Кой кого лъже за проекта Карадере?

by Екип на Биволъ

Structure_of_Madara_Europe

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, известен с мошеничество на дребно за присвояване на социални помощи във Франция, опроверга фирмата “Мадара Юръп” за нейния инвестиционен проект в Карадере.

“Няма проект за застрояване на Карадере. Няма нито строителни документи, нито кадастрални карти… само едни образи”.

“Новото не е проект, има някакви фотошопски визуализации, взети отнякъде… Те могат да бъдат взети отвсякъде, от друго място. От гледна точка на документация на територията, на Бяла не е започната такава процедура”, каза Данов, цитиран от БНР. Той отрече и участие на брата на Сергей Станишев – арх. Георгий Станишев.

Изявлението на министъра дойде след като представители на “Мадара Юръп” категорично заявиха, че имат проект и готовност да започнат строителство още през септември. В документите на фирмата подавани в Търговския регистър пише, че е “разработен проект, наречен “Блек сий гардънс” от международно признатото бюро Foste + Partners (www.fosterandpartners.com) до етап подробен устройствен план.”

Подобни твърдения има и в документацията внесена от “Мадара Юръп” в МИЕТ през април 2013, преди изборите, за да получи сертификат на първокласен инвеститор. В документите изтекли в сайта Balkanleaks, маркирани с гриф “Строго поверително”, няколко пъти се подчертава, че проектът е на архитектурното бюро на Норман Фостър. МИЕТ обаче дава негативно становище през юли 2013.

Не е ясно какви точно документи са внесени отново от “Мадара Юръп”, но ако думите на Иван Данов, че няма проект са верни, то е абсолютно необяснимо как правителството е одобрило институционалната подкрепа за застрояването на Карадере.

Другата хипотеза е, че изявленията на официални лица като Данов имат единствената цел да замажат и опровергаят фактите за участието на арх. Георгий Станишев в този проект. Неговото участие е документално доказано, а експресното одобрение за проекта от правителството “Орешарски” поражда съмнения за тежък конфликт на интереси в семейството на шефа на БСП и ПЕС – Сергей Станишев.

Лъжи се посипаха в ефир и от страна на инвеститорите, които отрекоха всякаква връзка с тяхна фирма, строила незаконно в Шабла. Сред внесените в МИЕТ от същите инвеститори документи обаче има и структура на собствеността на “Мадара Юръп”, която включва и “Бългериън Пропъртис Инвестмънт Тръст”. Именно това е фирмата осъдена да спре строеж на ваканционно селище в Шабла, защото е измамила институциите, според окончателното решение на ВАС.

Някои лъжат най-безсрамно за проекта Карадере, но документите, които предоставяме в пълен обем на нашите читатели, поставят нещата на място:

1. Проект има и става дума за същия проект на Норман Фостър, в който като партньор е участвал арх. Георгий Станишев;

2. Същите тези инвеститори са измамили институциите и са нарушили българското законодателство в Шабла.

От документацията внесена в МИЕТ се разбира и какво очакват инвеститорите от държавата: да им построи път, инфраструктура, водоснабдяване и канализационна мрежа, плюс пречиствателна станция, за да могат да спечелят десетки милиони от продажба на апартаменти.

Capture_2014-03-27_a_12.50.37

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук. Dear Friends, glad to see you finished reading the article.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика. If you find this article usefull, you can support our efforts to keep doing independent investigative reporting.

Платете Данъкъ Биволъ! / Pay Bivol Tax!

Въведете сума по избор и номера на Вашата кредитна или дебитна карта. Изберете дали да ни подкрепите еднократно или всеки месец:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below

Биволъ не записва и не съхранява номера на Вашата банкова карта. Плащанията се обработват през системата Stripe. Ако използвате Apple Pay или G-Pay и виждате съответния бутон, можете да кликнете директно на него, без да въвеждате номер на картата. Bivol is not keeping track of your card number. We relay on Stripe for card, Apple Pay and G-Pay processing.

Можете също да се включите с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК през PayPal или Epay/банков превод или със СМС, или да станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

You can also support us with ONE TIME TAX through PayPal, or become one of our regular, MONTHLY TAXPAYERS .

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also