Президентът Румен Радев е на работно посещение в САЩ. На 18 септември президентът Радев ще участва в годишния форум  „Отдаване на почит към героите на световната кампания срещу екстремизма и нетолерантността“ и ще направи изказване – съобщава пресслужбата на Дондуков 2.

Зад неясния анонс се крие фактът, че президентът Румен Радев ще присъства на гала-вечеря организирана от Ирина Бокова, директора на ЮНЕСКО, и новосъздадената „Глобална коалиция на надеждата“, която е международна инициатива, осигуряваща „глобална платформа за насърчаване на кампаниите в гражданското общество за борба с екстремизма, нетолерантността, запазването на културното наследство и промоция на междукултурния диалог“. 

За това благородно дело в публичната библиотека в Ню Йорк ще се съберат над 450 души, сред тях държавни глави, известни личности от бизнеса, културата и експерти от цял свят, които ще обявят за Герои осем смели мъже и жени. Специално ще бъде почетено лидерството на президента Фуад Масум от Ирак, президентът Ибрахим Бубакар Кеита от Мали и бившата първа лейди на САЩ Лаура Буш. 

Освен с тези двама президенти, Румен Радев ще дели почетната трибуна с президентите на Гана, Малта, Индонезия, премиерът на Люксембург, Тони Блеър и евентуално ще има шанса да види пак френския президент Еманюел Макрон, който е обещал да се появи на партито, но не е потвърдил точния час.

Дипломати, с които Биволъ разговаря, отбелязват като скандален факта че феновете на световната надежда и на личностите от миманса на световната политика трябва да платят куверт от 350 долара, за да присъстват на събитието. По принцип входът на срещи организирани и финансирани от ЮНЕСКО винаги е безплатен, макар и стриктно контролиран с покани.

Срещата с Бокова сега – естрадно самоубийство?

Остава неясно защо пиар службата на президента не е счела за уместно да рекламира по-широко присъствието на президента ни на престижното събитие под патронажа на Ирина Бокова, като най-малкото спомене нейното име в прессъобщението.

Срещите на предишния президент Плевнелиев с директора на ЮНЕСКО Ирина Бокова винаги са били подобаващо отразявани. На същото събитие преди година той направи следното изказване: „Ирина е символ на българските жени и е пример за всички нас. Ние всички много се гордеем, че тя се включи в най-тежката битка за най-високия пост в света – генерален секретар на ООН“.

Същото важи и за срещите на Румен Радев с Ирина Бокова, които никога не са били толкова конфиденциални, дори напротив, задължително са експонирани в медиите. Бокова получи безрезервна подкрепа от Радев веднага след като той беше избран. Новият президент твърдо стоеше зад нейната кандидатура за главен секретар на ООН. Запомни се и коментарът му след като правителството реши да я оттегли: „Решението на кабинета „Борисов“ за смяна на българската кандидатура за поста генерален секретар на ООН е естрадно самоубийство на българската дипломация на световната сцена.“

Бокова обаче загуби битката за ООН, а скандалът с парите получени от нейния съпруг Калин Митрев от фирми на азерския режим в швейцарска сметка сериозно удари по нейната международна репутация в края на мандата й в ЮНЕСКО, отбелязва френския вестник „Либерасион“.  Това е и възможната причина за необичайната дискретност на президента днес.

Защото да се афишираш с Бокова днес, докато Европейският парламент призовава за разследване на „Азербайджанската перачница“, а в Европа валят оставки на замесени в корупционно-лобисткия скандал политици, може да се окаже естрадно самоубийство за образа на антикорупционния президент, който Радев се старае да си изгради.


Намирате ли тази статия за полезна?
Подкрепете ни, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Можете да се включите с PayPal, банкова карта (Visa или Master Card), Epay.bg, в брой през EasyPay, през банкомат с B-Pay или с банков трансфер. Приемаме и криптовалутен данъкъ в биткойн или друга криптовалута.

Аз поддържам Биволъ >>

Реклами

This post is also available in: English