоплатци.

От контекста се разбира, че Камарата на строителите не е доволна от разкритията за мащабна корупция и злоупотреби с обществени поръчки в разследванията “Джи Пи Гейт” (виж тук и тук), заради които  фирмата “Джи Пи Груп” беше “извадена” от обществени поръчки по нареждане на премиера Борисов, а прокуратурата повдигна обвинения на двама неназовани шефове във фирмата за пране на пари.

Както е посочено в публикуваните до момента материали, разследването е финансирано с грант по програмата EJ4EU на стойност 38 000 евро, който е поделен между Rise Romania и Биволъ. Rise и Биволъ си сътрудничат от години, като през 2016 публикуваха съвместно разследване (виж тук и тук) за откраднатите от български гангстери 26 милиона евро европейски помощи за румънските бедни. След това разследване, в което се изтъква ролята на Първа инвестиционна банка, журналисти от Биволъ бяха притискани и заплашвани от неизвестни лица.

От Европейският център за свобода на пресата и медиите и Международния институт за пресата припомнят, че Биволъ и румънските му партньори от Rise Romania са получили грант за разследване на злоупотреби с европейски средства от фонда IJ4EU, който е създаден по инициатива на Европейския парламент и на Европейската комисия с цел укрепване на трансграничната разследваща журналистика в Европа.

Ето пълният текст на писмото, подписано от Д-р Луц Кинкел (ECPMF) и Скот Грифен (IPI) и адресирано до Мирослав Мазнев и Рената Николова от Камарата на строителите. Преводът от английски е на Биволъ:

До Камарата на строителите в България

България, 1784 гр. София, ул. „Михаил Тенев“ 6

По отношение на изявленията ви относно Фонда „Разследваща журналистика за Европа“

19.11.2018 г.

Уважаеми г-н Мирослав Мазнев и г-жа Рената Николова,

Европейският център за свобода на пресата и медиите (The European Centre for Press and Media Freedom, ECPMF) и Международният институт за пресата (The International Press Institute, IPI) желаят да се възползват от възможността да изяснят някои подробности свързани с безвъзмездното финансиране (грант) предоставено на медиите Bivol.bg и RISE Project Румъния.

ECPMF и IPI са обезпокоени от неотдавнашни изявления на Камарата, защото изглежда, че те дават повод за съмнения свързани с финансирането получено от Бивол и RISE Project чрез Фонда „Разследваща журналистика за Европа“ (IJ4EU). Не само, че финансирането далеч не е „неясно“ или „непрозрачно“, както изглежда се твърди, а беше предоставено на двата сайта в резултат на открит и прозрачен процес. Въпреки че финансирането идва от Европейския съюз, изборът беше извършен от независими експерти въз основа на обективни критерии.

Фондът IJ4EU е създаден по инициатива на Европейския парламент и на Европейската комисия с цел укрепване на трансграничната разследваща журналистика в Европа в името на демокрацията и правото на обществото на информация. ECPMF и IPI бяха избрани за изпълнители на финансирането, като IPI е натоварен със самостоятелното управление на фонда.

През март 2018 г. беше отворена процедура и отправена открита покана за предложения за разследвания, които да бъдат финансирани. Получихме около 65 заявления за участие от журналистически екипи от цяла Европа. Независимо жури от експерти, начело с Волфганг Крах, главен редактор на германския всекидневник „Зюддойче цайтунг“ (Süddeutsche Zeitung) и водеща фигура в разследването познато като „Панамски досиета“, избра 12 проекта, които да получат финансиране. Пълният списък на бенефициентите и размерите на безвъзмездното финансиране могат да бъдат видени тук:

IJ4EU fund awards €315,000 to 12 investigative projects

Проектите бяха избрани въз основа на няколко критерия, като специално внимание беше отделено на значението на предстоящото разследване, опита на участващите екипи и доверието в тяхната журналистиката.

Наясно сме, че изпитателният поглед на разследващата журналистика може да предизвика неудобства. Въпреки това настояваме Камарата да се въздържа от изявления, които водят до дискредитиране на Bivol и Rise Project, като хвърлят сянка на съмнение върху източниците им на финансиране или поставят под въпрос мотивите им. Реакциите по повод на журналистическите разкрития трябва да бъдат фокусирани върху фактите, а не върху подкопаване на доверието в източника им.

Благодарим ви за отделеното време във връзка с този важен въпрос.

С искрено уважение,

Д-р Луц Кинкел (ECPMF) и Скот Грифен (IPI)

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

Вижте също / Read Also