Документ от Службата по заетостта в Париж за изплащане на помощи за безработица на Иван Данов

Гръмко обявеното вчера на пресконференция източване на френската банкова сметка на министър Иван Данов всъщност е абонамент за списания, предложени от неговата банка BNP-Parisbas на промоция, свързана със златната му Visa карта. В продължение на няколко месеца от сметката на Данов са теглени автоматично около 30 евро. Банката обаче има вина, защото не е имала право да поддържа сметката и да му издава платежни средства, тъй като Данов нито е живял законно, нито е имал доходи във Франция през въпросния период. Ето защо парите за абонамента са му възстановени – научи Биволъ от източници близки до разследването.

Данов не е следил движенията по тази сметка докато Биволъ разкри, че от септември 2004 до май 2005 той е получил неправомерно близо 15000 евро от френските социални служби. Както стана ясно от разследването на Биволъ, в продължение на 8 месеца Данов е подписвал неверни декларации, че е безработен и си търси работа във Франция, а в същото време е работил и развивал бизнес в България. За да получава помощите Данов е извършил документни престъпления, наказуеми и в България.

На пресконференцията свикана от Иван Данов в повереното му министерство присъстваха пенсионирани френски полицаи от частната консултантска фирма CIVIPOL, които Данов анонсира на медиите като представители на френската държава, каквито те не са.

От думите им стана ясно, че срещу Данов не се води разследване във Франция за незаконно получените помощи за безработица, но се води следствие за „източване“ на банковата му сметка. Не е ясно как те разполагат с такава информация, след като единствените компетентни служби по въпроса са Службата по заетостта (Pôle Emploi) и френската прокуратура.

Френският наказателен кодекс квалифицира документната измама като престъпление, наказвано с пет години затвор и 37500 евро глоба. Тъй като е изминала 5 годишната давност, Данов не може да бъде подведен под наказателна отговорност във Франция. Френската служба по заетостта обаче може да осъди по гражданско дело Иван Данов да върне парите. Давността за това е 10 години. Българската прокуратура също е компетентна да преследва Данов за документно престъпление, като давността в България е 10 години и още не е изтекла.

Биволъ потърси за коментар френското посолство с въпроси от чие име се изказват пенсионираните полицаи, представляват ли те френските власти и защо френското правосъдие прилага двойни стандарти, като не разследва престъпленията на Данов срещу френската социална система. В отсъствието на посланика, шарже-д-афер Флоранс Леви отказа да коментира тези въпроси.

Опитахме да се свържем и с шефа на CIVIPOL Жерар Зерби, който не отговори на запитването ни за контакт до редакционното затваряне на статията.

Коментар на Биволъ: Министър на каишка

„Пред вас стоят двама мошеници. Съпрузите са действали съвместно. Те потопяват френската социална система. Заради поведението на такива хора други нямат какво да ядат!“ – пледира френския прокурор Сесил Женсак пред съда, обвинявайки съпрузите Бернадет и Патрис (фамилните имена не са цитирани в дописката на Le Parisien за случая б.ред) за това, че са получили от Службата по заетостта 28 912,65 евро, като в същото време са работили, но не са го декларирали.

http://www.leparisien.fr/espace-premium/seine-et-marne-77/un-couple-condamne-pour-fraude-a-l-allocation-chomage-03-05-2012-1981498.php

Преди да произнесе присъдата, съдията Франсоа-Мари Джиакомони размахва декларацията, която са подписали, че нямат работа. Прокурорът става още по-суров: „Наказанието за това е пет години затвор и 37500 евро глоба. Те са доказано нечестни. Още повече Патрис обучава деца. На какво ги учи? На лъжи и мошеничество?“

Съпрузите са осъдени на пет и осем месеца затвор условно, и задължение да възстановят получените неправомерно 28 912,65 евро.

На какво ни учи френското правосъдие в случая с Иван Данов, който е напълно идентичен? Учи ни, че има държавни и икономически интереси, които са над правото и над закона.

Имаме основателно предположение, че причината е фараонският проект за застрояване на Рила, който френски компании планират и за чието осъществяване е нужен подписа на министъра на инвестиционното планиране.

Мълчанието на френското посолство, на Службата по заетостта, на френската прокуратура, появата на лобистите от CIVIPOL в София, всичко отлично се вписва в този сценарий – имат си министър на каишка, защо да го губят?

И „З..би го“ френското правосъдие, ако можехме да се изразим като подслушан американски дипломат.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.