Правозащитниците оценяват тези промени като либертицидни, особено възможността за директно следене от МВР.  Простете за неологизма, но след като всеки знае, че пестицидите убиват вредители по растенията, редно е да знае също, че тези, които убиват свободите на гражданите в едно демократично общество се наричат „либертициди“.

Само преди година управляващата ГЕРБ беше против подобни предложения за следене внесени 4 (четири) пъти от БСП и 4 пъти отхвърлени от парламента. Сега дойде ред на БСП да лицемерничи, да се пъчи като защитник на свободното общуване и да обвинява ГЕРБ в задушаване на гражданските свободи.

Но да се върнем на темата с интерфейса. Това е компютърна програма с претенциозното име „семантичен анализатор на трафик“, която обработва бързо много голям обем мрежови данни. Грубо казано 4-5 мощни сървъра екипирани с такъв софтуер и инсталирани там където се концентрира трафикът на основните интернет доставчици могат да обхванат всичко що е интернет в момента в България. Програмата е лесна за неспециалисти, така да се каже от „милиционерски“ тип. Пишем ЕГН, гледаме на екрана пълната история на трафика на ЕГН-то: с кой говори по телефона, къде се намира докато говори, кои сайтове посещава, къде плаща с банкова карта, какви самолетни билети си е купил и т.н. Щрак с мишката и правим zoom върху някакъв детайл от живота на ЕГН-то…

Освен за проследяване на престъпници, програмата е много удобна за правене на профили на активните потребители на интернет, които са мотор на общественото мнение и като такива също представляват интерес за службите. Някои даже мислят, че основната причина за настървението на МВР да следи всички поголовно са именно тези 10-20000 активни, комуникативни и с позиция индивиди, които се включват в граждански и политически инициативи и имат потенциал да мътят водата на режима.

Трябва да се признае, че за разлика от предишното, сегашното ръководство на МВР е по-гъвкаво и дори провежда срещи „фейс ту фейс“ с неправителствения сектор, на които се обсъжда най-вече въпросният „интерфейс“. Министър Цветанов вече потвърди, че МВР може да се откаже от изкушението да се рови в трафичните данни, но държи да ги получава от операторите до два часа след като представи нареждане подписано от съдия. Според Цветанов законът трябва строго да санкционира всеки оператор, който не се подчинява.

Това е правилен подход, но само ако има обществен контрол над задържането на данни от операторите и ако нерегламентираното предоставяне на такива данни се санкционира също така строго от закона. В противен случай остава изкушението за операторите да ровичкат в личния живот на клиентите си и да ги профилират по поръчка на недобросъвестни лица.

Резонно звучи и въпросът повдиган от правозащитниците: защо изобщо трябва да се задържат с месеци и години трафичните данни за всички граждани? Според Българската пиратска партия единственият приемлив вариант е събирането на данни да започва след като МВР е започнало разследване на даден човек, а не ей така, по принцип.

Трябва да се запитаме също доколко следенето на трафика е ефективно и оправдава вложенията на данъкоплатеца в собствената му сигурност. Всеки средно интелигентен човек може да постигне добра степен на анонимност в Мрежата чрез технически средства като VPN и Tor. Българските служби не могат да следят в реално време криптирания глобален трафик в такива виртуални мрежи. Но дори и да можеха, лесно е да се излъжат прехвалените „семантични анализатори“. Достатъчно е да се ползва специфично арго. Например: „Юстас, ти не си архар, а си прост козел!“.

Добре ще е г-н Цветанов да разбере, че е подведен от експертите си, които са подготвили текста на ЗИД на ЗЕС. Илюзорно е, че прослушването на трафика ще даде на МВР някаква преднина пред бандитите. Престъпниците не само използват богат технически арсенал, а в добавка разполагат и с корумпирани източници в МВР.

В заключение, тоталното следене не е панацея за липсата на ефективност на службите, но пък може да успее в две неща: да унижи гражданите на една европейска страна да се крият като китайци от подслушвачите и да увеличи обема на хвърлените на вятъра пари за интерфейси и заплати на подслушващия персонал.

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.


Widget not in any sidebars