Журналистиката на данните разкрива:

Порожанов крие “къщи за тъщи” за над 114 милиона

Шефът на ДФЗ излъга на запитване по ЗДОИ, но таен файл го опроверга
by Екип на Биволъ

Почти половината къщи за гости построени с европейски пари по ПРСР липсват в официалната информация на Държавен Фонд Земеделие. Те са концентрирани основно в смесените райони и не могат да бъдат открити в справките за разплатени проекти. Разследване на Биволъ обаче стигна до тях и установи собствениците на 287 “тайни” къщи. Още 95 остават тайна за обществото.

Преди месец ДФЗ публикува неясен списък с къщи за гости финансирани с европари. До този ход се стигна след изказване на министъра на земеделието, че по новия програмен период няма да бъдат финансирани щедро къщите за гости. Министър Десислава Танева потвърди, че са намерени нарушения – някои от къщите не се ползвали по предназначение, а като лични вили. Списъкът на ДФЗ обаче не съдържа имена на бенефициентите и сумите, които те са получили, а само местонахождението на обектите финансирани по Програмата за развитие на селските райони.

Биволъ поиска тази информация по ЗДОИ и получи отговор, че тя вече е предоставена на сайта на ДФЗ в два файла:  “Списък с изградените къщи за гости по мерки 311 и 312 от ПРСР за периода 2007-2013 г.” и “Одобрени проекти по ПРСР 2007-2013 г. към 31.12.2015“. Според отговора подписан от Румен Порожанов там “може да бъде намерена горепосочената информация по всички мерки от ПРСР за цитирания програмен период, включително и за финансирането по м. 311 и м.312 къщи за гости.”

zdoi-porozhanov-guesthouses

Последното твърдение обаче се оказа невярно. Във файла “Одобрени проекти по ПРСР 2007-2013 г. към 31.12.2015” могат да бъдат открити по тяхното описание по-малко от половината проекти, финансирани по тези мерки, които са изброени в списъка с изградените къщи. Те са на обща стойност около 114 милиона лева.

Таен файл забравен на сървъра на ДФЗ издаде заверата

Други 378 проекта оставаха загадка до вчера, когато чрез търсене в Google разследващия ни екип стигна до таен файл на сайта на ДФЗ, озаглавен 31.12.2014_contracted_iuridicheski_lica.xls Можете да го свалите от този линк: www.dfz.bg/assets/6291/31.12.2014_contracted_iuridicheski_lica.xls


Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да подкрепите Биволъ с малка сума. Въведете желаната сума в полето и реквизитите на Вашата банкова карта или използвайте бутона Apple Pay/G-Pay от Вашия мобилен телефон Плащането се извършва през системата Stripe и Биволъ не съхранява номера на Вашата карта.:

Подкрепа за Биволъ

Support Bivol
Or enter your payment details below
Или станете наш редовен спомоществовател с „Данъкъ Биволъ“

Информацията в този файл обобщава проектите договорени до края на 2014 г. Тя е меко казано скандална. В скрития файл има информация за 5821 проекта със сключени договори, което е с 1224 повече отколкото в официалния списък “Одобрени проекти по ПРСР 2007-2013 г. към 31.12.2015”. Списъкът към края на 2015 г. съдържа само 4597 проекта.

Защо са укрити цели 1224 проекта (над 20%) и защо Румен Порожанов излъга толкова плоско е въпрос, който трябва да бъде изследван от ДАНС, прокуратурата и ОЛАФ.

Биволъ започна да проучва “тайния” файл с проектите договорени към края на 2014 г. След методично кръстосване на информацията със списъка на изградените къщи открихме още 287 къщи за 89 милиона лева.  В рамките на това разследване се наложи да създадем специализирани инструменти за анализ на насипните данни от ДФЗ и интерактивна търсачка с визуализация на местонахождението на къщите.

guesthouses

Тайните къщи за гости са концентрирани в смесените райони

Останаха 95 къщи, за които не може да се засече информация по нито един от списъците, които явно или тайно е произвел ДФЗ и не се знае нито на кого са, нито с колко са финансирани. Ако се умножат по 267 777, което е средната стойност на субсидията за всички известни къщи за гости, това прави още 25,4 милиона лева.

Така излиза, че ДФЗ укрива старателно информацията за проекти, стрували на европейския данъкоплатец над 114 млн. лв.

Картата, която Биволъ създаде по обобщените данни за къщите за гости показва, че голяма част от тайните къщи за гости са концентирани в смесените райони, където е силно политическото влияние на ДПС. Също така Държавен фонд земеделие се счита за един от бастионите на ДПС за “разпределяне на порции” в държавата.

Една от възможните причини тези данни да се крият от обществото е, че сред въпросните къщи за гости има и “къщи за тъщи” – субсидии за хотелиерските начинания на приближени до местната и централната власт. Една такава къща беше разкрита в разследването ни за бившия шеф в ДФЗ Янаки Червеняков. Неговата тъща е построила къща за гости в с. Лиляново, която не се използва по предназначение.

За да бъде призната субсидията по проект за къща за гости тя трябва да функционира целогодишно, да бъде регистрирана, категоризирана и да има персонал.

В противен случай излиза, че някой посветен в далаверата е излъгал, за да вземе европейски пари и да си построи гратис личен дом или вила. През това време непосветените пестят или теглят кредити, за да постигнат същото.

ДФЗ не само крие проекти, но и не проявява особено усърдие в проверките за такива тарикати. От справка получена от Биволъ след журналистическо запитване по ЗДОИ се разбра, че до момента от над 720 проекта за къщи за гости са установени нередности едва за 8 от тях. Сред тях не се открива къщата на тъщата на Янаки Червеняков.

Биволъ ще продължи да изследва собствеността и функционирането на явните и тайните къщи за гости финансирани по ПРСР. Апелираме към читателите, които имат информация за роднински или партийни връзки и зависимости сред лицата, които са спечелили проекти за къщи да ни сигнализират на [email protected] и във фейсбук страницата на сайта.

***

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с ЕДНОКРАТЕН ДАНЪК (през PayPal, банкова карта, Epay/банков превод), или станете един от нашите редовни, МЕСЕЧНИ ДАНЪКОПЛАТЦИ (през PayPal или банкова карта), или със СМС от България или чужбина

Научете повече за Данъкъ Биволъ тук.

This post is also available in: English

Вижте също / Read Also