Предалият се на ГДБОП след три години укриване Мартин Георгиев – Марто Джито остава в ареста, стана ясно по време на заседанието на  Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) във вторник, 19 юни.

Съдът остави в сила мярката за неотклонение „задържане под стража , наложена на 10 юни 2018 г. от съдията на Специализирания наказателен съд (СНС). Решението не подлежи на обжалване.

Както поясниха от пресцентъра на АСНС, „II-ри въззивен състав потвърди протоколно определение от 10.06.2018 по нчд 1674/2018 г. по описа на Специализирания наказателен съд, с което на обвиняемия М.Г. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Мартин Георгиев е обвиняем само по едно от шестте дела, които бяха образувани през януари 2015 г., преди той да се скрие в чужбина. Става дума за Чл. 321. (ал. 1): «Който образува или ръководи група, съставена с цел да върши престъпления в страната или в чубжина, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години».

След първоначалната мярка произнесена на 10 юни, адвокатът му Ивайло Найденов обяви, че ще се възползва от законовото право за обжалване. Но АСНС не прие аргументите на адвоката за смекчаване на мярката за неотклонение до „домашен арест“.

Наблюдаващият прокурор по делото Детелина Йотова настояваше за задържане под стража, тъй като според следствието обвиняемият би могъл да извърши ново престъпление, ако мярката му за неотклонение бъде смекчена.

„При направена служебна проверка, АСНС споделя изводите на Специализирания наказателен съд, че към момента е налице обосновано предположение обвиняемият да е извършил престъпленията, за които е бил привлечен към наказателна отговорност“ – мотивира се апелативният съд.

Апелирането на защитата към факта, че Джито досега не е бил осъждан също не бе прието за аргумент от АСНС, тъй като според показанията на многобройните свидетели по делото Джито има сериозно криминално минало.

«Съдът счита че е налице опасност от извършване на престъпление, независимо от чистото съдебно минало на обвиняемия Г. Тя се извежда от свидетелските показания, които въззивният съд възприема като характеристични данни».

Прокурорите открили Интерпол бюлетината в архива

На заседанието от 10 юни стана ясно, че в кориците на делото липсват данни за европейската заповед за арест и Интерпол бюлетината за задържането на Джито, въпреки факта, че той е в публичния списък на сайта на Интерпол.

Съдията Аделина Иванова не можа да открие нито призовки, нито спомената от прокурора телеграма за обявяване на подсъдимия за издирване с червена бюлетина от Интерпол. Прокурорът Йотова тогава обеща да приложи съответните документи към делото.

Очевидно следствието най-накрая е „намерило“ съответните призовки и телеграма, тъй като АСНС спомена наличието на „допълнителни материали“.

„В подкрепа на това са свидетелските показания, допълнително представените материали по делото в днешното съдебно заседание, а именно че обвиняемият е издирван с Европейска заповед за арест със съответните придружаващи реквизити, както и тежестта на повдигнатите обвинения», поясниха от АСНС.

Сянката на мама

Апелативният състав също така припомня, че майка на подсъдимия Мила Георгиева, известна в криминалните среди като „Мила Кървавата“ и „Мила Универсалната“ също е подсъдима по няколко дела, сред които на т.нар. „Килъри“ 6 за убийства, палежи и наркотрафик, както и за икономически престъпления по делото „Универсалните“.

Съдиите припомнят «обстоятелството, че обвиняемият съжителства с лица от семейството му, които са подведени под наказателна отговорност по дело, разглеждано по същество в Специализирания наказателен съд, което навежда на извода, че е знаел с каква цел е бил издирван от органите на досъдебното производство».

Освен от българската прокуратура, Мила Георгиева се води следствена и в Румъния. Там Антикорупционната прокуратура DNA смята, че в съдружие с други лица и кадри на Първа Инвестиционна Банка, тя е откраднала 26 милиона евро от парите за бедни, осигурени от Европейския съюз.

Разследванията на Биволъ по темата можете да прочетете тук, тук и тук.

Без домашен арест, „клинично здрав е“

По време на заседание на СНС от 10 юни адвокатът на Джито твърдеше, че подзащитният му е баща на малолетно дете, тежко болен от аневризма до главния мозък и предвид това се нуждае от специализирани медицински грижи, които няма как да му бъдат осигурени в следствения арест.

Тези аргументи обаче също не бяха приети от съда при разгледаното обжалване на 19 юни, понеже най-вероятно защитата не е успяла да предостави нови данни за здравословното му състояние: „Към момента на задържането обвиняемият М.Г. е клинично здрав“.

Решението на АСНС е окончателно и не подлежи на обжалване, което означава, че Марто Джито ще остане в Следствения арест на ул. „Майор Векилски, 2“, докато тече делото срещу него за организиране и ръководене на ОПГ.

Припомняме, че на 10 юни репортер на Бивол поиска интервю с Мартин Георгиев от адвоката му Ивайло Найденов, като последният категорично отказа поради „глупостите“, които се пишат за неговия подзащитен, в това число относно опити за подкуп на длъжностни лица в правоохранителните органи, с цел избягване на задържането му.

Пред журналисти той обвини медиите, че съдействали на заинтересованите лица по делото, които имали за цел да поставят Мартин Георгиев – Джито „в ролята, която той не изпълнява“ – очевидно се има предвид тази на наркобос в София, организирал към 2015 г. разпространение на марихуана на територията на столицата.

Автор: Николай Марченко

Редактор: Атанас Чобанов

***

Радваме се, че стигнахте дотук. Ако намирате, че статията е интересна и полезна, можете да ни подкрепите, за да продължим да правим независима разследваща журналистика.

Платете Данъкъ Биволъ!

Включете се с еднократен данък или станете един от нашите редовни, месечни данъкоплатци

This post is also available in: English