Structure_of_Madara_Europe

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, известен с мошеничество на дребно за присвояване на социални помощи във Франция, опроверга фирмата „Мадара Юръп“ за нейния инвестиционен проект в Карадере.

„Няма проект за застрояване на Карадере. Няма нито строителни документи, нито кадастрални карти… само едни образи“.

„Новото не е проект, има някакви фотошопски визуализации, взети отнякъде… Те могат да бъдат взети отвсякъде, от друго място. От гледна точка на документация на територията, на Бяла не е започната такава процедура“, каза Данов, цитиран от БНР. Той отрече и участие на брата на Сергей Станишев – арх. Георгий Станишев.

Изявлението на министъра дойде след като представители на „Мадара Юръп“ категорично заявиха, че имат проект и готовност да започнат строителство още през септември. В документите на фирмата подавани в Търговския регистър пише, че е „разработен проект, наречен „Блек сий гардънс“ от международно признатото бюро Foste + Partners (www.fosterandpartners.com) до етап подробен устройствен план.“

Подобни твърдения има и в документацията внесена от „Мадара Юръп“ в МИЕТ през април 2013, преди изборите, за да получи сертификат на първокласен инвеститор. В документите изтекли в сайта Balkanleaks, маркирани с гриф „Строго поверително“, няколко пъти се подчертава, че проектът е на архитектурното бюро на Норман Фостър. МИЕТ обаче дава негативно становище през юли 2013.

Не е ясно какви точно документи са внесени отново от „Мадара Юръп“, но ако думите на Иван Данов, че няма проект са верни, то е абсолютно необяснимо как правителството е одобрило институционалната подкрепа за застрояването на Карадере.

Другата хипотеза е, че изявленията на официални лица като Данов имат единствената цел да замажат и опровергаят фактите за участието на арх. Георгий Станишев в този проект. Неговото участие е документално доказано, а експресното одобрение за проекта от правителството „Орешарски“ поражда съмнения за тежък конфликт на интереси в семейството на шефа на БСП и ПЕС – Сергей Станишев.

Лъжи се посипаха в ефир и от страна на инвеститорите, които отрекоха всякаква връзка с тяхна фирма, строила незаконно в Шабла. Сред внесените в МИЕТ от същите инвеститори документи обаче има и структура на собствеността на „Мадара Юръп“, която включва и „Бългериън Пропъртис Инвестмънт Тръст“. Именно това е фирмата осъдена да спре строеж на ваканционно селище в Шабла, защото е измамила институциите, според окончателното решение на ВАС.

Някои лъжат най-безсрамно за проекта Карадере, но документите, които предоставяме в пълен обем на нашите читатели, поставят нещата на място:

1. Проект има и става дума за същия проект на Норман Фостър, в който като партньор е участвал арх. Георгий Станишев;

2. Същите тези инвеститори са измамили институциите и са нарушили българското законодателство в Шабла.

От документацията внесена в МИЕТ се разбира и какво очакват инвеститорите от държавата: да им построи път, инфраструктура, водоснабдяване и канализационна мрежа, плюс пречиствателна станция, за да могат да спечелят десетки милиони от продажба на апартаменти.

Capture_2014-03-27_a_12.50.37

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

This post is also available in: English