Синдикът на КТБ Кристи Маринова, която е свързана със скандалния адв. Момчил Мондешки, известен от #Яневагейт, е поискала да се яви на изпит за придобиване на квалификация за синдик в Министерството на правосъдието. Тя обаче не е представила достатъчно доказателства за стаж и засега не е допусната до конкурса.

Това става ясно от списък обявен на 07.02.2017г. от МП, в който са листнати кандидатите, чиито документи не са одобрени поради определени причини. Като основание за нередовност на документите на Кристи Христова Маринова, под номер 36 в списъка, е посочено „Приложените документи не удостоверяват наличието на поне 3-годишен стаж по специалността.“

Кристи Маринова липсва и в одобрения списък на синдиците към Министерството на правосъдието, които имат право да бъдат назначавани като синдици по дела по несъстоятелност към окръжните съдилища в България и СГС.

Така излиза, че към този момент синдикът на фалирала банка, от който се очаква да събере милиарди за бюджета, няма право да управлява дори и едноличен търговец в несъстоятелност.

Делян към Янева: „Стягай се да водиш синдиците да ги видя!“

Момчил Мондешки е един от героите на записите #Яневагейт. В последния епизод от разговорите се чува как съдия Владимира Янева съобщава за волята на Делян Пеевски да види синдиците преди да бъдат назначени:

М.М.: Теб скоро занимаваха ли те с КТБ? Честно ми кажи?

В.Я.: Не, не.

М.М.: И на мене никой не ми говори нищо за КТБ. По едно време искаха много среща със синдиците. Мен ми се беше запалила главата покрай тях, въобще…

В.Я.: Не, единствено Делян последно каза: „Стягай се да водиш синдиците да ги видя!“

М.М.: Да. Мен ме молиха преди да го направят тва, спряха да ме молят.

Контролът над синдиците е бил обект на спор между Бойко Борисов и Делян Пеевски, излиза от друг разговор Яневагейт. /виж тук/

„Първо те винаги са играли партия, второ той Делян добре разбира, че властта е в момента в него и той няма как да го… да не беше в него да го притисне и да го излъже ама сега няма как. Още повече нали се сещаш, че синдиците трябва да минат и през министъра на финансите. Без Бойко да даде одобрение и министъра на финансите няма да даде.“ – така обобщава наблюденията си за отношенията между Бойко Борисов и Делян Пеевски шефката на Софийски градски съд.

От разговорите за „Делян“ и синдиците лъсва черно на бяло кой и как усвоява активите на КТБ докато във Фонда за гарантиране на влоговете практически постъпват мизерни суми пари. Последващите факти категорично доказват, че фирми свързвани с Пеевски се облагодетелстват от взетите и невърнати пари в КТБ.

Счетоводителката-синдик на #КОЙ?

Маринова най-вероятно ще успее да докаже необходимия стаж за синдик пред МП като предяви кариерата си като счетоводител . Разследване на Капитал разкри, че един от синдиците Кристи Маринова, е близка до осъждания за измама троянски адвокат Момчил Мондешки. Маринова е представлявала пред Търговския регистър фирми, които са собственост на брата на Мондешки – Mладен.

В същото време част от активите, заложени в КТБ, стигат именно до Мондешки, за когото се знае също, че е близък с Делян Пеевски, установи разследване на нашата медия. Една от облагодетелстваните фирми е „Солид“ 85. на Младен Мондешки. Именно тази фирма, според публикацията в Капитал, е била обслужвана от Кристи Маринова, в качеството й на счетоводител. 

Преди няколко месеца Биволъ направи разследване за чудодейното забогатяване на Младен Мондешки, след което репортерът Димитър Стоянов беше привикан на разпит в Троян, където Мондешки контролират изкъсо местното управление на МВР. Бившият министър на МВР Румяна Бъчварова тогава категорично отказа Стоянов да бъде разпитан по делегация в София, въпреки наличието на законова възможност. 

 

Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

281 еднократни данъкоплатци за 2018 г. са осигурили до този момент 5117 €.
708 активни месечни данъкоплатци осигуряват 3380 € месечнo.
12 активни годишни данъкоплатци осигуряват сумата от 1440 € годишно

Аз поддържам Биволъ >>